Прочитај ми чланак

Упозорење Николићу: Ако 9. јануара будете у Српској, не долазите у Сарајево!

0

Денис Бећировић, заступник СДП-а у државном парламенту позвао је председника Србије Томислава Николића да буде политички одговоран председник Србије и не долази на прославу Дана РС у Бањалуку и поручио да, у супротном, нема разлог да долази у Сарајево.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

– У случају да заиста 9. јануара будете присуствовали негирању коначних и обавезујућих одлука легалног Уставног суда БиХ, да ли заиста мислите да има икаквог смисла и логике да посетите главни град државе Босне и Херцеговине и босанскохерцеговачке државне органе и институције – пита Бећировић у отвореном писму председнику Србије.

Бећировић је уверен да ако Николић буде резоновао као политички одговоран председник Србије, 9. јануара неће „негирати и поткопавати државне органе Босне и Херцеговине“.

– Ако, пак, будете резоновали као четнички војвода из 1992. године, онда заиста нема никакве дилеме у вези с вашим најављеним пркошењем легалним одлукама органа државе Босне и Херцеговине – навео је Бећировић, који је позвао председника Србије да у интересу мира, стабилности и добросуседске сарадње буде политички одговоран председник.

Бећировић Николића пита зашто је одлучио да, 20 година након потписивања Дејтонског мировног споразума, учествује директно и флагрантно у кршењу коначне и обавезујуће одлуке легалног и легитимног Уставног суда државе Босне и Херцеговине, те да ли је свестан да његов долазак на прославу 9. јануара значи подршку политици разбијања недељиве хиљадугодишње државе Босне и Херцеговине.

– Да ли сте размишљали о томе да таквим непромишљеним и опасним деструктивним чином излажете и Републику Србију бројним проблемима и опасностима у будућности – питање је Бећировића за српског председника.

Он, иначе, тврди да 9. јануар нема никакво правно упориште у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ и да стога обележавање овог датума представља, како сматра, озбиљну провокацију за државу Босну и Херцеговину и целокупну међународну заједницу, а Николића пита и који су разлози због којих пристаје да учествује у обележавању нелегалног и увредљивог датума за Босну и Херцеговину, Европу и Уједињене нације.