Прочитај ми чланак

У БЕОГРАДУ 30. ПРОТЕСТ „Један од пет милиона“: Србија фавела у којој царује СНС

0

Протест „1 од 5 милиона“ почео је вечерас у Београду код Теразијске чесме.

Грађани кажу да разлога за протестовање дефинитивно нема мање у односу на зиму, кад их је на улицама било више.

Фото: 1од5милиона

Додају да је власт наставила да врши институционалну репресију над свима који другачије мисле, да их медијски личнује, због чега кажу да је њихова дужност да се овде окупљају.

Грађанима се обратио један од организатора Срђан Марковић, затим Срђан Миливојевић, бивши акитивиста „Отпора“ и члан ДС, као и Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, који је почетком ове недеље и привођен.

Никола Јовановић изјавио је да су шестомесеченим протестима постављени темељи нове Србије и да ће опозиција, ако изборни услови буду фер и демократски, наступити заједно и победити.

„Нема шансе да не победимо ако избори буду фер и поштени. Ако председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић не омогући фер и поштене изборе, сви ћемо их бојкотовати, а он ће се тако сам исписати из демократског живота. Остаће председник само за оне који му у Сава центру аплаудирају као да им живот од тога зависи“, рекао је Јовановић.

Улазимо у јесен са великим капиталом – договором градјана, истакнутих појединаца и опозиције и више нема назад – систем мора да се размонтира и направи нови, навео је Јовановић.

Јовановић је рекао да СНС више никада неће победити у Београду и да се градјани и опозиција боре против система у којем царују, како је навео, људска глупост, похлепа, бахатост и неспособност.

„Нису наши прави противници неки Весићи и Јовичићи, они су само појавни облици једног дегенерисаног система. Они су прошлост, а ми смо у претходних шест месеци поставили темељ једне нове Србије“, навео је Јовановић.

Јовановић је истакао да приоритети по промени власти неће бити „фараонски стадиони од 250 милиона евра“, него изградња инфраструктуре, како елементарне непогоде више не би уништавале имовину градјана.

Један од организатора протеста „Један од пет милиона“ Срдјан Марковић је казао да је актуелна власт показала да јој ништа није свето, као и да подржава и позива на насиље.

„Позивам све учеснике политичког живота на бојкот“, поручио је Марковић.

Бивши активиста „Отпора“ Срђан Миливојевић казао је да су протести, како је оценио, упалили бакљу слободе и да се Србија не може умирити.

Миливојевић је навео да је у Србији после седам месеци протеста ситуација, како је оценио, још гора.

„Цела Србија данас је Брус, Крушевац, Гроцка, и Србија је постала фавела у којој царује Српска напредна странка“, рекао је Миливојевић.

Глумац Бранислав Лечић поручио је Вучићу да испуни захтеве протеста или ће, како је навео, Вучић ићи сам на изборе.

Након говора, планирана је протестна шетња од Теразија, преко Трга Николе Пашића, поред зграде Политике, а завршиће се испред зграде РТС.

На протесту говоре један од организатора Срђан Марковић, потпредседник Народне странке Никола Јовановић и бивши активиста „Отпора“ Срђан Миливојевић.

Милојевић је казао да је ситуација после седам месеци протеста у Србији, како је оценио, још гора.

Он је позвао све политичке партије опозиције на бојкот избора.

„Сам изађи на њих“, поручио је Миливојевић председнику Србије Александру Вучићу.

После говора, окупљени на јубиларном 30. протесту у Београду, вечерас ће у протестну шетњу ићи од Теразијске чесме до трга Николе Пашића, потом кроз Дечанску и Нушићеву улицу до Политике, одакле ће се кроз Светогорску упутити до зграде Радио Телевизије Србије (РТС).

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!