Прочитај ми чланак

Русија тражила да се Младић пусти из Хага: Све лошије здравствено стање генерала

0

Представник РФ у СБ УН тражио је да се примењују исти аршини за све затворенике, те да се настави с праксом да се осуђеници пуштају због тешко нарушеног здравља

Здравствено стање српског генерала Ратка Младића је екстремно лоше и кад се уз то узму у обзир и његове године, сасвим је довољно основа да он буде пуштен на слободу, или да се пребаци на издржавање казне у Србију у условима у којима може да добије адекватну лекарски помоћ, став је Русије који је изнет на Седници Савета безбедности УН.

Руски представник је тражио да се примењују исти аршини према свим затвореницима наводећи пример Фелисијана Кабуге којем се судило за злочине у Руанди а који је због лошег здравственог стања пуштен.

„Ми се с медицинском службом Трибунала боримо већ четири месеца. Чак смо их председници суда тужили за погрешно лечење и недостављање здравствене документације породици и његовим адвокатима, али она је одбила нашу притужбу и захтеве. Српски кардиолог, пулмолог и неуролог су га прегледали у септембру и новембру и установили озбиљне грешке у лечењу и значајан пад когнитивних способности“, истакао је генералов син Дарко Младић, те додао да његов отац има озбиљне проблеме са срцем, чак су му обарали пулс испод 40, јер су му давали троструке дозе бетаблокатора.

Руски представник у СБ УН је указао и да према одлуци о оснивању, Механизам за кривичне судове треба временом да смањује своје функционисање, а да сада када више нема предмета за суђење, тужилаштво и председник суда покушавају да створе основ за продужење рада до 2055. године.

„Рок Хашког трибунала је био 30 година, а они хоће да га продуже још тридесет. Гледају кроз прсте земљама које не поштуј услове у затворима, па осуђеници у Естонији не могу уопште ни са ким да комуницирају већ годинама. Однос према Србији је дискриминаторски у односу на остале. Хашим Тачи је чак пуштен да види родитеље, и то у периоду када су се дешавали притисци на сведоке“, рекла је представница Русије.

Стални представник Србије у УН Немања Стевановић изјавио је да је Србија спремна да прихвати све српске осуђенике да у нашој земљи наставе да издржавају казне.

„Према нашим информацијама, Ратко Младић не добија одговарајућу негу у хашком притвору. Механизам за кривичне судове је обавезан да поштује права осуђених и ако Младићу не може да се пружи адекватна нега онда треба да му се да хуманитарни отпуст на лечење у Србији. Држава ће обезбедити лекаре и смештај под условима какве Механизам одреди“, закључио је Стевановић.