Прочитај ми чланак

ТАЧИ ЗНА ЗАШТО Албанци беже са Космета

0

bekim-colaku-hasim-taci-

Окупаторски шиптарски министар спољних послова на Космету Хашим Тачим рекао је за немачки дневник Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) да су, Албанци са Космета, који су током протеклих месеци затражили азил у западним државама, последица гласина да Немачка великодушно дели радне дозволе.

На питања ФАЗ зашто људи напуштају Косово и Метохију, Тачи је одговорио да је то последица „чудних гласина“ да Немачка великодушно дели радне дозволе и дозволе боравка, пренео је радио Дојче веле.

– То је апсурдно, али је довело до тога да све више људи илегално путује за Немачку. Чак и неки медији на Косову и Метохији су у јануару објавили приче о људима који су у Немачкој наводно добили стан и радну дозволу. Неки, иначе, озбиљни коментатори тврде да државе западне Европе због негативне стопе наталитета сада зову КАлбанце да се доселе. То није тачно, али је то био повод за људе да крену – рекао је Тачи.

Новинар ФАЗ поставио је и питање шта се у Приштини мисли о дискусији у Немачкој да се Космет, попут БиХ, Србије и Македоније, стави на листу „сигурних земаља“.

– Косово и Метохија су сигурни. Приштина има нижу стопу криминала од већине немачких градова. Немачка би учинила добро када би Космет прогласила сигурном земљом порекла. Ипак, Албанци би морали бити у прилици да легално путују у Немачку – рекао је Тачи.

Он је навео да су млади људи исфрустрирани, да се налазе сат времена лета авионом од Немачке, али не могу да посете Берлин, да дођу на неки концерт или да као ученици оду на размену.

– ЕУ је либерализовала визни режим са државама попут Колумбије или Молдавије. Није поштено да се то није учинило и у случају са нама на Космету – рекао је Тачи.

(Deutsche Welle)