Прочитај ми чланак

ПРИПАДНИЦИ РОСУ СЕ ПОВУКЛИ ИЗ ЗУБИНОГ ПОТОКА Пуцали и хапсили, претучена и девојка

0

Припадници РОСУ јединица упали су око 6 сати јутрос и у насељу Бошњачка махала ухапсили једног припадника КПС српске националности. Акција у све четири општине са севера КиМ, лишено слободе 13 Срба

13:05

Атмосфера у Приштини после акције ЊОС (видео)

  • Државна дума пажљиво прати ситуацију у Србији

    Државна дума је наложила свом комитету за међународне послове да пажљиво прати ситуацију у Србији због заоштравања ситуације на Косову и Метохији.    

  • 13:00
     

    Захтев Русије Приштини: Хитно ослобађајте Руса

    Амбасада Русије у Београду је оштро осудила операцију полиције самопроглашене републике Косова на северу покрајине током које је ухапшен грађанин Русије, радник мисије УН и затражиле његово хитно ослобађање.
  • 12:56

    Вучић: Реаговале и „велике силе“: Прекорачење; „Рекох ја, Србија ће победити“

    „Прекорачена сила“: Запад оценио да албанска акција нема везе са борбом против корупције

    Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су га обавестили да су западне силе реаговале на акцију косовских специјалаца у Зубином Потоку и да сматрају да она нема везе са борбопм против корупције, већ да је реч о прекорачивању мера.
  • 12:48

    Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич: Полицијске операције не смеју да ослабе напоре за нормализацију и морају имати поверење свих заједница на Косову

  • 12:44

    Захтев Русије Приштини: Хитно ослобађајте Руса

    Амбасада Русије у Београду је оштро осудила операцију полиције самопроглашене републике Косова на северу покрајине током које је ухапшен грађанин Русије, радник мисије УН и затражиле његово хитно ослобађање.
  • 12:37

    Само још четири возила РОСУ се налазе на северу КиМ и она се повлаче, каже председник Србије.

  • 12:35

    Вучић: Рус је ухапшен за наводне криминалне активности, које ће ваљда на неком новом Штрахе снимку да нам покажу

  • 12:30

    Реакција Русије на акцију РОСУ: Још једна провокација Приштине

    Министарство иностраних послова Русије назвало је упад косовско-албанских специјалних снага у српске општине и хапшење 13 Срба још једном у низу провокацијом Приштине.
  • 12:26

    Снаге РОСУ претукле ок 100 Срба

    Специјалци Росу у Зубином Потоку брутално претукли око 100 локалних Срба пошто су пробили барикаде у месту Вараге. Према сазнањима Новости, полицајци су демолирали кафану „Радич поље“ у којој су кундацима тукли госте међу којима је било и стараца

  • 12:22

    Званичници УНМИК-а посетили су свог сарадника, иначе, руског држављанства који je повређен током упада РОСУ на север Косова и налази се у Косовској Митровици у болници.

  • 12:13

    Дописница телевизије Мост јавља да је претучена и једна девојка српске националности

    Албански специјалци спроводе ухапшеног Србина у Приштину (видео)
    Косовска агенција „Косова прес“ објавила је на сајту и Јутјубу снимак једног од Срба ухапшених на Северу, који су доведени у Приштину.

    Акција РОСУ преселила се и јужно од Ибра

    Косовска полиција огласила се и трећим саопштењем од јутрос у вези са акцијом која је и даље у току на Северу. Овог пута, међутим, дају конкретније информације да се акција спроводи и у срединама које су настањене већински албанским становништвом – Србици, Јужној Митровици и Дреници.
  • Ђурић: Албанци зову на разговор, а Србе туку и везују

    Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Приштина, у оквиру наводне акције борбе против корупције, осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију, док Србе и Бошњаке „пребијају, везују и одводе као стоку“.

    „Србе и Бошњаке пребијају, везују и одводе као стоку, док Приштина у оквиру наводне акције борбе против корупције осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију“, навео је Ђурић на свом налогу на Твитеру поводом упада јединица РОСУ на север КиМ.

  • 11:52

    Рањени у Зубином потоку довезени у болницу у Косовској Митровици

    Две особе рањене у Зубином потоку приликом акције специјалних јединица косовске полиције довезене су у Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, потврдио је Тањугу заменик директора КБЦ Косовска Митровица Златан Елек.

    Они се тренутно налазе на пријемном хируршком одељењу КБЦ и у току је дијагностиковање, како би се утврдило о каквим повредама је реч, рекао је Елек. 

