Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРИМИО СКОТА И МОНДОЛОНИЈА: Тема разговора – ЕУ и Загреб

0

Председник Александар Вучић разговарао је са амбасадором САД Кајлом Скатом о билатералној сарадњи, ситуацији у региону и европском путу Србије и Скот му је том приликом уручио честитку председника САД Доналда Трампа поводом Дана државности.

„Србија је дуго била значајан партнер САД. Ове године обележавамо стогодишњицу од када је председник Вудро Вилсон подигао заставу Србије на Белој кући, што је добра прилика да се присетимо наших дугогодишњих и плодоносних билатералних односа“, наводи се у Трамповој честитки.

Амерички председник је поручио Вучићу да је потребно наставити заједнички рад на јачању регионалне стабилности и продубљивању билатералних односа Србије и САД, саопштило је Председништво.

Тема разговора Вучића и амбасадора САД била је и његова предстојећа посета Загребу. Српски председник је изразио наду да ће се односи на Западном Балкану развијати у правцу мира, стабилности и сарадње, али да је за то опходно да све земље региона дају свој допринос. Скат је оценио да је нова Стартегија проширења ЕУ, представљена у Стразбуру пре два дана, важан сигнал за европску будућност Србије.

Двојица саговорника су нагласила значај наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, као и примене Бриселског споразума. Амбасадор САД је поздравио позив председника Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији и пренео да САД охрабрују све стране да садржајно размишљају и раде на свеобухватном решењу за односе Београда и Приштине.

Вучић и амбасадор Скат су разговарали и о америчкој подршци реформским напорима и даљем јачању економске и војне сарадње двеју земаља.

Макрон писао Вучићу: Одлучно за јачање односа са Србијом

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о продубљивању сарадње две земље, а Мондолони му је том приликом уручио писмо председника Француске Емануела Макрона.

Макрон у писму, између осталог, наглашава своју одлучност за јачање француско-српских односа, у духу пријатељства и ефикасности и наду да ће ова година бити плодоносна за пријатељство Француске и Србије, саопштило је Председништво. Вучић је захвалио на писму и додао да је током неколико сусрета са француским председником успоставио добар однос и уверио се у снагу његових идеја и лидерства.

Председник Србије је рекао да очекује да председник Макрон ове године, када се обележава стогодишњица завршетка Првог светског рата, посети Србију и подсети на снажно српско-француско савезништво и пријатељство, наводи се у саопштењу. Вучић је рекао да политички и економски односи двеју земаља постају све јачи и видљивији, наводећи као последњи пример компанију Ванси, која ће управљати аеродромом Никола Тесла.

Амбасадор Мондолони је рекао да Француска снажно подржава Србију на њеном европском путу и, с тим у вези, поздравља усвајање Стратегије о проширењу на Западни Балкан, додавши да се проширење тиме, после неколико година, поново враћа на агенду Европске уније.

Он је пренео да Француска искрено жели да помогне Србији да испуни задатке за чланство у ЕУ, јер је својом одговорном политиком већ остварила значајне реформске резултате, који доносе економски напредак, док се вођењем одговорне регионалне политике наметнула као значајан фактор мира и стабилности на Западном Балкану, наводи се у саопштењу.