Прочитај ми чланак

Вучић испоручује Радоичића Приштини? Адвокат Нинић: По Бриселском споразуму…

0

Након што је сада већ одлазећи потпредседник Српске листе Милан Радоичић преузео кривицу за оружани сукоб у Бањској, адвокат Иван Нинић каже да би Србија, уколико доследно поштује Устав, требало одмах да га ухапси. Осим што прецизира да нам предстоји најтежи период у новијој српској историји, наводи још два правца у којима би могао да се креће случај Радоичића.

„Ако би држава Србија доследно применила Устав и закон, после конференције адвоката Милана Радоичића, Србија би требало да га ухапси, а Тужилаштво за организовани криминал да му одреди притвор. Требало би да од њега узме изјаву, потом да идентификује све чланове његове групе и да свима одреди притвор како би се истрага водила неометано“, каже Иван Нинић, а преноси Нова.

Додаје да су неки људи изгубили живот на делу територије коју Србија сматра својом по Уставу.

„Онда би сви учесници тих оружаних сукоба требало да буду приведени правди и да се води преткривични поступак, да се одреди ко је одговоран за људске жртве“, напомиње саговорник Нова.рс.

Прецизира да након што се утврди ко је све учесник догађаја, за свим оним лицима која нису доступна Тужилаштву, треба расписати потерницу.

Нинић каже да би овакав след догађаја био у идеалним условима да садашњи шеф дипломатије Ивица Дачић 2013. године није потписао Бриселски споразум уз сагласност председника Србије Александра Вучића.

„Оног тренутка када смо као држава прихватили и потписали Бриселски споразум, ми смо погазили наш Устав и наше законе, зато што су се српске судије и тужиоци, њих 53, 2017. године интегрисале у косовски правосудни систем. Они су по одобрењу Александра Вучића и Владе Србије положили заклетву пред Хашимом Тачијем на косовском уставу и заклели на верност Републици Косово“, каже Нинић.

Он подсећа да је Србија тада тврдила да је реч о само неутралној изјави.

„Ми сада имамо парадоксалну ситуацију да имамо на једној територији коју сматрамо недељивом, два устава, два кривична закона и два правна система који се међусобно не признају. Ако би држава Србија погазила Бриселски споразум, онда треба да поступа према Милану Радоичићу и да поступа према свим другим лицима“, каже Нинић.

Овај адвокат каже да ако би Србија поступала у складу са Бриселским споразумом и ставом држава чланица Квинте и свих других преузетих обавеза – у том случају једину надлежност има суд у Приштини.

„Ми за сада немамо ниједан међудржавни споразум са Косовом и немамо формално обавезу да Милана Радоичића и остале учеснике изручимо Приштини. Ако држава у наредном периоду буде изложена притисцима ЕУ и великих сила, ја не знам како ће се власт носити са тим притисцима“, пита се Нинић.

Најтежи период у новијој српској историји

Он оставља могућност да Милан Радоичић постане питање свих питања и да се то подигне на ниво државног проблема, као што је био случај са хашким осуђеником и бившим председником РС Радованон Караџићем и Ратком Младићем.

Ово признање је довело положај државе у потпуни ћорсокак и потврдило промашај Вучићеве политике према Косову. Потврдило је и Вучићеву неспособност да успостави контролу над својим пријатељима и својим извођачима радова, као што је Милан Радоичић“, каже Нинић.

Подвлачи да је јуче саопштена делимично сурова истина, и да Нинић мисли да је она још суровија и да ће нас „све ово коштати као државу“ и да нам предстоји период који ће бити најтежи у новијој српској историји.

„Ово се не може завршити без тежих последица по нашу државу. Све зависи од тога у којој мери ће Вучић бити приморан да Радоичића пусти низ воду. Све ће ово надзирати међународна заједница, маневарски простор за било какву нашу манипулацију је сужен. Питање Косова зацементирано је овим догађајем“, сматра саговорник Новe.

Трећа могућност: Нагодба

Цео случај би могао да се одвија још у једном правцу, а ради се о томе да би Милан Радоичић могао да склопи нагодбу са Тужилаштвом.

„Он би у том случају у складу са нашим законима био осуђен и упућен у српски затвор на издржавање казне. Не верујем да ће, ипак, таква врста манипулације задовољити ЕУ и међународну заједницу јер ми колико год негирали Бриселски споразум, показало се да је он скројен да је изнад Устава Србије. Десет година трају последице Бриселског споразума и сада долази до тачке кључања када ће Бриселски споразум имати примат над правосудним системом Републике Србије“, каже Нинић.

Нинић наводи пример тога да убицу Оливера Ивановића није ухапсила Србија, као и да се цео поступак води пред судом у Приштини.

Разлог тога је Бриселски споразум.