  • 11:48

    Припадници РОСУ се повукли из Зубиног Потока

    Како „Новости“ сазнају, припадници РОСУ повукли су се из Зубиног Потока и наставили пут ка јужном делу Косовске Митровице.

До сада је, како се незванично сазнаје, ухапшено 13 особа. У акцији учествује 200 припадника РОСУ, а изведена је у све четири општине на северу Косова и Метохије.

У Зубином Потоку се народ окупио а како незванично сазнајемо блокиран је пут како припадници РОСУ не би могли да одведу ухапшене. Припадници те јединице су, међутим, пробили блокаду.

Мост који дели Косовску Митровицу на северни и јужни део јутрос може да се пређе само пешице.

11:43 – ПРИПАДНИЦИ РОСУ СЕ ПОВУКЛИ ИЗ ЗУБИНОГ ПОТОКА
Како „Новости“ сазнају, припадници РОСУ повукли су се из Зубиног Потока и наставили пут ка јужном делу Косовске Митровице.

11:36 – КФОР: ЉУДИ ДА ОСТАНУ МИРНИ И ДА СЕ НЕ ПЛАШЕ

Командант КФОР-а италијански генерал Лоренцо Д’Адари је због ”политичке осетљивости тренутка” позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља.

”Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше”, стоји у званичном саопштењу КФОР-а, прослеђеном Танјугу.

Поводом ситуације на северу КиМ, КФОР саопштава да Косовска полиција спроводи полицијску операцију ”широм Косова”, на основу налога за хапшење које је издао Суд у Приштини у вези са истрагом о корупцији.

”КФОР потврдује да је ово само полицијска операција и да Косовске снаге безбедности или било које друге војне снаге нису распоредене на северу Косова”, стоји у саопштењу које је КФОР проследио Танјугу.

КФОР понавља да наставља да надгледа ситуацију и да је спреман да интервенише, уколико се то захтева, као трећи у линији одговорности, како би гарантовао сигурност за све Заједнице у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

11:29 – НАПАДНУТ НОВИНАР ТВ ПРВА КОД ЗУБИНОГ ПОТОКА

Новинар телевизије Прва Зоран Максимовић нападнут је код Зубиног Потокам где је у току акција косовске полиције.

Према информацијама те телевизије, припадници РОСУ зауставили су Максимовића, који је пошао у сусрет барикадама постављеним на магистралном путу према Зубином Потоку, и потом му оштетили аутомобил.

11:06 – У ЗУБИНОМ ПОТОКУ 120 ПРИПАДНИКА КПС, ПУЦАЛИ НА СРБЕ

Тренутно се у Зубином Потоку налази око 120 припадника тзв. косовске полиције, који су интензивно бацали шок-бомбе и испаљивали хице из ватреног оружја према ненаоружаним Србима, наводно у намери да их заплаше.

10:53 – ОКЛОПНА ВОЗИЛА ИДУ ПРЕМА ЈЕЗЕРУ ГАЗИВОДЕ

Специјалци РОСУ се у оклопним возилима крећу према језеру Газиводе. 

10:51 – КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА: ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ РАЊЕН, НЕКОЛИКО ПОВРЕЂЕНО

Један косовски полицајац је рањен из ватреног оружја а неколико их је повређено „у кошкању“ приликом данашње акције на северу Косова, изјавио је агенцији Бета портпарол Косовске полиције Баки Кељани.

Кељани је рекао да ће коначне информације о томе бити познате на конференцији за новинаре коју ће полиција одржати након завршетка акције.

Он је оповргао информације појединих медија да хапшења на северу Косова имају везе са убиством Оливера Ивановића већ је навео да је у питање борба против организованог криминала.

Кељани је додао да је хапшења било истим поводом и у Глоговцу и у Србици.

10:48 – РОСУ НАСТАВИЛИ ПРЕМА ЗУБИНОМ ПОТОКУ, НАРОД НЕ ПРУЖА ОТПОР

Специјалци РОСУ наставили су према Зубином Потоку. Народ не пружа отпор, само гледају поред пута.

10:44 – РТК: ТАЧИ РАНО ЈУТРОС ОКУПИО СВЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СТРУКТУРЕ

Косовски председник Хашим Тачи у раним јутарњим сатима окупио је на састанку у својој канцеларији све безбедносне структуре на Косову, преноси РТК2 на српском језику информације албанског сервиса.

Наводи се да су у Тачијеву канцеларију дошли директор Косовске обавештајне службе Шпенд Маџуни, директор полиције, као и челници правосудних институција.

