Прочитај ми чланак

ТАЧИ ЗА РСЕ: Нико не може да буде изнад партнерства Косова и САД

0

Председник Косова Хашим Тачи поручио је носиоцима водећих позиција у косовским институцијама да предузму паметне и стратешке кораке када је у питању суспензија одлука Владе Косова о таксама на увоз робе из Србије и БиХ.

У интервјуу Радију Слободна Европа (РСЕ), Тачи је нагласио да нико не може да буде изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД.

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Сједињене Државе су затражиле од Владе Косова да суспендује одлуку о царини, наводећи да је у супротности са стратешким интересима САД, подсећа радио.

Говорећи о предлогу премијера Рамуша Харадинаја о међународној конференцији за Косово, Тачи је истакао да не треба стварати околности које би довеле Русију за сто. „Састанак са институционалним и политичким лидерима САД тицао се мог охрабрења за предузимање потребних, паметних и стрешких корака за земљу“, рекао је Тачи.

Тачи је рекао да није предложио суспензију текси већ да је „охрабрио носиоце институција и политичке лидере да гледају ка будућности, да размишљају о стратешким корацима који су од суштинског значаја за државу“. Према његовим речима, Косово може да иде напред и да буде успешно само у уској координацији са ЕУ и САД.

„Стратешка сарадња Косова и САД је од суштинског значаја, изнад сваке дневне политике. Нико и никаква друга агенда не стоји изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД“, поновио је Тачи. Поводом констатације да премијер Косова Рамуш Харадинај неће да повуче таксе, Тачи је рекао да је на коалиционим партнерима и Влади да преддузму потребне кораке. Моја порука је да гледамо у будућност, да стратешки делујемо тако да допринесемо визној либерализацији и снажној подршци за јачање војске и консолидацији државе унутра и споља, рекао је Тсчи. Коментаришући предлог Харадинаја и захтев да се одржи међународна конференција за Косово, Тачи је рако да процес дијалога води ЕУ и има пуну подршку САД и тако ће се остати и у будућности. „Не треба да стварамо околности које би погодовале Русији да дође за сто“, поручио је Тачи.

Тачи је рекао да охрабрује коалиционе партнере да наставе разговоре и донесу исправне и паметне одлуке, да буду креативни и флексибилни у свом приступу, како би Косову била отворена врата и у Вашингтону и у Бриселу. Када је Косово деловало у координацији са САД и ЕУ, увек је било успешно. У другим околностима, бићемо заиста заборављено и изоловано место, нешто што грађани и политика Косова не заслужују, помовио је Тачи.

Уз подсећање да су се сви политички лидери Косова изјаснили против корекције границе, Тачи је рекао са су сви лидери и политичке партије на Косову су за дијалог, за преговоре, за споразум са Србијом који подразумева реципрочно признање и чланство Косова у УН, који ће укључити и питање несталих, избеглица, српског културног наслеђа, економски развој, образовање, здравство. Укратко, о супстанци споразума разговараће се у наредним корацима.

На питање шта је Косово спремно да понуди Србији као компромис, Тачи је рекао да Државна делегација Косова разговара о конкретним и јасним питањима и како да се нађе једно креативно, елегантно решење око којег ће се сложити обе стране. Он је рекао да се није тазговарало о спајању две Митровице „Желим да одбацим све дезинформације било о Газиводама, о Северној Митровици или Трепчи, они су били и остају неугрожени“.

Тачи је нагласио да ће Косово бити уједињено.“сви смо за дијалог, желим да будемо још уједињенији у финалној фази“, рекао је Тачи.

               ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!