Прочитај ми чланак

Тачи: Иза Београда и Приштине налази се период од 100 година „српске окупације“

0

БЕЧ – Шиптарски терорита, садашњи самопрокломовани „премијер“ Хашим Тачи је уверен да ће се стање на северу Косова нормализовати и оценио је да је проблем око споменика ОВПМБ у Прешеву била „клопка Србије постављена тамошњим Албанцима“, те да цену негативних последица сада плаћа Косово и због ингнорантности појединих прешевских политичара.

У интервјуу бечком дневнику „Пресе“ Тачи је најавио да ће, током следећег сусрета са српским премијером Ивицом Дачићем, који је заказан за 22. фебруар, разговарати о уклањању „паралелних безбедносних структура Србије на северу Косова“. „Оптимиста сам да ћемо успети да нормализујемо ситуацију на северу“, нагласио је он.

Тачи је рекао да су на састанку постигнути напредак и поједини резултати, наводећи као пример да се царине и порези на оба прелаза на северу убудуће наплаћују по косовском закону и да најпре иду у буџет Косова, одакле се пребацују у један економски фонд за развој.

„Тај фонд треба да финансира инфраструктурне пројекте на северу. Фирме на северу треба убудуће да буду под надлежности наших финансијских власти“, објаснио је он.

Тачи је додао да је постигнут договор и о одржавању локалних избора на северу по законима Косова, а гласање ће, како је рекао, организовати ОЕБС.

На питање зашто су односи са Србијом још увек тако тешки и подложни тензијама он је казао да се иза Београда и Приштине налази период од 100 година „српске окупације“.

„Ми нисмо само политички и културално тлачени, већ и економски. Веома је тешко превазићи последице те прошлости. Вековна мржња се не може тако брзо уклонити. Можда се нећемо никада стварно волети, али сам уверен а ћемо добро живети једни поред других, у добром и тесном суседству“, поручио је Тачи.

На констатацију да је пре пар недеља оскрнављено више српских гробаља он је нагласио да је косовска „влада“ то оштро осудила. „Нећемо дозволити кршења права мањина и да једној етничкој групи фали длака с главе. Нећу допустити да се такви догађаји, као што су били 2004, понове. Скрнављење гробаља сигурно није наша традиција. То је дело неодговорних појединаца које је нанело огромну штету држави Косово“, рекао је он.

Међутим Тачи је ова недела објаснио „ескалацијом у Прешеву, која је била потпуно непотребна“. Он је оценио да се радило о „клопци која је постављена тамошњим Албанцима од стране Београда, и која је имала негативне последице на Косову“.

„Цену за то сада плаћа Косово, а то је очигледно био и циљ Србије, подржана политичком ингнорантношћу појединих политичара у Прешеву“, подвукао је Тачи.

Када је реч о чланству у УН он је рекао да је Косово „земља и држава као све друге у региону, која је призната од око 100 држава, међу којима и најмоћнијих света“. „Косово ће бити поштована и поносна чланица УН, НАТО, ЕУ и Савета Европе“, поручио је Тачи додајући да постоје проблеми у Савету безбедности УН, пре свега због Русије.

Он је рекао да су почели преговори о нормализацији односа са Србијом, и тиме се смањује и разлог за Русију да блокира Косово у УН. „Независност Косова је успешна прича, јер је она стабилизовала регион“, поручио је Тачи.

(Танјуг)