Прочитај ми чланак

Вукадиновић: У опозицији се налазе Вучићеви сарадници

0

Главни и одговорни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић наводи да у опозицији постоје људи који сарађују са режимом Александра Вучића, те да ће време показати ко су његови сарадници. Он је у емисији “Пробуди се”, рекао да је прерано говорити о опозиционим колонама на наредним изборима, јер би тиме опозиција прихватила изборне услове које до сада бојктовала.

Оцењујући ситуацију унутар Демократске странке, Вукадиновић је навео да је катастрофално за ту странку и опозицију у целини то што се догађа у тој парти, те да то говори много у политичкој сцени у Србији.

Foto: Screenshot (YouTube)

 

“Сигурно Вучићу није криво због свега што се дешава у ДС. Али, правде ради, ја бих рекао да је велика одговорност на самим актерима. Од 2012. године то је странка која је била на удару са свих страна, те је несумњиво да је власт дала допринос стању у ДС, али има и много до самих људи у тој странци. Пуно је зле крви тамо и не може се све свести на Вучићеву и страну која је против њега у Демократској странци”, истиче Вукадиновић.

Вукадиновић сматра да је прерано говорити у колико ће колона опозиција изаћи на изборе, те да су сви у опозицији у овом тренутку “мали”.

“Нема ту великог, свако ко је такав, у овом ауторитарном систему, био је у илузији. Једини начин борбе је удруживање. Нико није тако мали, нити тако велик, да може сам и да му нико не треба. Можда би неко могао појединачно да пређе овај смањени цензус, али овај режим се једино удруживањем руши. Много већи проблем је ‘трула јабука’ у опозицији, да ли је неко против Вучића”, навео је Вукадиновић.

Он је истакао да његово одсуство са другог састанка опозиције је било у великој мери подстакнуто тиме што сматра да у опозицији постоје они “који раде за Вучића”.

“Немам ја проблем да кажем ко је то, али мислим да је ‘време мајсторско решето’. Мислим да се то већ показало и да смо у претходних годину дана прочистила ‘опозициона корпа са јабукама’. Ко год је у опозицији мора да буде чврсто против режима. И националисти и грађанисти унутар опозиције само траже алиби да подрже Вучића”, истиче Вукадиновић.

Он сматра да не треба заувек делити опозицију на оне који су изашли на изборе и на оне који су их бојкотвали.

“Не мислим да то треба да буде вечна линија демаркације. Али, ако сте били прихватили да изађете на те изборе – или сте били врло глупи, или су тенденциозно одиграли ‘дупли пас’ са режимом. Био сам до скоро у Скупштини и зна како се намештала сцена за поједине учеснике избора. Један од тестова је и како реагују на политику власти – ако неко у својим изјавама највише времена користи критикујући опозицију и има више разумевања за власт, онда нешто са њим није у реду. Нико више у нашим преговорим не очекује Чедомира Јовановића и Ненада Чанка, то је, примера ради, први филтер унутар опозиције”, сматра Вукадиновић, напомињући да се опозициони корупус мора да пронађе најмањи заједнички именитељ:

“Мислим да морамо трагати за чврстим фронтом. У том смислу Црна Гора може да буде добар пирмер. Упркос разликама, успели су да нађу заједнички именитељ и успели су да победе Ђукановића. Опозицији је у Србији је потребан један фронт, а да ли ће он бити касније подељен у три колоне, о томе се може разговарати. Сад је апсолутно контрапродуктивно причати о колонама, јер то значи да ћемо изаћи на изборе. Ја мислим да не треба излазити на изборе ако не буде бар нешто боље”, наглашава гост емисије “Пробуди се”.

Он сматра да је неопходно да се међународна заједница укључити у решавање ситуације у Србији, по питању изборних услова.

“Очекујем неке промене. Ова власт и да хоће заиста тешко може да организује фер изборе. Али, очекујем поштенији однос на националним фреквенцијама и да читава клима буде мало нормалнија”, објашњава Вукадиновић.