Прочитај ми чланак

Врхунац лудила: СНС предлаже министарство за ЕУ

0

sns(Данас)
Српска напредна странка преложиће коалиционим партнерима формирање министарства за европске интеграције у оквиру предстојеће реконструкције Владе.

Напредњаци сматрају и предложиће на састанку о реконструкцији Владе Србије да би најлогичније било да се, због отварања преговора о приступању ЕУ формира посебно министарство за европске интеграције, које би објединило Канцеларију за европске интеграције и Канцеларију за Косово и Метохију, сазнаје Данас из извора у врху СНС.

Према речима саговорника листа Данас, један од најбољих кандидата за то место је Тања Мишчевић, професорка Факултета политичких наука (ФПН) и некадашња директорка Канцеларије за европске интеграције.

„Тања Мишчевић је истовремено и један од кандидата за шефа преговарачког тима Србије са ЕУ, који ће бити именован до краја јула, заједно с новим кадровским решењима у Влади Србије. За оснивање новог министарства у Влади, или за спајање два ресора, била би неопходна промена Закона о министарствима, а још није јасно да ли ће се ићи на ту опцију“, каже извор листа Данаса из врха СНС-а.

Од смена током предстојеће реконструкције Владе, о којој би сутра требало да разговарају лидери владајуће коалиције, заштићени су, чини се, само лидери три водеће странке Ивица Дачић, Александар Вучић и Млађан Динкић. Судбина свих осталих министара зависиће од договора њих тројице и њихове спремности на уступке и корените резове.

Иако социјалисти наводе да су спремни на дубинску и суштинску реконструкцију, о смени министра просвете Жарка Обрадовића, чију одговорност за аферу мале матуре траже многе организације, готово да не желе ни да говоре. Разумљиво, јер је реч о једном од најважнијих функционера у СПС-у, заменику председника партије, који је истовремено и главни страначки кадровик.

Што се министра саобраћаја Милутина Мркоњића тиче, његова позиција и није баш тако сигурна, и то не само због притиска јавности, већ и зато што у делу СПС-а према њему постоји негативан однос. Једно од решења по коме би Мркоњић на најлакши начин изашао из Владе је спајање, нелогично раздвојених, министарстава за инфраструктуру и саобраћај, на чијем челу би остао Велимир Илић.

Да ће Мркоњић највероватније бити замењен индиректно је са скупштинске говорнице поручио Млађан Динкић, министар финансија и привреде, који је рекао да ће кључна тема предстојеће реконструкције бити реализација инфраструктурних пројеката.

Динкић је навео да је „потребно велико спремање“ и да су „у питању путеви, железница, енергетика и наводњавање“, те да није повучено 3,3 милијарде евра иностраних кредита за инфраструктуру.

„Не може даље овако“, упозорио је Динкић и истакао да је највећи проблем у последњој деценији „лоша организација у градњи инфраструктуре“, те је у том контексту најавио подршку онима који буду тражили санкције за ЈП „Путеви Србије“, рекавши да је у децембру одржан састанак са представницима тог предузећа и банака како би се „једном за свагда решило питање дугова путарима”.

„Тада се испоставило да се са пет милијарди динара решава цео проблем. То смо платили, а затим се појавило још 1,35 милијарди динара“, објаснио је Динкић и поновио да се „тачно зна“ ко је у Влади постигао лоше резултате и да ће ти људи бити смењени.

ursЛидер УРС, међутим, није био вољан да говори о смени неког од министара из његове странке, наводећи да су Верица Калановић, Сузана Грубјешић и он најбоље што УРС има.

Ипак, став СНС-а је да ће Динкић морати да се одрекне неког од министара. Као једна од жртава реконструкције спомиње се Верица Калановић, задужена за регионални развој, мада је то мало вероватно, не само због најновије титуле „најбољег министра у региону“, већ и због тога што је она најближа Динкићева сарадница.

Место потпредседника Владе за европске интеграције Сузане Грубјешић ипак није толико сигурно, упозоравају из СНС-а.

Напредњаци, с друге стране, јуче нису желели да лицитирају ко би од њихових министара могао да оде из Владе. Напомињу да ће се све знати након седнице Главног одбора странке, која би требало да буде одржана крајем следеће седмице и подсећају да ће чланови ГО СНС-а свеобухватно анализирати поднете извештаје о раду министара, али и државних секретара и директора јавних предузећа.

Никола Селаковић (СНС), министар правде и државне управе, рекао је да реконструкција Владе не значи да ће бити замењен само један или два министра, већ да ће бити промена и на нижим нивоима.

„Озбиљна реконструкција не значи промену једне или две особе које седе у министарским столицама већ и промену државних секретара, помоћника министара, директора јавних предузећа“, рекао је Селаковић и додао да ће реконструкција бити онаква какву је и најавио први потпредседник Владе и лидер СНС-а Александар Вучић, дакле, да неће бити „шминка“.

Коментаришући могућност формирања министарства за ЕУ, директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић објашњава за Данас да је битно да постоји политички и експертски део преговарачког тима.

„Уколико би на челу тог министарства био неко ко познаје процес преговора и ко уједно има политичку тежину, то би могло убрзати процес преговора. Није неопходно такво министарство, али би помогло бржем испуњавању критеријума“, наводи Јоксимовићева.