Прочитај ми чланак

Тачи критиковао Хофера који каже да је Косово српско!

0

Косовски председник Хашим Тачи критиковао је лидера десничарске Слободарске странке Аустрије (ФПО) Норберта Хофера, који је недавно тесно изгубио на председничким изборима у Аустрији, зато што се противи признавању Косова и чланству Приштине у међународним организацијама.

TAČI KURIRХофер је, наиме, и пре и после председничких избора изјавио да је Косово и Метохија део Србије, као и да Дејтонски споразум потврђује легитимитет и легалност постојања Републике Српске.

Хофер, који је познат по томе што се јавно противи примању Косова у међународне организације каже и да једнострани потези у контексту статуса српске покрајине отежавају процес помирења и успостављања истинског дијалога, и тиме спречавају миран и просперитетан живот свих грађана на Косову и Метохији.

Тачи, међутим, у ауторском тексту за „Еуроактив“, сматра да попут својих десничарских колега у Француској и Немачкој, Хофер напада „етаблиарну спољну политику Аустрије која признаје независност Косова“.

Хофер је, како наводи Тачи, „јавно рекао да би било погрешно примити Косово у међународне организације јер би то само изазвало проблеме.“

– Ми на Косову смо били шокирани да један политичар може да се попне готово до места националног председника на платформи која одбацује деценије прогресивене политике – пише Тачи уз оцену да је та политика помогла Балкану да превазиђе мржњу и национализам.

За разлику од тога, Хоферова политика је по њему заснована на сукобу цивилизација и промовисању теорије да Ислам није компатибилан са Европом, а то чини да се Косово, Албанија и Босна где муслимани чине велики део становништва, осећају искључени, а не као део Европе у којој су по Тачију они живели не само вековима већ „миленијумима.“