Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Измена одлуке о Специјалном суду — потписаћу је без двоумљења

0

Такозвани косовски председник Хашим Тачи оценио је као потпуно демократски захтев посланика за измену одлуке о Специјалном суду за злочине ОВК и, уколико се о том захтеву буде гласало у скупштини, рекао је да ће га потписати без двоумљења.

У интервјуу за РТК, Тачи је рекао да захтеви посланика треба да се виде као демократска алтернатива наспрам великих пораза и неиспуњавања обећања међународне заједнице у односу са Косовом.

// AP Photo, Visar Kryeziu

„Ова иницијатива не треба ни да се драматизује, нити да се потцењује. Иницијатива 50 посланика је потпуно законска и није против правде, али захтева алтернативу и као таква треба да се посматра озбиљније, а не кроз партијску призму или било чији его“, изјавио је Тачи.

Што се тиче дијалога са Београдом, Тачи каже да је оптимиста и мисли да ће преговори бити завршени током 2018. године.

Почетком јануара, према његовим речима, започеће припреме за преговоре са Београдом.

„Дијалог и постизање споразума допринеће стабилности, али сваки дијалог губиће свој смисао ако Србија не призна Косово или ако Косово не буде члан УН“, тврди Тачи.

Споразум о демаркацији са Црном Гором Тачи види као најосетљивију тачку за наредну годину, али се ипак нада да може да буде ратификован током јануара, пренео је РТК на свом сајту.