Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Хоће да ми завежу језик, да не смем да говорим!

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да критике што је баш он говорио о медијима у Давосу долазе од оних који имају "априори негативан став" према њему и да на то може само да се осмехне.

„Такви би да ми забране да говорим, одакле ми право да говорим, одакле право некима да ме пусте да говорим“, рекао је Вучић у дневнику Радио телевизије Србије.

Према његовим речима, то представља укидање правила да се чује друга страна, па да постоји само суд таквих који га нападају, а да њему „завежу језик и да не сме ништа да каже“.

„И поред тога још да кажу да сам Хитлер или Пиноче а и тада ваљда не смем да одговорим, јер ако бих одговорио неког бих увредио“, рекао је Вучи.

Он је рекао да стање у тој области „није идеално“, и да ће морати да се напредује и много тога да се уради, али да ће се резултати „показивати врло брзо“.

„Не секирам се, научио сам на нападе и критике, што је рекао једном (премијер Бугарске) Бојко Борисов, имам широка ледја и могу да то поднесем“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је свеједно да ли ће Приштина укинути, или суспендовати таксе на српску робу, јер је нанета огромна штета коју Србији нико неће надокнадити.

Он је поводом најаве Приштине о могућој суспензији такси за РТС рекао да је већ говорио да ће Приштина повући таксе на српску робу, али је навео да је плаћена висока цена.

„Да ли ће они да укину, суспендују или који ће модус да пронадју свеједно, нанели су нам огромну шету и унели тензију“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, „ми смо високу цену платили и нико нам то неће надокнадити, ни из Приштине ни Европске уније, нити било ко други, већ ћемо сами то да урадимо, својим радом и пожртвованошћу“.

Меркел поштује жељу Србије да постигне компромис с Приштином

Српски председник Александар Вучић изјавио је вечерас у Давосу, после разговора с немачком канцеларком Ангелом Меркел, да она поштује жељу Србије да разговара и постигне компромис с Приштином.

„Највише смо говорили о Косову и о евроинтеграцијама Србије. Меркел, чини ми се, цени и поштује нашу жељу да разговарамо и да постигнемо компромис (с Приштином)“, рекао је Вучић новинарима.

Председник Србије је рекао да је наишао на разумевање канцеларке Меркел око такси које је Приштина увела на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

„Говорио сам о таксама, што је чини ми се наишло на подразумевајућу реакцију Немачке која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток роба, капитала, људи и услуга“, додао је Вучић.

Он је рекао да се с Меркел договорио да је чешће информише о различитим важним питањима и да је од канцеларке добио позив да поново посети Берлин.

„И данас сам много тога научио од Меркел. Од ње сам данас чуо тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не да униште или унизе свог противника. Да ли ћемо ми у Србији то разумети, то је већ друга ствар“, навео је српски председник.

Он је казао да мисли да је извесно да ће Београд на европском путу имати значајну подршку Немачке и канцеларке Меркел.

Рекао је и да је с Меркел разговарао о свим важним питањима у односима Србије и Немачке.

„Констатовали смо да смо се приближили трговинској размени од готово пет милијарди евра. Немачка је убедљиво најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, учествује с 13 одсто у укупној спољнотрговинској размени и ти бројеви се повећавају“, казао је Вучић.

Додао је да је захвалио Меркел на великом броју немачких инвеститора у Србији и да ју је замолио да утиче на долазак нових инвеститора.

Надам се да ће Меркел ускоро доћи у Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Давосу да се нада да ће немачка канцеларка Ангела Меркел ускоро доћи у Србију и да га је позвала да посети Берлин кад год пожели.

„Верујем да ће доћи у Србију. Рекла је кад год желиш у Берлин, добродошао си“, казао је Вучић за телевизију Пинк после састанка с Меркел.

Он је навео да је с Меркел имао много сусрета, да је она увек била благонаклона према Србији и да је и данас „имала пријатељски тон“.

„Меркел ме је питала зашто је не зовем чешће. Она је тражила овај сусрет, ја не волим да досадјујем било коме. Била би ми велика част уколико би дошла у Београд и Србију пре краја мог и њеног мандата“, додао је Вучић.

Казао је да је с Меркел разговарао о наставку дијалога с Приштином, европском путу Србије, билатералној сарадњи, будућности Западног Балкана.

Кад је реч о таксама које је Приштина увела на робу из Србије и Босне и Херцеговине, Вучић је казао да „нема никакве сумње да је Немачка веома снажно против нарушавања нормалних трговинских односа“.

„Слобода протока робе, услуга, капитала и људи је нешто на чему је Немачка засновала своју снагу и они не могу да разумеју такве потезе“, казао је председник Србије.

Он је рекао да је Немачка апсолутно најважнији спољнотрговински партнер Србије.

„Приближавамо се размени од пет милијарди евра, а 13 одсто наше трговинске размене односи се само на Немачку, што показује наше блиске и добре односе. Замолио сам господју Меркел да додатно подстакне ниво трговинске размене и долазак инвеститора“, казао је Вучић.

Он је додао да Меркел будућност ЕУ види у снажном савезу Немачке и Француске, укључујући војну сарадњу.

„Она је данас јавно и јасно причала о заједничким европским тенковима и авионима. Она сматра Ахенски споразум наставком Јелисејског споразума и види ту симбиозу Немачке и Француске, нове Европе која мора да гради своју снагу“, казао је Вучић.

О захтеву за уједињење Косовске Митровице: То се неће догодити!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом захтева албанских одборника за уједињењем северног и јужног дела Косовске Митровице и подршке коју им је дао косовски председник Хашим Тачи, да се то неће догодити.

Он је из Давоса, где учествује на Светском економском форуму, рекао да не разуме „ни шта раде Тачи, ни (Рамуш) Харадинај“.

„Једино што поводом тога могу да поручим Србима на Косову и Метохији јесте да се то неће догодити и да ће Србија бити уз њих“, рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Председник Косова Хашим Тачи подржао је јуче захтев одборника општине Јужна Митровица за уједињење два дела града у једну општину.

Он је на Фејсбуку написао да се срео са градоначелником Јужне Митровице Агимом Бахтиријем и написао да су градјани Митровице „рекли своју реч“.

„Сада су на реду да делују институције, Влада, Скупштина и председништво“, написао је Тачи.