Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НА КОРАК ОД ОДЛУКЕ ДА ПОДРЖИ НИКОЛИЋА, с њим креће у председничку кампању

0

Хоће ли премијер и лидер СНС Александар Вучић подржати Томислава Николића у трци за још један председнички мандат - кључно је питање пред председничке изборе који ће се одржати следеће године.

Фото: СРБИН.ИНФО - Ненад Златановић

Хоће ли премијер и лидер СНС Александар Вучић подржати Томислава Николића у трци за још један председнички мандат – кључно је питање пред председничке изборе који ће се одржати следеће године.

Високи функционер СНС и председник Владе Војводине Игор Мировић каже за „Блиц” да ће разговори о председничком кандидату почети унутар странке почети почетком следеће године.

– То је чисто страначка ствар која захтева обимну анализу, а она ће уследити одмах након Нове године. Хоће ли Александар Вучић подржати Томислава Николића, зависи од процене једног и другог, њиховог разговора, визија. Није захвално да се ми тиме бавимо – наводи Мировић, и додаје да до сада о томе није било речи.

Последња истраживања Нове српске политичке мисли које је „Блиц” јуче објавио показују да Николић само уз Вучићеву недвосмислену и директну подршку може да обезбеди нових пет година у фотељи на Андрићевом венцу. Премијер се, међутим, не изјашњава. Раније је рекао да ће име свог кандидата саопштити јавности 25 дана уочи избора.

Ипак, једна од последњих Николићевих изјава могла би да се тумачи као да је договор између бившег и актуелног лидера СНС постигнут. Приликом једног догађаја на којем су се појавили заједно Вучић и Николић, на питање новинара зашто то не чине чешће, председник Србије је недавно рекао:

e

Фото: РАС Србија

– Појавићемо се и сутра заједно. Ако заиста треба да се појављујемо чешће заједно, сад вам обећавам – од данас ћемо се појављивати чешће заједно – рекао је он.

Ни после тога сусрети нису интензивирани, бар не када је реч о оним јавности познатима. Ипак, Николићева изјава звучала је прилично самоуверено.

Шта ће урадити Вучић и какве су последице?

У случају да не подржи Николића, постоје два сценарија, тврди извршни директор Цесида Бојан Клачар. Први је, каже, да се Николић кандидује без подршке. Други, да се њих двојица договоре, да се Николић политички пензионише и не таласа у јавности.

– У првом случају то може да доведе до озбиљних последица по СНС, јер тамо је доста људи који и даље имају симпатију према Николићу, а слично је и са бирачким телом. Ако дође до другог сценарија, и то се објасни вишим интересом, а Николић то мање или више добро прихвати, онда све може да прође без већих последица по СНС и државу – наводи Клачар за „Блиц”. Он објашњава и да би Николићева кандидатура без Вучићеве подршке значила присуство појачаног руског фактора у кампањи, будући да бисмо онда имали три изразито проруска кандидата – Војислава Шешеља, Бошка Обрадовића и Николића.

Уколико Вучић да подршку Николићу, не би требало да буде проблема да овај освоји нови мандат.

– Актуелни председник ће у том случају бити најозбиљнији кандидат. Притом, не мислим на Вучићеву млаку подршку, већ на чврсту – у страначком смислу, инфраструктурном и, коначно, личном у виду присуства на митинзима – закључује Клачар.

Вучић: О том потом

На питање хоће ли подржати Томислава Николића, Вучић је јуче одговорио „о том потом“ и нагласио да није време за председничке изборе, већ за важне пројекте. Он није прецизно одговорио ни када ће донети одлуку о кандидату, али је изјавио да није размишљао да се лично кандидује и да „није вољан за тако нешто“. Он је рекао да је поносан на вредан рад Владе.

Михајловићева и Селаковић заостају

Бројна истраживања су до сада рађена по питању потенцијалних кандидата. Сва су показала да је Александар Вучић убедљиво најпопуларнији политичар у земљи. Када је реч о СНС, висок рејтинг има још само Николић, док осетно заостају Зорана Михајловић, Јоргованка Табаковић и Никола Селаковић.