Прочитај ми чланак

Владимир Гајић: БИА терала да клечи и тукла нашег члана због твита… (ВИДЕО)

0

Чланови правног тима Народне странке данас су у Специјалном тужилаштву поднели кривичне пријаве против директора БИА Братислава Гашића, начелника за безбедност БИА Марка Парезановића и три НН службеника Безбедносно информативне агенције, због, како наводе, против правног лишавања слободе и злостављања њиховог члана Константина Катића.

Владимир Гајић, један од адвоката Катића и председник Правног савета Народне странке, рекао је да су адвокат Огњен Радић и он предали кривичну пријаву. Сматрају да постоји основана сумња да су Парезановић, Гашић и три НН службеника БИА извршила кривична дела злоупотребе службеног положаја, злостављања и мучења, несавестан рад у служби, противправно лишење слободе.

У кривичној пријави су дали опис целог догађаја, а такође предложили су доказе које би Тужилаштво требало да изведе, каже Гајић, додајући да су дали „ближе информације којима се могу идентификовати та тројица службеника БИА који се раде у том деташману који се стално налази на Београдском аеродрому“.

Катић је, наводи Гајић, држан на информативном разговору скоро 5 часова, више од границе колико грађани могу да буду задржани на информативном разговору.

„То је зато што ово није ни био никакав информативни разговор. Он је практично отет. Након тога су у наредном периоду припадници БИА од Катића покушавали да изнуде исказ тако што су га тукли, физички малтретирали, понижавали и све време терали да клечи на земљи“, рекао је Гајић.

Катићу су тада упућене и претње, не само њему него и Вуку Јеремићу, председнику Народне странке, и његовој породици, истакао је Гајић.

Рекли су му и да ако не призна да је он аутор твита у ком подржава Марка Видојковића, а за који су припадници БИА мислили да угрожава безбедност председника Вучића, да ће му „поломити руке и ноге и да му најбоље да се исели у иностранство“.

Гајић каже да припадници БИА функционишу као „бубашвабе и да откривање онога што раде у мраку је оно чега се плаше“.

Катићев случај је парадигматичан јер је управо у Специјалном тужилаштву утврђено да је „Државна безбедност која има континуитет од ’45. године, убила Ивана Стамболића, два пута покушала да убије тадашњег лидера опозиције Вука Драшковића. Сада се суди за убиство Славка Ћурувије и убијен је премијер Србије Зоран Ђинђић. У сва та четири драстична случаја свој потпис је ставила служба државне безбедности која је 1945. свој рад започела тако што је убијала грађане Београда само зато што нису били на страни нове власти“, рекао је Гајић. Овај случај би требало да нас упозори шта ће се тек догађати, када буде уверенији у то да се њиховој власти ближи крај, истакао је он. Одговорност врха БИА је објективна, како Гашића, тако и Парезановића, закључио је Гајић.

Понош је рекао да режим жели да овај случај падне у заборав, али да неће престати да захтевају политичку и друштвену одговорност за оне који су одговорни за овај случај.

Адвокат Радић је навео да се у кривичној пријави од Тужилаштва тражи да заштити Катића, јер је кривично дело почињено од стране припадника БИА.