Прочитај ми чланак

Антонијевић (МИ – снага народа): Тешко је замислити коалицију са СНС након избора

0

„Тешко је у овом тренутку замислити коалицију са СНС-ом, након београдских избора, јер нас бесомучно нападају преко медија под својом контролом, не дајући нам прилику да се бранимо. Ваљда је то оно што они називају "фер и демократским" предизборним условима, са печатом Кристофера Хила, кога су увели у Народну скупштину и директно укључили у наш политички живот. Резултате видимо у овој крајње нерегуларној и неравноправној изборној кампањи“, каже у разговору за Данас Борислав Антонијевић, кандидат за градоначелника Београда покрета „Ми – снага народа“.

На питање шта ће се догодити уколико добијени мандати „Ми – снага народа“ поново буду пресудни за формирање београдске власти, саговорник Данаса одговара да што се тиче тога да ли ће бити поново ”тас на ваги”, или не – о томе је бесмислено причати пре избора, поготово што се ови избори одвијају у крајње нерегуларним условима, можда најгорим до сада.

*Углавном говорите о националним темама иако сте кандидат за градоначелника Београда?

Посебно је неприхватљива злоупотреба горућих националних тема, попут резолуције о Сребреници за нападе на МИ СНАГА НАРОДА, поготово имајући у виду да је један од наших посланика – Бранко Лукић – главни бранилац Ратка Младића у Хагу, а други – Александар Павић – аутор вероватно прве домаће књиге о Сребреници која разобличава лажни наратив о ”геноциду”. Или попут питања Косова и Метохије, када се зна да је садашња власт та која је размонтирала преостале државне институције на Косову и Метохији и директно помогла Куртију да окупира четири општине северно од Ибра. Иначе, сви ми већ годинама на разне начине упозоравамо садашњу власт да ће нам њихови западни ”пријатељи” доћи главе и показати своје право лице, што се управо и дешава ових дана, како у Генералној скупштини УН, тако и у Савету Европе, и у свим међународним форумима у којим могу да нанесу штету Србији и српским националним интересима.

Антонијевић објашњава зашто се не бави само локалним темама у Београду.

Београд је главни град Србије, и тема Београда су и Ниш и Крагујевац и Зајечар и Нови Сад и Суботица и Сурдулица и Пирот, а свакако и Косово и Метохија који су неотуђиви део Србије, па не разумем да ли неко очекује да се у Београду прича само о комуналним проблемима града Београда, превозу и слично. Уз то, с обзиром на повећане спољне притиске на Србију по питањима Косова и Метохије, Републике Српске, санкција Русији и развоја веза са Кином – тзв. националне теме су поготово сада нераскидиво везане за свакодневни живот, и судбину свих локалних заједница, а најпре главног града. Јер ће од нашег националног и државног одговора на те изазове зависити и економска и свака друга будућност сваког појединца и сваког града и села у Србији.

*Шта су ваши приоритети за Београд, уколико освојите већину гласова на предстојећим београдским изборима?

Недовољна јавност и транспарентност у раду и одлучивању градске власти умањује могућност да се прате и процењују одговорност и резултати рада градоначелника и градске власти и управе у областима, као што су трошење буџета, управљање градском и општинском имовином, спровођење инфраструктурних инвестиција, продаја земљишта, управљање предузећима и установама у власништву града Београда. То ћемо променити. Осим тога раширена коруптивна активност захтева хитно, али систематско и осмишљено деловање у правцу повећавања капацитета за превентиву, откривање и испитивање и санкционисање корупције, превара и других злоупотреба јавног интереса.

Искоренићемо уобичајено правило, које важи „јавна набавка се прво намести, па се онда расписује и тако уштедети грађанима Београда више од 400 милиона евра које, сигуран сам, могу бити потрошене много сврсисходније, него да се пуне џепови појединаца, а обезбедићемо финансијски компетентно и транспарентно управљање општинском и градском имовином, али и бољу ефикасност управљања јавним комуналним предузећима, чији је оснивач Град, где су на позиције директора и чланова Надзорних и Управних одбора у највећем броју постављени послушни страначки кадрови, неретко са „сумњивим биографијама“ и „без потребних професионалних компетенција.

