Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ САМИТ У БЕОГРАДУ: Николић са Лавровим, Вучић са Керијем (ВИДЕО)

0

arena samit oebsa 5

*На столу „горуће теме“ – тероризам, избегличка криза и Украјина*На питање шта би сматрао успехом на самиту Дачић је истакао да „претпоставља да ће се срести Кери и Лавров“ *Душан Симеоновић: Пренаглашене оцене о „новој Јалти.

Београд ће сутра и прекосутра бити домаћин министарског састанка Организације за европску безбедност и сарадњу, што ће представљати највећи светски скуп у српској престоници од самита Покрета несврстаних, одржаног у септембру 1989. Очекује се да ће конференцији, која ће означити круну председавања Србије ОЕБС-у, присуствовати готово 1.500 представника 57 држава чланица ове организације и 11 држава партнера ОЕБС-а, укључујући преко 40 шефова дипломатија, међу којима су и они из СAД, Русије и ЕУ – Џон Кери, Сергеј Лавров и Федерика Могерини.

Ограда око Aрене

Саобраћај у околини Комбанк арене биће специјално регулисан и очекују се гужве. Паркинзи код Aрене су испражњени и подигнута је велика жичана ограда. С обзиром на обим скупа, ангажовани су запослени из малтене свих државних институција, укључујући 160 „официра за везу“ и на десетине преводилаца за седам радних језика. У организацији помаже и 260 волонтера, док је за медијско праћење догађаја акредитовано око 600 новинара. Процењује се да ће организација скупа коштати Србију око три милиона евра, а донацијама су обезбеђени блиндирана возила, смарт телефони, гориво и слично.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ће се Србија постарати да буде добар домаћин скупа, који се одржава у Комбанк арени, претвореној за ову прилику у конференцијски центар. На преговарачком столу ће се, свакако, наћи „горуће“ светске теме попут борбе против тероризма и превазилажења избегличко-мигрантске кризе, а планиран је и низ формалних и неформалних сусрета српских званичника са представницима земаља из света. У кабинету председника државе Томислава Николића за Данас кажу да су, између осталог, потврђени билатерални сусрети Николића са Лавровом и министром спољних послова Казахстана Ерланом Идрисовим.

Из Владе Србије потврђено је да ће се премијер Вучић данас по подне састати са америчким државним секретаром Џоном Керијем. Медији тврде да у пратњи Керија долази бројна делегација, у којој значајан број чине агенти задужени за његову безбедност. Кери у Београд долази из Приштине, где је планиран његов сусрет са окупаторско шиптарским званичницима. Сви детаљи његове посете Београду још нису финализовани, претпоставља се да ће он имати и неке неформалне сусрете, али још ништа није извесно. Постоји могућност да се сретне и са појединим представницима опозиције и цивилног сектора, мада засад нема потврда о томе.

Како се наводи у програму скупа, синоћ су премијер Aлександар Вучић и министар Дачић били домаћини неформалне вечере за високе званице, док ће данас бити приређен званичан пријем и званична вечера за шефове делегација. У четвртак ујутро министрима и шефовима делегација шеф српске дипломатије ће пожелети добродошлицу у Aрени, након чега се организује заједничко фотографисање.

Уводно излагање на скупу биће отворено за медије и акредитоване представнике невладиних организација, а планирана су обраћања премијера Вучића, министра Дачића, председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илке Канвереа и генералног секретара те организације Ламберта Занијерија. После првог пленарног састанка, којем ће председавати Дачић, у Палати Србија се одржава радни ручак за шефове делегација на тему „Поновна изградња европске безбедности као заједнички пројекат“, те други пленарни састанак, којим ће председавати шеф швајцарске делегације.

На маргинама првог дана конференције медијима би требало да се обрати и амбасадор Волфганг Ишингер, председник Панела еминентних личности ОЕБС-а, а биће речи и о ангажовању ОЕБС-а у Украјини. У петак ће бити одржан трећи пленарни састанак, док ће на затварању скупа говорити министар Дачић и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, чија држава је наредни председавајући ОЕБС-а. Нарочиту пажњу домаће и светске јавности изазива могући сусрет „очи у очи“ руског министра Лаврова и његовог турског колеге Мевлута Чавушоглуа на маргинама скупа, што би био њихов први састанак од избијања варница на линији Москва – Aнкара изазваних рушењем руског авиона.

Министар Дачић је казао да не зна да ли ће руски и турски министар имати билатерални састанак, јер „они сами заказују те разговоре“. Он је, такође, подсетио да је и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини најавила да ће се на маргинама састати са шефом руске дипломатије и разговарати о заједничким корацима у борби против Исламске државе. На питање шта би сматрао успехом на самиту Дачић је истакао да „претпоставља да ће се срести Кери и Лавров“. „Ту ће бити на стотине билатералних састанака између различитих министара, али и са нашим премијером и председником“, указао је он.

Душан Симеоновић, амбасадор у пензији и члан Форума за међународне односе, оцењује за Данас да ће конференција ОЕБС-а бити веома значајна, узимајући у обзир теме које ће бити разматране, као и да ће Србија на тај начин оснажити престиж на међународној политичкој сцени. Ипак, он сматра да су пренаглашени коментари како ће скуп у Београду представљати „нову Јалту“.

– Чињеница је да ће скупу присуствовати представници водећих држава у светским пословима, што је од нарочите важности, али не мислим да ће ова конференција достићи значај конференције у Јалти, на којој су постављени темељи светског поретка који је завладао након Другог светског рата. Ипак, надам се да ће се захваљујући окупљању у Београду у извесној мери унапредити односи између Русије и Сједињених Држава, с једне стране, као и односи на линији Русија – ЕУ, с друге – закључује Симеоновић.

Скуп ОЕБС-а биће одржан уз највише мере безбедности и процењује се да ће најмање око 7.000 припадника полиције, војске и обавештајних служби бити ангажовано у обезбеђивању. Они су задужени за комплетну и „даноноћну“ безбедност свих учесника, како у хотелима, тако и приликом обиласка Београда.

Министар Дачић је недавно поручио да ће фотографија председника СФРЈ Јосипа Броза Тита из 1975. заузети једно од централних места на самиту.

Кери стиже по подне

Премијер Aлександар Вучић имаће данас одвојене сусрете са америчким државним секретаром Џоном Керијем и шефом словачке дипломатије Мирославом Лајчаком. Како је најавила Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима, Вучић ће се прво у 17 сати састати са Лајчаком, а потом у 18.45 са Керијем.

Премијер се јуче састао и са амбасадором СAД Мајклом Кирбијем, и у разговору је оцењено да ће долазак америчког државног секретара Керија у Београд дати додатни импулс билатералним односима СAД и Србије. Вучић је истакао да су партнерски односи са СAД од великог значаја за Србију, а са Кирбијем је констатовано да су односи две државе значајно унапређени овогодишњим посетама Вучића Вашингтону. Кирби је рекао да СAД сматрају Србију и Владу Aлександра Вучића партнером на кога се могу ослонити. Он је оценио да добри економски резултати до сада спроведених реформи повећавају интерес америчких компанија за улагања у Србији. Вучић и Кирби разговарали су и о актуелној ситуацији у Србији уочи отварања првих поглавља у преговорима са ЕУ, као и о другим регионалним и међународним питањима, саопштила је Влада Србије.

Извор: danas.rs