Уопштинама на северу Косова ухапшено је од јутрос 13 Срба, а најмање два су лакше рањена током операције.

foto: www.president-ksgov.net

 

10:40 – СТРАНЕ АГЕНЦИЈЕ: МЕЂУЕТНИЧКЕ ТЕНЗИЈЕ И ГНЕВ СРБА

Анса је пренела да су рано јутрос на северу Косова, насељеним већинским српским становништвом, специјалне полицијске јединице РОСУ ухапсиле13 српских припадника косовске полиције, што је, каже италијанска агенција, подигло међуетничке тензије, док руска агенција ТАС С наводи да је акција „изазвала гнев косовских Срба“.

Анса преноси наводе српских медија да су се у северном, српском делу Косовске Митровице, највећег града на северу Косова, огласиле сирене.

Агенција наводи да јутрос нису били познати мотиви хапшења, која су се догодила на тероторији четири општине са српском већином на северу Косова и подсећа се да је српски председник Вучић претходних дана објавио да се спрема акција полиције на штету Срба и да је затражио од међународних представника и западних земаља да интервенишу код власти у Приштини како би их убедили да обуставе непријатељске акције против српског становништва.

ТАС С преноси да су оружане снаге Србије, по наредби председника Вучића, стављене у стање пуне приправности због ситуације на северу Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Руска агенција преноси да су албанске специјалне снаге притивориле српске полицајце и цивиле.

 10:36 – ПРИМЕЋЕНА АКТИВНОСТ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА У КРАЉЕВУ
У касарни Војске Србије у Краљеву примећена је активност оклопних возила.

10:33 – БАХАТОСТ ПОЛИЦАЈАЦА У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

Бахатост шиптарских полицајаца иде дотле да праве селфије са оружјем, а у позадини се види табла Зубин Поток.

10:26 – РАДУН: ОЗБИЉНА ПРОВОКАЦИЈА КОЈА МОЖЕ ПРЕРАСТИ У СУКОБ

Упад специјалних јединица РОСУ и хапшење Срба рано јутрос озбиљна је провокација која може ескалирати у сукоб и тешко да се ускоро може очекивати наставак дијалога, оцењује политички аналитичар Бранко Радун.

Радун наводи да је идеја да се изврши притисак на Србију и оценио да Приштина то није урадила самостално и без подршке одређених кругова из међународне заједнице.

„Ово је део шире кампање притиска на Србију и не долази само из Приштине већ и запада, да Србија прихвати такозвано независно Косово“, рекао је Радун.

Он је истакао да Албанци желе да на овај начин промене стање на терену.

10:23 – И ДАЉЕ АКЦИЈА РОСУ КОД ЗУБИНОГ ПОТОКА (ВИДЕО)

На магистралном путу ка Зубином Потоку и даље траје операција специјалних косовских снага Росу, које покушавају да се пробију до Зубиног Потока.

Операција је почела јутрос око 6.20 часова, а и даље се чује пуцњаава из ватреног оружја, наводи за Танјуг полицијски званичник са лица места.

Припадници РОСУ растурају барикаде које српско становништво поставља на потезу од села Доње Вараге према Зубином Потоку.

Сви прилази Зубином Потоку су блокирани и у то место се не може ући. Ситуација у том месту је напета и становништво је у страху.

 

10:14 – ГРАЂАНИ СЕ ОКУПИЛИ КОД ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

НА раскрсници код Техничке школе, близу места некадашње барикаде, која је иначе последња уклоњена на Северу Косова 2016 године, окупила се група од око пар стотина грађана. Они стоје мирно и тренутно се ту ништа не дешава, преноси КоССев. 

Претходно су грађани у знатно мањем броју били окупљени на главном тргу у центру града, међу којима су били и старешине храма Св. Димитрије, као и заменик косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић, који није давао изјаве за медије.

10:06 – РУЖИЋ: ПРОВОКАЦИЈА И ФРУСТРАЦИЈА ПРИШТИНЕ

 

Упад специјалних јединица РОСУ и хапшење Срба представља провокацију и јасно показује фрустрацију политичцког естабилиштмента у Приштини након јучерашњег говора председника Александра Вучиха у Скупштини Србије, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

„Надам се да ће превладати солидарност наших сународника на Косову и Метохији. Јасно је и индикативно да се ради о провокацији након искреног и бриљантног говора председника Вучића јуче у парламенту“, рекао је Ружић за ТВ Прва.

10:01 – КФОР: АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ НА КОСОВУ НИЈЕ ПРОТИВ СРБА

КФОР је јутрос потврдио да је у току операција Косовске полиције која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на целом Косову и, као и косовске власти, тврди да се акција на северу покрајине изводи у оквиру борбе против криминала.

