Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ УОЧИ СУСРЕТА СА ЕРДОГАНОМ И ПУТИНОМ: Руски председник нас је спасао 2015. г.

0

Председник је рекао да ће се осмог састати са Путином у Москви када ће имати вечеру са руским председником.

– Само ће израелски премијер Нетањахуа још бити на паради која слави победу над фашизмом 9. маја – објаснио је Вучић и додао да ће разговарати о свим темама, о Косову, турском току, енергетици, економији.

Вучић је рекао да Србију чекају тешки преговори по питању Косова и Метохије.

– Политика коју водимо је другачија, није ратна политика. Нећу да будем лидер који ће да води у рат и вероватно губио, јер би то био сукоб са силама које су веће и снажније од нас – рекао је председник Србије и додао да ће водити политику напретка земље и отварања фабрика.

Вучић је потврдио да ће са Путином разговарати о бројним темама, међу којима су и војно техничка сарадња, питање Косова и бројна економска питања.

– Важно је да наставимо да јачамо нашу војску. Не зато што хоћемо некога да нападнемо, већ да бисмо могли да одвратимо сваког ко би желео да нападне нашу државу – рекао је председник и додао да се улаже велики новац у опремање армије.

Путин нас је спасао жига

„Што се тиче Руса, сетите се 2015. године када су нас спасли и нису дозволили да на челу нозимо жиг геноцидног народа. То никад нећу заборавити Путину, то сам рекао свима, чак и Ангели Меркел“, поручио је Вучић и још једном напоменуо да никад неће заборавити то што су тада Путин, Сергеј Лавров и покојни Чуркин учинили за Србију.

Он је рекао и да су српској војсци стигле пушке из Белгије.

– Куповином ових 800 пушака су специјалци коначно опремљени. Извршићемо смотру око Видовдана да сви виде како су наоружани и оспособљени – рекао је Вучић и рекао да се све то чини да би грађани Србије били сигурни.

О КОСОВУ

Вучић је, говорећи о питању Косова, рекао да Срби воле да се одлаже решење по сваком питању.

– Неће променити ствари, у Пећи не живе Срби, мало њих живи у Гњилану, Призрену, Приштини… Та борба траје годинама. Победили су нас бројевима, политиком међународних сила… И данас је борба око Косова. Неки знају, а неки не желе да знају и да чују. Ми смо као боксер који је био већ у полугроги стању од вишегодишњих борби, а 1999. године му је поломљена нога и две руке, а онда 2004. погромом су утерали страх у кости. Па смо 2008. имали формално проглашење независности Косова – рекао је Вучић.

Он је рекао да тражи решење за будућност Србије и неће да се правда ником.

– Нећемо имати децу у будућности, нећемо имати ни будућност, ако нешто подхитно не предузмемо – рекао је Вучић.

ЕРДОГАН

Вучић након емисије креће ка Цариграду, а како је рекао, Реџеп Тајип Ердоган је исказао жељу да га лично сачека на аеродрому, што је огромна част.

– Турски председник је изразио жељу да ме лично сачека на аеродрому. То говори и о гостопимству али и о поштовању према грађанима Србије. То говори да су грађани ове земље направили нешто добро у претходном периоду, показали да смо суверена држава, а само таки можемо да добијемо поштовање – каже Вучић.

Он је открио да Ердоган данас у Цариграду почиње своју кампању, а након тога почиње бизнис форум, где ће Србија имати своје представнике.

 

– Турски туристи су постали број један у Србији. После посете Турској, уверен сам да ће их бити много више – рекао је Вучић и додао да Србија има дозволу да извезе 15.000 грла говеда у ту земљу.

– Истовремено, ти људи су нам отворили фабрике у Лебану, Владичином хану… – набрајао је председник наводећи да ће бити отворено још турских фабрика по Србији. Он је рекао да су ти делови Србије „живнули“.

Вучић је истакао да ће вечерас у Цариградуразговарати и са председником парламента, а да га сутра ујутру чека пут у Анкару где ће цео дан провести са Ердоганом са којим ће разговарати о бројним темама.