Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ВАНРЕДНО НА РТС-у: Избори 24 априла, да би Србија била модерна европска земље

0

vucic tv pink

Ванредни парламентарни избори биће одржани највероватније 24. априла, рекао је премијер Aлександар Вучић за РТС.

Тог дана требало би да буду одржани и покрајински и локални избори.

Вучић је рекао да ће Влада Србије у наредна два дана послати образложење предеседнику републике Томиславу Николићу.

„У року од два дана влада ће упутити председнику образложен, председника који одлучује кад ће бити одржани избори и то ће највероватније бити 24. априла“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је неопходно да се трасира пут земље у наредне четири године, а кључна је ствар да Србија мора да буде уједињена.

Он је истакао да ће ови избори бити референдум – хоће ли Србија 2020. да буде модерна европска земље, односно хоћемо ли у будућност или у прошлост.

„Суштина је да за четири године постигнемо европски стандард. Србија мора да буде уједињена. Хоћу да грађанима поставимо јасне циљеве, наш је задатак да покажемо који нам је пут у будућност у наредне четири године“, навео је премијер и истакао да ће расписивање избора бити у складу са процедуром.

Истакао је да ће избори бити референдум о томе хоће ли Србија 2020. да буде модерна европска земља, односно хоћемо ли будућност или прошлост.

Како је рекао сада је Влада у периоду када постоје три кључна питања. Прво је: Како напред и куда даље? Друго је шта је циљ у наредном периоду и може ли да се оствари а треће је сагледавање политичке сцене.

Навео је да му не пада напмет сарадња са десничарским странкама које неће у НAТО, нити са онима с друге стране који ће тражити санкције Русији.

„Не пада ми напамет да правим компромисе зарад опстанка на власти, ни политичке, нити било какве друге“, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће СНС сарађивати са СПС после избора, Вучић је рекао да је неко ко добро разуме политичку реалност, да је разумео све њихове поруке претходних дана и месеци и да о евентуалној сарадњи има времена да се говори.

„Неки су у стању у дану да се уједине и разједине зарад власти, мене то не занима“, рекао је Вучић.

„Знам да искачем из фрижидера“

Вучић је рекао да зна да му неки замерају што се превише појављује на телевизији. „Као што кажу клинци: Не можеш да отвориш фрижидер, а да не искочи Вучић. То је била моја намера и жеља да најмарљивије радим свој посао. Отворио сам 27 фабрика за ово време“.

Истакао је да напредњацима социјалисти ни сада нису били потребни, али да је он желео да они буду у влади и да Србија буде уједињена.

Вучић је рекао и да на предстојећим изборима могу да победе неки други, да нема проблем са тим, да ће његово да буде да том неком честита, али да тражи од људи да одговорно гледају на то за кога ће да гласају.

Вучић је истакао да 22 месеца, колико је он премијер, није био лак период, али да је Србија стабилизована.

Рекао је да је земља била пред банкротством због неодговорне политике претходних власти, да су Србију задесиле катастрофалне поплаве. Навео је да смо имали огроман дефицит и да је почео рат у Украјини и мигрантска криза. Премијер је указао и на нестабилности у региону.

„Успели смо да стабилизујемо земљу и да је спасемо од банкротства, да направимо шансе за будућност“, рекао је Вучић и додао да је економија у успону.

Премијер је указао и да су свуда у свету одбрањени витални интереси Србије.

„Захваљујући нашој политици нисмо проглашени за геноцидни народ у СБ УН, и успели смо да победимо у наметнутом царинском рату са Хрватском“, рекао је Вучић и истакао и да су сачувани интереси по питању УНЕСК-а.

Вучић је рекао и да су Косово у његовом мандату признале само две државе, Aнтигва и Барбуда и Соломонска острва, за разлику од неких „великих родољуба“ за чије време је то учинило 80 или 90 држава.

Истакао је да су се и он и Влада борили за успех Србије.

„Чини ми се да не постоји поноснији човек на свету од мене, не постоји ништа важније, ништа лепше, веће што човек може да сања од тога да може да ради за земљу коју воли, за своју земљу“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, такви резултати су остварени јер „људи данас имају наду“ и делују уједињено.

„И у поплавама смо сви били заједно, и само зато смо успели, и после Сребренице и око Унеска – зато смо успели“, наглашава премијер.

Данас, међутим, схвата да постоје различити циљеви код многих.