„Операција Косовске полиције одвија се по налогу Тужилаштва на целом Косову, не само на северу, и није уперена против Срба, већ против особа оптужених за корупцију и криминал“, рекао је за Танјуг портпарол команде КФОР Винченцо Грасо.

„Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом“, каже Грасо.

Према његовим речима, у питању је полицијска акција какве су се дешавале и у прошлости, тако да КФОР „само прати ситуацију“.

Он је прокоментарисао и став српских званичника да КФОР треба да учини нешто по питању акције косовских специјалаца.

„О томе је и раније дискутовано, ми се не мешамо у акције полиције, док нам не затраже да интервенишемо“, рекао је Грасо.

09:50 – ПРИПАДНИЦИ РОСУ НАПРАВИЛИ ВЕЛИКУ ШТЕТУ (ВИДЕО)

У селу Вараге код кафане „Радич Поље“ припадници РОСУ направили су велику штету на приватним аутомобилима.

Према речима очевидаца, специјалци су кундацима разбијали шофершајбне на возилима и стакла на угоститељским објектима.

На путу су остаци шок бомби испаљених на окупљене Србе, а припадници иду према Зубином Потоку.

09:39 – АП: ТРУПЕ СРБИЈЕ У ПРИПРАВНОСТИ

Србија је наредила својим трупама да буду у пуној приправности након извештаја да је косовска полиција ушла у Србима насељене регионе Косова, јавља АП.

Агенција преноси, позивајући се на српске медије, да су припадници специјалне полиције Косова „упали“ на север Косова и ухапсили више особа.

Наводи се да је званичник српске владе Марко Ђурић казао да је акција косовске полиције осмишљена због застрашивања и протеривања Срба са Косова и представља „не само претњу стабилности, већ и најдиректнију претњу мира“.

АП наводи и да је српски председник Александар Вучић наредио пуно стање приправности српских трупа.

09:35 – ПУЦЊАВА У ЗУБИНОМ ПОТОКУ, ЛАКШЕ ПОВРЕЂЕНО ДВОЈЕ СРБА

Двоје Срба лакше је повређено у пуцњави до које је јутрос око 6.20 дошло у Зубином потоку, када су припадници РОСУ дошли у реон села Доње Вараге у тој општини, потврдио је Танјугу полицијски званичник са лица места и додао да пуцњава траје и у овом тренутку, око 9.30 часова.

Једна особа, И.М, је ухапшена.

Око 6.20 дошло је, наиме, до размене ватре између непознатих лица и специјализованих јединица Косовске полиције, у којој је испаљено око 200 метака.

Након тога, на лице места дошло је 15 оклопних возила РОСУ и ФИТ, који су се фронтално распоредили према селу Доње Вараге и према Зубином потоку, магистралним путем и срушили једну импровизовану мању барикаду, коју је на том путу јутрос поставило уплашено становништво.

Пипадници РОСУ иду пешице магистралним путем и пуцају и даље са обе стране и бацају шок бомбе.

Народ је преплашен, а локална школа и обданиште намеравају да обуставе рад, рекао је Танјугу тај полицијски званичник.

09:32 – ДРЕЦУН: НА ПОРУКЕ МИРА ПРИШТИНА ОДГОВАРА ПОРУКОМ РАТА

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да су Албанци пажљиво бирали тренутак за бруталну акцију на северу КиМ којом, оцењује, шаљу поруку да не желе наставак дијалога и да им је циљ да изазову Србију на оружану акцију.

„Ова брутална употреба силе заправо провоцира, показује жељу Албанаца да се изазову тежи сукоби са српским народом на северу КиМ и да се испровоцира оружана реакција Србије, не би ли се онда пребацила одговорност за то што нема наставка дијалога на Србију и створили услови оправдања за проглашење уједињења Косова и Албаније“, рекао је Дрецун на РТС поводом акције РОСУ на север КиМ.

Он је истакао да је битно сачувати јединство Срба и позвао на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала.

„Иако смо очекивали такву акцију Приштине очигледно су Албанци пажљиво бирали тренутак када заседа Скупштина Србије и када шаље поруку да све проблеме треба решавати мирним путем, да треба наставити дијалог и да треба створити услове за историјско помирење између Срба и Албанаца. На нашу поруку мира они одговарају поруком рата“, наводи председник скупштинског Одбора за КиМ.

09:28 – УХАПШЕНО 13 СРБА, НАПЕТОСТ И УЗНЕМИРЕНОСТ НА СЕВЕРУ

Специјалне јединице РОСУ ухапсиле су до 8.30 сати 13 Срба, припадника косовске полиције на северу КиМ, речено је Танјугу у добро обавештеном извору.