Прочитај ми чланак

ТРИБУНАЛ ЋУТИ Хаг се не бави Шешељевим здрављем

0

Претресно веће тренутно званично не решава ниједно питање у вези са здрављем Шешеља. Не бих желела да спекулишем о било каквим одлукама или корацима које веће може предузети – наводи се у писаном одговору портпаролке Трибунала Магдалене Спалинске на питање да ли постоји могућност да због лошег здравственог стања председник Српске радикалне странке буде пребачен на лечење у Србију.

seselj-02foto-ap_ffСве је у рукама Трибунала: Војислав Шешељ

Без одговора Хашког трибунала остало је и питање да ли ће Трибунал, у случају да одлуче о Шешељевом пребацивању у болницу у Србији, од српске владе тражити гаранције, као и шта ће се догодити уколико сам Шешељ не буде пристао да се понаша у складу са правилима која прописује Трибунал.

Спалинска, међутим, није имала коментар на оптужбе чланова Шешељеве породице и лекара, који су вођу СРС посетили у Хагу, да га у притворској јединици Трибунала у Схевенингену не лече на адекватан начин.

Лидер СРС још летос је одбио да се повинује правилима која је Трибунал поставио као услов како би била прихваћена гаранције Влада Србије за његово привремено пуштање на слободу.

Трибунал је тражио да се обезбеди пратња Шешељу из Хага до куће у Београду, и на повратку у Хаг, да се гарантује тајност комуникација, да му се обезбеди пратња када иде код лекара, као и да буде ухапшен одмах ако прекрши правила кућног притвора. Међу условима су били и одузимање пасоша док траје кућни притвор, гарантовање његове сигурности и безбедности, као и да ће Трибунал одмах бити обавештен ако постоје претње по Шешељеву сигурност. Влада је требало да гарантује да Шешељ неће имати никакве контакте са жртвама или сведоцима и да неће покушати да утиче на њих, те да ће о кршењу или опструирању ових мера Трибунал одмах бити обавештен.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић раније је изјавио да је држава урадила све што је могла када је у питању Војислав Шешељ.

(Блиц)