Прочитај ми чланак

Победа српских партија у Будви – одговор Спајићу на „геноцид“

0

На резултате локалних избора у Будви веома је утицала прашина која се дигла око изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, каже за Спутњик политички аналитичар и председник Центра реалне политике Војин Грубач.

Према резултатима локалних избора у Будви, савез „За будућност Будве“ и листа „Будва наш град“ имаће по девет мандата у новом сазиву будванске скупштине.

Лидер Нове српске демократије и председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је да је коалиција „За будућност Будве“ победила на изборима и да имају највише гласова.

„Наша коалиција је освојила 25,41 одсто гласова, објављујем да смо победили“, рекао је Мандић.

Први на листи „Будва наш град“ Никола Јовановић, изјавио је да ће његова листа „управљати Будвом наредне четири године са позиције председника Општине“. Јовановић је додао да је његова листа апсолутни победник избора у Будви са девет мандата.

Револт због Сребренице „скројио“ резултате избора у Будви

Афера око дизања руке за Резолуцију о Сребреници догодила се управо у време кад су били локални избори у Будви, прашина се још увек није била слегла што је сигурно утицало на изборни резултат, додаје Грубач.

„Ми смо имали ситуацију да је Влада Црне Горе Милојка Спајића била под невиђеним притиском Запада. Она је успела да се на неки начин уклони од коспонзорисања те Резолуције, али никако није могла да уради једну битну ствар, а то је да буде уздржана зато што је притисак био енорман. И рекао бих да је направљена озбиљна грешка јер је терање Владе Црне Горе да гласа за ту Резолуцију изазвало огроман револт народа. Ради се о невероватном револту који је директно утицао и на резултате избора у Будви.“

Црногорци се на локалу окрећу Групама грађана

Осим тога, у Будви се појавила и нова екипа Николе Јовановића и та група грађана је остварила изванредан резултат који је на истом нивоу као и резултат коалиције девет странака на челу са Новом српском демократијом Андрије Мандића, додаје Грубач.

Те две листе су победници избора у Будви док Покрет „Европа сад“ премијера Спајића није постигао задовољавајући резултат управо због ситуације око изгласавања Резолуције о Сребреници, а могуће је и да није имао добру партијску инфраструктуру, оцењује Грубач.

„Трећи фактор који је утицао на изборе у Будви је моћ локалних интересних група. Постоје доста јаке и доста моћне локалне интересне групе у Будви које су утицале на резултат. Резултати у Будви су у сваком случају резултати локалних избора и последица су жеља грађана који су везани конкретно за општину Будва. Они се на неки начин могу одразити на републичке изборе, али не сасвим.“

Успех Николе Јовановића у Будви наставак је тенденције успеха локалних група грађана што се већ десило у Тивту, Херцег Новом и у Шавнику, што показује да се на локалу народ окреће од партија ка локалним групама грађана које добијају јако пуно гласова, додаје Грубач.

„Пеглање“ Сребренице Резолуцијом о Јасеновцу

Кад је реч о републичким изборима у Црној Гори, Грубач сматра да ће на резултате утицати, пре свега рад Владе и оно што ће се дешавати у наредном периоду.

„Ако Влада постигне успех на економском плану и ако се ствари око Резолуције о Сребреници ‘испеглају’ доношењем резолуције о Јасеновцу, мислим да би се на тај начин могло променити стање на државном нивоу у смислу да ће се политичка сцена пацификовати“, закључио је Грубач.