Београд је у последњих 20 година архитектонски, културолошки и естетски нападнут од стране приватног коруптивног капитала уз подршку моћника из градских власти и Градског завода за заштиту споменика културе, који би морали да чувају и унапређују његову историјску и културну баштину, уместо што је урушавају погодујући „инвеститорском урбанизму“. И то ћемо променити.

Директори предузећа ће се бирати на јавним конкурсима

*Уколико постанете градоначелник да ли ћете наставити праксу постављања партијских кадрова на челу јавних предузећа и колико ће се питати струка?

Кадрове ћемо постављати онако како доликује једној демократској земљи која свакако има адекватне кадрове, што значи путем јавних конкурса и никаква страначка, пријатељска, родбинска или било која друга веза не може утицати на избор руководећег или било ког другог кадра у Београду, јер је то интерес свих грађана Србије и то треба да постане модел свима.

*Једно од ваших предизборних обећања је и да ће, победите ли на изборима „Београд престати да буде престоница срама“ и да ћете укинути манифестације попут Прајда или Мирдите?

Изузетно ми је драго, што сте и Ви као угледна публикација, оценили да су те манифестације срамне и потпуно Вас подржавам и да залагаћу се да никаквих срамних манифестација не буде у нашем граду. Већ да будемо град поноса како нам историја и обичаји налажу.

*Против сте и организовања Експа. Ако бисте победили да ли бисте наставили са започетим градњама и инвестицијама?

Не сумњам у одлуке струке, која тек треба да оцени – а није – да ли су такве ,,капиталне“, инвестиције потребне граду где још увек има много нерешених комуналних проблема (канализације, питке воде, вртића, пристојних улица, игралишта. . .). И уопште, да ли су такве инвестиције исплативе, колико ће нас додатно задужити, итд. Као што смо много пута рекли, струка и грађани Београда треба да одлуче како се троши новац који ће се деценијама враћати.

Неће бити рушења Београда на води

Шта ће бити с Београдом на води, ако постанете први човек Београда?

Цео свој радни век сам провео у надзору над рађањем живота. Рушење ми никада није био нагон и порив који ме је водио. Београд на води се гради у интересу појединаца и мој би циљ био да се коначно издефинише која је корист грађана и Града Београда од свега тога што је учињено, а свакако би опет струка рекла своје мишљење иако су одавно одвикнути да их неко пита.

*Шта је за вас центар Београда?

Центар Београда се зна где је, у ствари МИ који смо рођени и одрасли у овом граду знамо где је, тако да нема потребе да се мења али и о томе као и многим другим питањима треба да одлучују „струка и грађани Београда“.

И ови избори су недемокатски и нерегуларни

*Да ли ће ови избори бити демократски, без манипулација напредњака и да ли су изборни услови побољшани?

И ови избори су као и протеклих година праћени недемократским, некоректним и сви остали придеви са НЕ условима, али ћемо испоштовати гласаче и потрудити се да својим ангажманом спречимо потенцијалне нерегуларности колико то будемо били у могућности. Овде нарочито мислим на локалне изборе који су заказани на начин који се у светској демократској историји не памти, али шта друго очекивати од одлазеће власти, него да се свим могућим нелегитимним, а њима доступним, средствима држи на власти.

Кажете да не познајете Вучића лично и да о њему не желите да причате на основу спекулација, али зато тврдите да Крени промени финансирају странци, и тако говорите исто оно што и Вучић?

Ја не тврдим ништа, али на сајту тог покрета, пише ко их подржава, па тиме закључујем, да им нису само морална и интелектуална подршка већ и финансијска. Шта председник тврди, не знам, али не сумњам да и он има добре и проверене информације. Наравно, друга ствар је колико спољне, односно западне подршке добија и сам СНС, односно разни њихови коалициони партнери, сарадници и кадрови, почев од сарадње са Светским економским форумом, Трилатералном комисијом, разним Сорошевим организацијама – укључујући и личне везе Александра Вучића са Александром Сорошем – итд.