Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ КОД МАКРОНА: Без свечаног дочека, Косово главна тема

0

Билатерални односи, економска сарадња и дијалог Београда и Приштине биће кључне теме на састанку председника Србије и Француске Александра Вучића и Емануела Макрона, у уторак у Паризу.

Како пише „Блиц“, позивајући се на извор из врха власти, очекује се да ће састанак у Јелисејској палати бити одржан у најужем саставу, после чега ће бити уприличен ручак. Састанку ће, осим Вучића и Макрона, присуствовати у њихови најближи сарадници.

Фото: Прес служба Председника Србије

Председници Србије и Француске разговараће о билатералним односима две државе, а акценат ће бити на економији и покренутим и планираним заједничким пројектима у Србији. Свакако ће највише речи бити о регионалној сарадњи, а акценат ће бити на дијалогу Беоргада и Приштине, каже извор „Блица“.

Лист наводи да ће једна од тема сигурно бити Макроново виђење ситуације у Европској унији, као и његове идеје за реформу ЕУ. Поред тога, у фокусу ће бити и глобална питања, с обзиром на улогу Француске у свету.

Посета је радна, а не званична, па се не очекује церемонија свечаног дочека, пише лист и истиче да, оно што је још вазније од церемоније, јесте то што је Макрон одлучио да се заједно са Вучићем обрати медијима након састанка.

„Блиц“ пише и да би на састанку требало да се договори и датум посете Макрона Србији, што ће највероватније бити до краја године. Макрон је, како се наводи, већ позвао Вучића да 11. новембра присуствује церемонији обележавања стоте годишњице завршетка Првог светског рата.