Прочитај ми чланак

У БРИСЕЛУ О КОСМЕТУ – „заборављено“, Американци „гуглају“

0

У седишту НАТО у Бриселу, мисија Кфора на Космету се поспрдно назива “заборављеном бригадом“, пише амерички војни портал Stars end strajps.

Како се наводи у тексту аутора Слободана Лекића, Кфор је поново дошао у центар пажње пошто је за команданта Међународне борбене бригаде Исток и шефа базе Бондстил именован Ник Дучић.

© AFP 2018/ JACK GUEZ

“Он се нашао у средишту једног од најбескрупулознијих етничких конфликата у Европи и то све због свог имена. Међу косовскоалбанском већином се појавила бојазан после именовања Дучића, Американца са српским пореклом. То је протумачено као сигнал да Вашингтон жели да изазове већи ниво компромиса на Косову у мировним разговорима са Србијом, под покровитељством Европске уније. У времену када се Русија све више меша у ствари у региону, дугогодишњи мировни напори НАТО на Косову су на новом тесту после новог раста тензија између Срба и Албанаца“, наводи се у тексту.

Такође, истиче се да су “српски националистички медији су објавили серију запаљивих извештаја, наводећи да ће Дучић вратити Косово Србији“, али је Дучић одбацио тврдње које су се шириле и по друштвеним мрежама да његов долазак у Бондстил са собом носи неку скривену поруку.

“Кфор је овде радио у корист свих. Један од основних принципа Кфора је непристрасност. Ја сам први амерички војник са српским коренима који ће командовати Међународном борбеном групом Исток. Имам привилегију да службујем овде и посвећен сам остваривању мира и безбедности за све људе на Косову“, навео је Дучић.

Прочитајте још – Српски корени под грбом САД: Шта је Дучић рекао пред КиМ

Лекић у тексту наводи да је атмосфера етничких тензија један од разлога зашто је Балкан подручје које забрињава Алијансу и то је рекао командант НАТО у Европи генерал Куртис Скапароти у Конгресу, истичићи да “Русија ради на Балкану“ и да је НАТО на неки начин “изгубио из вида цело подручје“.

“Неки аналитичари говоре да Москва чини све како би подрила напоре Вашингтона и Брисела да интегришу Косово и Србију у Европску унију. Косово, чију популацију чини готово 90 одсто етничких Албанаца, било је административна јединица у старој Југославији, али је Слободан Милошевић, по преузимању власт 1988. године, реинтегрисао Косово у Србију и увео војну управу у обезвлашћеној провинцији“, наводи се.


Потом Лекић наводи да се у главном штабу НАТО у Бриселу мисија Кфора последњих година поспрдно назива “заборављеном бригадом“, те да неке од чланица чак траже да се Кфор расформира, а трупе се селе у критичније мисије, попут оне у Авганистану.

Како пише, и неки од војника који су недавно дошли на Косово признају да су били изненађени да сазнају да америчка војска и даље има мисију на том подручју, а неколицина је изјавила да је била у школским клупама када су почела прва искрцавања на Косово.

“Нисам ни знао да смо на Косову“, рекао је потпоручник Адам Мартин, 28-годишњак из Детроита, додајући да су он и његова супруга морали да траже на мапи место где ће он провести девет месеци, али је истакао и да сада “ужива на Косову, јер га подсећа на Колорадо“, као и да су “локалци веома пријатељски настројени, увек се смеју и машу када их виде“.

Портал „Старс енд страјпс“ као и штампано издање под истим именом послују под окриљем америчког Министарства одбране и сматрају се за једно од званичних гласила америчке војске, али уз гарант независне уређивачке политике.