„Зато хоћу да јасно пред грађане изнесемо циљеве. Ми морамо у наредном периоду да поправимо образовање, да здравствене установе буду боље. По томе смо прво били најгори, данас смо се померили унапред. Наш је циљ и задатак да пре свега покажемо који нам је пут у будућност у наредне четири године. Aко то не урадимо, уништићемо и оно за шта су се људи жртвовали“, рекао је Вучић.

Говорећи о смањењу плата и пензија, премијер је рекао да су то тешки кораци који су били неопходни али да људи за то имају разумевања.

„Не би их смањио нико зато што је луд или глуп, већ зато што је морао да предузме тешке кораке и мере, а не неко ко ће да се додворава народу сваки дан. У јануару и децембру имамо највеће плате у историји“, рекао је Вучић и додао да је посебно захвалан пензионерима коју су „издржали најтежи терет јер су знали да то раде за будућност и своју децу“.

Aleksandar-Vucic-gost

О платама и пензијама

Говорећи о смањењу плата и пензија, премијер је рекао да су то тешки кораци који су били неопходни али да људи за то имају разумевања.

„Не би их смањио нико зато што је луд или глуп, већ зато што је морао да предузме тешке кораке и мере, а не неко ко ће да се додворава народу сваки дан. У јануару и децембру имамо највеће плате у историји“, рекао је Вучић и додао да је посебно захвалан пензионерима коју су „издржали најтежи терет јер су знали да то раде за будућност и своју децу“.

Ми желимо да за четири године плате и пензије порасту зато што радимо више, а не зато што политичари обећавају, рекао је Вучић.

„Мислим да је страшно важно да пензионерима покажемо колико смо захвални јер свима у јавном сектору смо већ почели да враћамо, некима нисмо ни смањивали примања. Али ако погледамо, радници ЕПС-а у просеку имају плату 80.000, у Телекому – супер, радите страшан посао, али кола вам је просечна плата? И Зато сам им ужасно захвалан“, нагласио је премијер и додао да разговара и са просветним радницима који такође тешко живе.

„Још нема одговора зашто Толимир није пуштен“

Вучић је рекао да је Србија није добила одговор Хашког трибунала зашто Здравко Толимир није пуштен на слободу.
„Кључно питање је зашто није пуштен иако је добио гаранције Владе, иако смо упозорили Хаг да морају да га пусте. Човек је мртав и нико не каже да су га они убили, али требало је да га пусте да има боље лечење и да буде с породицом“, рекао је Вучић. Говорећи о захтеву за изручење чланова СРС Хагу, премијер је рекао да је његов посао да брине о грађанима и поштовању и провођењу закона и да ће тако и да се понаша.

Премијер Александар Вучић изјавио је да су смањење плата и пензија били тешšки, али неопходни кораци, и да људи за то имају разумевања.

„Не би их смањио нико зато šшто је луд или глуп, већ зато шšто је морао да предузме теšке кораке и мере, а не неко ко ће да се додворава народу сваки дан“, рекао је Вучић.

Он је истакао да у јануару и децембру имамо највеће плате у историји, а да је посебно захвалан пензионерима коју су издрžжали најтеžжи терет, јер су знали да то раде за будућност и своју децу.

Говорећи о субвенцијама за инвеститоре, Вучић је навео да верује да је то једина могућа политика. Поручио је да се Србија бори за инвеститоре са Македонијом и Бугарском.

Када је реч о „ЕР Србији“, Вучић је истакао да је то наша фирма која је убедљиво најуспешнија у региону и која ће летети за Америку.

Навео је да неки хоће да сруше све оно што је најбоље. Па и Аеродром и „Ер Србију“ коју данас сви у свету хвале. Подсетио је да је ЈАТ дуговао 700 милиона евра држави и да је највећи део тога опроштен. Како је навео, ЈАТ је био пропала фирма и упитао је како је било могуће наплатити те дугове. 

Премијер Србије најавио је да ће за два дана бити расписан јавни позив за избор стратешког партнера за Железару Смедерево.

Влада Србије о продаји Железаре преговара с кинеском компанијом ХБИС која је заинтересована да у Смедереву отвори фабрику шавних цеви у коју би уложила око 300 милиона евра.

Вучић је рекао да очекује да ће Европска унија дати одобрење за преузимање Железаре под условима које тражи кинеска компанија.

„Боримо се за 5.000 људи у Железари и за Смедерево, као и за кооперанте Железаре. Да није било ове владе, радници у Железари би остали иза катанца, као и у РТБ-у“, рекао је Вучић.

Он је додао да Железара не прави профит ни после увођења професионалног менаџмета због пада цене челика на светским тржиштима.

Извор: Б92, Бета, РТС, Танјуг