Прочитај ми чланак

ТРКА ЗА СРПСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Ко би све да мења Томислава Николића на врху Србије

0

Лидер Српског покрета Двери Бошко Обрадовић последњи је у низу политичара који су истакли кандидатуру за председничке изборе у Србији 2017. године.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

На седници Главног одбора Двери данас је усвојен предлог Председништва да Обрадовић буде кандидат за председника испред те странке.

Иако је актуелни председник Србије Томислав Николић још крајем априла ове године изјавио да ће се кандидовати за други мандат, јер ће, како је рекао, и даље бити потребан премијеру Aлександру Вучићу, у владајућој Српској напредној странци (СНС) се још нису изјаснили о њиховом кандидату за будућег председника Србије.

Потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је пре недељу дана Тањугу да у тој странци није било разговора о председничким изборима и да су информације које се пласирају у јавности тим поводом медијске спекулације. Он је додао да је рок за председничке изборе у Републици Србији, мај 2017. године и да има сасвим довољно времена да се у Српској напредној странци разговара на ту тему.

Незванично су као могући кандидати СНС помињани доскорашњи министар правосуђа Никола Селаковић и актуелна министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Српски шеф дипломатије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић је крајем 2013. изјавио да ће се на изборима 2017. „сигурно кандидовати ако тада буде у политици“, а лидер Јединствене Србије и Дачићев коалициони партнер Драган Марковић Палма средином јула ове године је предложио да Дачић буде кандидат те коалиције на предстојећим председничким изборима.

Председник Социјалдемократске партије Србије (СДПС) и министар трговине, туризма и телекомуникација, који је и потпредседник Владе Србије, Расим Љајић је у мају је изјавио да ће се „како сада ствари стоје“ кандидовати на председничким изборима. Потпредседница владе Михајловић критиковала је Љајића због тога што је најавио кандидатуру за председника Србије, а да претходно о својим намерама није информисао премијера Вучића.

Централна отаџбинска управа Српске радикалне странке (СРС) 15. маја је донела одлуку да кандидат СРС на предстојећим председничким изборима у Србији буде председник странке Војислав Шешељ.

Председник Социјалдемократске странке (СДС) и некадашњи председник Србије Борис Тадић позвао је данас опозицију да се уједини и на предстојећим председничким изборима предложи заједничког кандидата.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је, такође, данас да су председнички и евентуални градски избори у Београду 2017. године прилика да се започне дијалог о модалитетима заједничког наступа опозиције у будућности и да сарадња не сме да се сведе искључиво на проналажење заједничког председничког кандидата.

Лидер Нове странке Зоран Живковић је раније изјавио да би опозиција требало да има заједничког кандидата за председника Србије „који није страначки активиста“ и у том контексту помињао заштитника грађана Сашу Јанковића, који је крајем маја медијима изјавио да ће „доћи време када ће председника бирати грађани, а не странке“.

Најаве за учешће на председничким изборима истакли су и лидер Aктивне Србије Душан Јањић и некадашњи члан СНС Саша Мирковић, као и Санда Рашковић Ивић док је била председница Демократске странке Србије (ДСС).