Прочитај ми чланак

Гајић (Народна странка): Албанија отима Косово од Србије

0

Председник Народне странке (НС) Владимир Гајић изјавио је данас да је укидањем границе између Косова и Албаније директно угрожен територијални интегритет Србије.

Гајић је агенцији Бета казао да би тим поводом нови шеф дипломатије Марко Ђурић требало да откаже гостопримство амбасадаору Албаније у Београду.

Казао је да вест, да су владе Албаније и Косова укинуле међусобне границе, обавија громогласна тишина у Србији иако тим чином, како је рекао, Албанија отима Косово Србији.

„Власт и опозиција се неоглашавају у вези одлуке која флагрантно крши међународно право и унутрашњи правни поредак Републике Србије. Правно гледајући, држава Албанија и тзв. држава Косово уклониле су граничне прелазе у оквирима међусобних и неспорних територијалних граница између Србије и Албаније. Оваквом одлуком Владе Албаније, која се може третирати једино као правно насиље, директно је угрожен територијални интегритет Србије чије су границе међународно признате“, рекао је Гајић.

Навео је да је том одлуком прекршен члан 2 Повеље УН и Хелсиншког документа који обавезује све државе чланице да поштују територијални интегритет и сувереност држава чланица.

„Крши се и Резолуција 1244 СБ УН на основу које је након завршетка рата 1999. године територија Косова и Метохије неспорно остала у саставу СР Југославије, односно Републике Србије као њеног сукцесора“, додао је Гајић.

Према његовим речима, акт Владе Албаније директно је супротан свим наведеним правним нормама међународног права, јер задире у искључива права Републике Србије у вези с међународно признатим границама Србије које могу бити, како је рекао, отваране само одлуком надлежних државних органа Републике Србије.

„Анексом број 2 Резолуције 1244 СБ УН у тачки 6 утврђено је да ће након повлачења војске и полиције у договореном броју бити дозвољено југословенском и српском особљу присуство на главним граничним прелазима, што у сваком случају подразумева и границу с Албанијом“, објаснио је он.

Гајић сматра да је нови шеф дипломатије Марко Ђурић морао да позове амбасадора Албаније у Београду на брифинг.

„Да провери о чему се ради, па ако не добије задовољавајући одговор, можда би било згодно да замоли амбасадора да покупи ствари и оде кући“, рекао је.

Гајић истиче да Србија не би смела да тргује с Косовом.

„Де факто признање тзв Косова постаје део Поглавља 35 у вези пријема Србије у Европску унију. Србија се мора захвалити ЕУ и наставити другим путем јер трговина с Косовом и Метохијом не долази у обзир“, нагласио је.

Додао је да је неопходно институционално одбацити Немачко-француски план и Охридски споразум и напустити Бриселски споразум.

„Ако Косово буде примљено у Савет Европе Србија би требало да замрзне чланство у тој организацији, као и да размотри односе са свим држава које су спонзори Резолуције о Сребреници уколико резолуција буде усвојена. Губимо Косово, а спрема се и сценарио за укидање Републике Српске преко ревидирања Дејтонског споразума“, рекао је Гајић.

Уместо владе која је састављена по принципу „за сваког по нешто“, додао је, дошло је време за Владу националног спаса.

„Једнострано укидање границе између Србије и Албаније од стране Албаније је само једна у низу одлука у циљу отимања Косова и Метохије од Србије. У противном нећемо бити држава, а самим тим ни демократија нема никакве шансе“, закључио је Гајић.

У среду је ступио на снагу споразум између Косова и Албаније о преласку границе без провера пасоша и личних докумената.

Ради се о периоду од девет месеци годишње у два наврата – од 1. маја до 30. септембра и од 1. новембра до 28. фебруара.