Прочитај ми чланак

У Црној Гори опет гласају „мртве душе“

0

glasaju-mrtvi

Локални избори у Херцег Новом ће бити одржани без закона који регулише финансирање политичких партија и месец и по од одржавања избора држава не зна које одредбе Закона о финансирању политичких партија треба да примењује.

Ово је на конференцији посвећеној политичкој корупцији и изграђивању поверења у изборни процес казала извршна директорка Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) Вања Ћаловић. Према њеним речима, предуго се чекало и на одредбе новог закона о финансирању партија. Такође, у бирачком списку и даље постоји велики број неправилности.

– У бирачком списку постоји велики број преминулих лица па је питање да ли су њихови гласови злоупотребљени. Постоји велики број лица са дуплим подацима а у неким случајевима је реч о фантомским бирачима. Постоји још доста пропуста а забрињава и незаконито одузимање права на гласање – казала је Ћаловићева.

Она је навела да је Министарство унутрашњих послова на прошлим изборима прекршило закон у преко 9.000 случајева. То је, каже Ћаловићева, потврђено пресудама Управног и Врховног суда Црне Горе.

– Ни на данашњи дан МУП није поступио по судским пресудама па се у бирачким списковима и сад налазе многе нерегуларности. Решења из новог Закона о бирачком списку дају многе одговоре на нерегуларности али је МУП најавио да се тај закон неће применити на херцегновске изборе. То озбиљно доводи у питање легитимитет избора у Херцег Новом – подвукла је Ћаловићева.

 

ФАНТОМСКИ БИРАЧИ

Према подацима Монстата, казао је Ђукановић, по последњем попису постоји 437.000 грађана са црногорским држављанством, док се у бирачком списку на дан пописа налазило 506.212 гласача. Разлика је око 68.000 бирача. – То је простор у којем се налазе фантомски бирачи и они који су уписани а одавно не живе у Црној Гори – казао је Ђукановић.

 

Како је функционисала изборна машинерија Демократске партије социјалиста, сматра Азра Јасавић из Позитивне Црне Горе, најбоље сведочи афера „Снимак“.

– Парламентарна истрага ове афере је резултирала усвајањем техничког извештаја за шта је заслужна владајућа коалиција која није омогућила утврђивање политичке одговорности врха ДПС-а – казала је Јасавићева.

У Скупштини Црне Горе, сматра она, још постоје политичке структуре које не желе да се помиње корупција на високом нивоу.

– Корупција на високом нивоу је претња стабилности институција. Мора постојати нулта толеранција на корупцију. Избор новог државног тужиоца је предуслов за владавину права, што је први предуслов за економски опоравак земље. Ово из разлога што здрав капитал заобилази земље где постоји корупција на високом нивоу. Наш пут у ЕУ зависи од спремности да се ухватимо укоштац са организованим криминалом и корупцијом – нагласила је Јасавићева.

Колико је бирачки процес нерегуларан говори податак да је у Црној Гори је 2011. године живело 620.000 становника, од чега око 474.000 пунолетних грађана, док је у бирачком списку било 506.000 грађана. Према речима Милутина Ђукановића, неко би морао да одговори како се у бирачком списку налази преко сто хиљада већи број у односу на број пунолетних грађана.

– Јасно је да се у бирачком списку налазе бирачи који не живе у Црној Гори ако право да гласа има држављанин Црне Горе са најмање две године боравка у Црној Гори. Овде се крши уставна обавеза о обавезном боравку од најмање две године – казао је Ђукановић.

(Вечерње новости)