Прочитај ми чланак

Скупштина – Ванредна конференција: Опозиција Вучићу – нећеш одржати више изборе!

0

Извештајем је стављена тачка на све оно на шта смо указивали и потврђено је да је извршена изборна крађа у Србији, рекла је Мариника Тепић из коалиције Србија против насиља и додала да ће се он сигурно дуго цитирати и да даје легитимитет уверењу да избори, нарочито у Београду, морају бити поновљени.

Стигао је извештај ОДИХР-а о децембарским изборима у Србију. О извештају је раније данас говорила председница Владе Ана Брнабић и навела да он ставља тачку „на све лажи о крађи избора“. О томе читајте у одвојеној вести овде.

Потпредседница ССП Мариника Тепић на конференцији за новинаре изјавила је да је овим извештајем стављена тачка на потврду да су избори у Србији 17. децембра покрадени. „Све оно на шта смо указивали се децидно бележи у извештају, а то је организована миграција и превоз бирача да би гласали, фалш бирачки списак, доминација председника Републике, фаворизовање власти код емитера са националном фреквенцијом, куповина гласача, гласање без личних докумената, огроман притисак на запослене у јавном сектору. О неједнаким условима медијским – данне говорим“, навела је.

Тепићева је навела да је премијерка покушала „да подметне током своје конференције“ оно што је назвала представом која се зове – У цара Тројана козје ушу. „Сви знају шта се десило, све мисије су записале шта се десило – а то је изборна крађа, само нико не сме цару који је го – то да каже“, навела је.

Она је подвукла да је ОДИХР експертска мисија, а не политичка и да користе бирократски језик, другачији од оног који важи у политичком дискурсу.

„Када вам неко каже да су се избори догодили у неравноправним условима, у условима у којој је фаворизован један човек, једна странка, у атмосфери поларизације друштва, говора мржње, вређањем политичких опонената али и новинара – то се зову неједнаки, неслободни, недемократски избори. Када вам неко детектује куповину гласова – корупцију, подмићивање, давање новца да би дали заузврат глас – па то је крађа. Када вам неко документује да је проблематичан бирачки списак, то се зове институције не раде свој посао, такође тужилаштво, политиција и сви надлежни. Овим извештајем је стављена тачка на све оно што смо указивали и потврђено је да је извршена изборна крађа у Србији“, истакла је.

Свако ко прочита извештај – разумеће, изгледа да само Ана брнабић и Александар Вучић не разумеју, додала је.

„На најмање пет места извештај наводи куповина гласова“

Проф. Јелена Јеринић је рекла да не постоји ниједна фаза изборног процеса у Србији за коју није утврђена бар једна нерегуларност, а у више фаза је по више нерегуларности које по нашим и међународним законима представљају озбиљна кривична дела.

Како је навела, понављају се препоруке из 2022. и ранијих година, те препоруке из 2022. су најозбиљније могуће, а нису испуњене и односе се на – неравноправност свих учесника, односно системску предност СНС, на злоупотребе јасних ресусрса, за непостојање одвојености између јавних функција и изборне кампање и то је оно што се наводи као захтев – да председник не може да буде носилац листа на изборима на којима учествује али и непостојање делотворних механизама који би превенирали уцене, притиске на бираче и куповину гласова. На најмање пет места овај извештај наводи термин – куповина гласова“, каже Јеринић подвлачећи да је то кривично дело по нашем законом и свуда у свету је забрањено.

У Извештају се, како преноси, цитирају налази истраживачких организација – између осталог и извештај ЦИНС-а о кол центру СНС и ЦРТЕ о злоупотреби корисника социјалне помоћи, односно уцењивање гласања за СНС.

Извештај на више места констатује да на одређене нерегуларности државни органи нису реаговали, а то се посебно односи на застрашивање новинара и активиста, односно насиље над њима, каже. Слично је и са бирачким списковима – наводе се озбиљне сумње да су се налазили мртви на списку, истичу се организоване миграције бирача и из околних земаља или из унутрашњости Србије које су можда биле и масовније, додаје.

У извештају пише да Министарство државне управе не само да није реаговало на наводе опозиције већ није одговорило на захтеве ОДИХР-а за појашњења питању пасивизације места пребивалишта.

Председник ДС Зоран Лутовац је навео да ОДИХР има дипломатски језик који служи да непријатне ствари каже на прихватљив начин. Језик који се користио овде је врло оштар, кад се преведе са дипломатског на српски, никад оштрији, нарочито у односу на извештаје у региону, навео је Лутовац. Каже да је речено, када се преведе на уобичајен српски језик, да су ови избори системски и систематски покрадени, то значи да су учествовале институције које не би смеле.

Здравко Понош је навео да извештај ОДИХР показује да нам треба лечење и од узрока и од последица.

Мирослав Алексић је рекао да не постоје две истине, већ да може да постоји само једна. „Овај режим већ 11 година креира неку своју истину, манипулише грађанима тако што мења тезе, што ради и сада. Извештај ОДИХР-а је потврда изборне крађе“, рекао је и додао да је то наведено веома јасно. Сви који данас покушавају да релативизују извештај су сарадници ових који су покрали изборе, навео је.

Грађанима Србије је поручио да ово није борба неколико политичких организација, већ борба сваког човека који жели да живи у уређеној земљи, са перспективом. Позвао је онога ко доноси све одлуке у овој држави, Александра Вучића да хитно да налог извршној власти да крену у реализацију препорука ОДИХР, ЕП, ЦРТЕ, да се крене у нормализацију политичког живота, навео је. „А онда одржани фер и поштени избори, па тада коме грађани дају поверење, нека тај води државу. На крађи се не честита“, навео је Алексић.