Прочитај ми чланак

ТРИ У ЈЕДАН: Напредњаци опет разматрају изборе

0

izbori glasacka kutija

Негативан став народа о реформама могући окидач за излазак на биралишта. Врх СНС објединио би републичку трку са покрајинском и локалном.

Aлександар Вучић и врх СНС поново ће почетком идуће године разматрати могућност расписивања ванредних парламентарних избора који би могли да се одрже заједно са покрајинским и локалним у априлу – сазнају „Новости“.

Вучић је, на неки начин, наговестио ту опцију прошле недеље, када је изнео лично разочарање јер 90 одсто народа не подржава реформе које је иницирао и поручио да је спреман да због тога „свима изађе на црту“.

Према нашим информацијама, у најближем премијеровом окружењу у Влади и странци, као и међу већином министара, влада уверење да ће републички избори бити одржани на пролеће 2016.

ДОБРA СТAЛНA ТЕНЗИЈA

Aнђелковић објашњава и да је политички рационално што Вучић на неки начин стално одржава „предизборну тензију“:
– Он тако буди и покреће своје страначке саборце, дисциплинује коалиционе партнере и „штреца“ опозицију која се због подела и ниског рејтинга плаши избора.

Многи од њих верују и да је Вучић 18. октобра, кад је саопштио да неће бити парламентарних избора, само одложио њихово расписивање како би се они спојили са војвођанским и општим локалним.

Да подсетимо, премијер је и тада рекао да избора неће бити за три или четири месеца, али да то не може чврсто да каже за период од шест или седам месеци.

Вучића су сада, поред бројних отворених афера и опште атмосфере у друштву, изиритирали и резултати истраживања који парадоксално показују да је његов СНС најпопуларнији у земљи, али и да грађани немају разумевања за тешке реформске потезе. Зато и размишља да провери и потврди легитимитет за будуће потезе.

Министар полиције и потпредседник СНС Небојша Стефановић, који се у протеклом периоду најгласније залагао за изборе, каже за „Новости“:

– Свакако да је отрежњујућа порука премијера да 90 одсто испитаника не подржава реформе. За те реформе, које су нужне нашем друштву, неопходна је чвршћа подршка народа. Сва лична виђења што се тичу избора, на неки начин су сада излишна, јер је став странке и премијера био да они у овом тренутку нису потребни.

Политички аналитичар Драгомир Aнђелковић оцењује за наш лист да је Вучић недавно само одложио одлуку о изборима и да они уопште нису искључени:

– Премијер је добро приметио да грађани подржавају реформе начелно, али не када и они лично морају да плате цех. Због таквих реформи листом су падали рејтинзи странака у источној Европи. Вучићу, са друге стране, рејтинг не пада. То би могао да потврди и на републичким изборима да би добио и подршку за реформе.

У прилог парламентарним изборима током 2016. наводи се и економичност, јер би се због истовремене покрајинске и локалне трке, водила практично обједињена кампања и не би се правио дупли трошак.

Извор: Новости.рс