Прочитај ми чланак

Вучић: Нећу да причам против свог пријатеља Орбана да бих се некоме додворио

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да "му не пада на памет" да говори била шта лоше о Мађарској и њеном премијеру Виктору Орбану само да би добио подршку левих либералних европских кругова и похвале у страној штампи. Вучић је у обраћању после састака са Орбаном рекао да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји у свим сферама.

„Питам грађане Србије – јесмо ли ми добили нешто лоше од Мађарске и Орбана? Јесмо ли покварили односе са Мађарима у Србији, да ли их је Орбан подстицао на то? Када је то Мађарска била против нас у европским и светским форумима? Ко је од њих био гласнији у заштити права Срба у региону и на Косову… И ја сада треба да се појавим као неко из левих либералних кругова да би ме похвалили у белосветским новинама и телевизијама? Не пада ми на памет! Ја имам достојанство и понос“, рекао је Вучић.

Он је на конференцији за новинаре после састанка са Орбаном рекао да ће, док је председник Србије, радити у складу са интересима грађана а да су избори за месец дана и да на њима увек може да буде изабран и неки „климоглавац“.

Додао је да, захваљујући и Орбану, Срби и Мађари данас имају најближе односе и да он у ватерполу увек навија за Мађарску у међународним мечевима, осим када игра против Србије.

„Виктор је био једини који је на видео конференцији пре неколико дана више пута поновио да је Србија данас више потребна Европској унији него обрнуто. Колико још има лидера који ће тако нешто да кажу, иако нас подржавају и Борисов и Мицотакис и сви? И ја сада треба да кажем нешто лоше о тим људима? Ево, нећу. Победите ме на изборима и нађите оне који ће да се додворавају, ја нећу“, рекао је он.

Вучић је у обраћању медијима захвалио Орбану „што је имао храбрости да уђемо у борбу са ветрењачама прошлости и градимо будућност и успели смо у томе“. Казао је и да је мађарског премијера замолио за додатну подршку Србији на европоском путу, иако је то скоро немогће јер „нас подржавају увек и у свакој прилици“.

„И кад други размишљају шта да кажу они увек имају добру реч за Србију“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је са Орбаном разматрао ситуацију у региону и да га је обавестио о свему што се дешавало, као и о ситуцији на Косову и Метохији, о „разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању“.

Вучић је захвалио Орбану, што Мађарска има разумевање за српске ставове, иако је признала Косово као независно.

Он је посебно указао на развој економских односа и нагласио да Мађарска жели да улаже на подручју целе Србије, а не само тамо где живе Мађари.

Пема његовим речима, Мађари су „мост нашег искреног пријатељства“ и у том односу нема никаквих инцидената, чак ни скривених проблема.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да је његова земља привржена подршци евроинтеграцијама Србије и да очекује од Европске уније да отвори шест преговарачких поглавља за која је Србија већ спремна за отварање.

Он је на конференцији за новинаре рекао да очекује да се две земље и убудуће обострано охрабрују, и то не само речима него и делима, јер кад је побеђена пандемија, сада почиње друга битка – подизање економије.