Прочитај ми чланак

Вучић заговара Велику Албанију: Косово не може у УН, али ми хоћемо компромис!

0

Александар Вучић је вечерас изјавио да Косово неће добити столицу у УН, али је поново говорио о некаквом компромису, као и да Србија не стоји добро на КиМ. Другим речима, Вучић поново имплицира некакву поделу Косова, по којој би Београду припало неколико општина на северу, а већина би, по свему судећи, била део нове Велике Албаније.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је Србија спремна на компромис са Косовом, спремна је да разговара о компромису, а народ је тај који ће на крају одлучити.

„Без компромисног решења значи да неко може одрзнути конфликт између Срба и Албанаца, а то може одвести у катастрофу и сукобе који никоме нису потребни“, рекао је Вучић гостујући на телевизији „Јуроњуз“.

Упитан шта је компромис, он је рекао да чак и да зна не би рекао, јер до компромисног решења треба да се дође на начин да једна и друга стране попуштају.

„Потребан нам је рационалан, прегматичан начин за решавање тог проблема. Потребно је време за стварање поверења између Београда и Приштине“, рекао је председник Србије.

Како каже, косовски мит је ако не видите стварност и ако не видите да нисмо у тако идеалној позицији.

„Мит је и да је све лако и једноставно, али је исто тако мит да Србија и српски народ не полажу никакво право на Косово и Метохију“, рекао је Вучић .

Према његовим речима, људима на Косову треба обезбедити сигурност и веће плате, пензије.

Вучић је рекао да, што се Србије тиче, „лажна држава Косово никада неће добити столицу у УН“.

Он је објаснио и да улазак у ЕУ више не зависи само од нас.

“ Шта је зависило од Северне Македоније? Зависило је да промене име државе, али и путева, аеродрома… Све су то урадили, па што им нису отворили врата?“, упитао је је председник Србије.

Према његовом мишљењу, постоји политичко засићење проширењем у ЕУ и Србија то разуме.