Прочитај ми чланак

Тепић и Зеленовић би могли да поведу опозицију

0

У општем расулу у којем се тренутно налази српска опозиција и у јеку приче о налажењу новог Војислава Коштунице који би могао да је поведе, једине две особе које за собом не вуку ланце старих афера и својим политичким потезима убирају симпатије грађана јесу потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Познаваоци прилика, аналитичари и истраживачи, за Нова.рс кажу да овај политички пар тренутно представља највидљивија и најборбенија лица опозиције, која не носе велики баласт прошлости на леђима, те би стога морали да имају важна места у опозиционим редовима.

Маринику Тепић јавност је прихватила као најборбенију посланицу, која се није либила да испред микрофона отворено говори о разним аферама власти и њихових сарадника, иако је због бритког језика често била на мети разних напада и претњи. Остаће упамени графити широм Београда “Мариника схвати, нећемо стати”, којом се директно алудирало на угрожавање њеног живота, а сличне претње стигле су и од посланика СНС Владимира Ђукановића, који је своје речи са Твитера морао да објашњава на суду. Симпатије грађана Тепићева је добила и зато што се увек налази у првим борбеним редовима свих демонстрација и протеста у последњих неколико година, чешће од било којег мушкарца из опозиције.

Са друге стране, Зеленовић је шармирао грађане Србије као градоначелник Шапца који дуго држи једну од последњих одступница напредњачкој власти. Смирен и одмерен, без тешких речи и надменог става, допао се људима и ван шабачког округа. Као плус му се бележила и спремност да се повуче из бојкота избора и самостално изађе на црту СНС у Шапцу. Сада најављује улазак у нову уједињену ДС са председником ове странке Зораном Лутовцем, чиме се назире идеја отклона од искључиво локалне политике и улазак у већи ринг националне.

Борбеност као заједничка црта

Програмски директор Цесида Бојан Клачар за Нова.рс каже да је велики пропуст опозиције што већ није урадила једно такво истраживање, у којем би се измерили рејтинзи политичара, поготову оних који не вуку репове за собом.

“Требало је да се истражи које странке доносе опозицији тај синергетски ефекат који Савез са Србију дефинитивно није имао и који је један потпуни промашај. У њему је свака странка радила за себе, синергије није било. Поред тога требало је измерити рејтинге свих политичара, па и ових двоје о којима причамо, који евидентно имају кључну предност у односу на нека друга лица из опозиције”, наводи Клачар и додаје да је важан епитет који носе и Тепић и Зеленовић борбеност:

“Мариника је свакако једно од највидљивијих лица опозиције, дуго је у парламенту и очигледно нема страхова да изрази своје мишљење. Зеленовић је заправо један од ретких политичара у Србији који је у игри. Он је сам освојио више него добар резултат у директној борби са СНС, у опозицији нема оних који се могу тиме похвалити. Значи има своје гласаче.

Сличног је мишљења и Драган Поповић из Центра за практичну политику.

Треба их гурати у први план

“Мариника Тепић и Небојша Зеленовић свакако јесу међу најеминентнијим политичарима из опозиције, обоје су страначки људи са искуством у политици, нису обележени аферама и доказали су се на терену. Она као посланица, он као градоначелник. Нема сумње да би били право освежење и да би такве људе требало гурати у први план, уместо лидера опозиционих странка који су прилично омражени у народу”, каже Поповић.

Мишљења је, ипак, да ће опозиција тек процењивати своје чланове, а да је на Тепићевој и Зеленовићу да раде на ширењу симпатија гласача.
“Они јесу на добром путу, али уопште не сумњам да ће ако озбиљније крену у политику бити уплетени у разне афере и прљавштине. Питање је да ли су спремни на то и колико могу да издрже”, закључује Поповић.