Прочитај ми чланак

Веселиновић: Тражићемо смену Малог док не успемо да га сменимо

0

Активиста Иницијативе Не давимо Београд Добрица Веселиновић рекао је у Дану уживо да ће смену министра финансија Иницијатива тражити "док не успеју да га смене". "У нашим очима он је већ смењен, нема никакав кредибилитет да се бави стварима", рекао је он.

Говорећи о данашњем суђењу због организовања протеста у Београду због смрти двојице радника на градилишту „Београда на води“ у септембру 2018. године, Веселиновић каже да се никада нису крили од судских позива и од полиције.

FOTO: N.S

„Мислимо да је то политички чин и да стојимо иза сваког таквог чина. У овом случају то је била страшна ствар, а то је да су погинула двојица младића на градилишту, за шта нико није одговарао, а и 2018. година је била рекордна по броју смрти радника на радном месту“, каже он.

Признаје да је организовао протест са Иницијативом Не давимо Београд и каже да прихвата сву одговорност за то.

„А много је мања него трагедија која се десила и била је наша дужност да то урадимо“, каже он.

Говорећи о акцијама које Иницијатива спроводи поводом случаја доктората министра финансија Синише Малог, сматра да нису пожурили.

„Он је човек који иза себе има толико афера да апсолутно не заслужује не да врши јавну функцију, него да се појављује у јавном простору. Имамо министра полиције који нема никакву диплому, имамо сумњив докторат Јоргованке Табаковић… Вршиоци јавних функција морају да својим интегритетом и својим моралним начелима постављају морални узор у држави“, каже Веселиновић.

Каже да је прва акција била дан после одлуке Етичке комисије о докторату, када су закључали врата министарства.

„Да покажемо да бранимо ту институцију од некога ко нема довољно личног интегритета да јавно каже да је крив. Мислим да ту нема калкулације, има некаквог здравог разума, мислим да не би требало тек тако да прелазимо преко тога да је врх државе нешто украо заправо“, каже он.

Каже да је очекивао такву одлуку, јер, како каже, мисли да тамо седе људи који имају интегритет.

„Притисак грађана је довео до тога да људи кажу да је доста било жмурења на једно око. Ја се надам да ће пример следити друге институције и да ће то сада почети да се одмотава, јер ако је Универзитет рекао ‘не, ово није у реду’, морамо положити наду да неко у тужилаштву, полицији, каже да нешто није у реду“, каже он.

Изражава мишљење да ће се разрешавање оваквих случајева много брже и много чешће дешавати.

Како каже, није их нико контактирао након стављања ланаца на врата Министарства финансија.

„Ми смо рекли приватном обезбеђењу шта ћемо радити, тражили смо да позову полицију, они су се мало уплашили. У свему што радимо, тај моменат ненасиља је нама јако важан. Чување достојанства људи који су можда у овом тренутку на супротним странама. Није радник обезбеђења крив што је Мали плагирао докторат“, каже.

Како каже, данас ће око зграде Владе формирати живи ланац.

„Верујемо да су грађани и грађанке најчвршћа карика у овој држави, можемо то видети кроз бројне грађанске борбе широм Београда и Србије и видимо да је грађанима стало да брину о средини у којој живе. Правимо живи ланац, то је начин да осете једни друге држећи се за руке, да осете енргију, заједништво, да покажу да је та Влада наша Влада, да је ова држава наша држава, да то што неко није ставио захтев на дневни ред Владе показује о њима, не о нама“, каже он.

Како каже, смену министра финансија ће тражити док не успеју да га смене.

„У нашим очима он је већ смењен, нема никакав кредибилитет да се бави стварима“, каже он.

Говорећи о пројекту Београд на води, поводом кога је и настала Иницијатива Не давимо Београд, Веселиновић каже да и даље осећа нелагоду што то постоји и што се развија.

„Видим да онај ко има од тога користи нису грађани и грађанке Београда, ту нема обећаног привредног раста, нема милиона, ту има уступања 150 хектара нејасном привредном друштву и богаћење нејасне екипе“, каже он.

Каже да се Иницијатива развија, расте и да шири спектар тема којима се бави.

„Нећемо нигде отићи, јер ово је наш град“, каже он.

Осврћући се на критике да нису реаговали на неке од случајева повезаних са председником општине Стари град Марком Бастаћем, Веселиновић каже да су у неким реаговали, у неким не, као и да сматра да је то њихова грешка.

„Мислим да без обзира ко смо и на ком политичком спектру стојимо, не би требало да злоупотребљавамо ресурсе у политичке сврхе и мислим да не бисмо смели да кршимо закон тако што пренесемо 15.000 евра. Мислим да би за оздрављење нашег друштва било да је Бастаћ рекао ‘извините, погрешио сам, подносим оставку’, јер све друго је оно што је образац побнашања СНС“, каже Веселиновић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!