Прочитај ми чланак

Тачи: Ако нас не примите у ЕУ, доћи ће Русија на Балкан!

0
"Четник" са рукама црвеним од српске крви. / Илустрација: "Гето Србија

„Четник“ са рукама црвеним од српске крви. / Илустрација: „Гето Србија

Косово се нада да ц́е се придружити Европској унији, а бивши лидер терористичке Ослободилачке војске Косова а сада кандидат за председника самопроглашеног Косова Хашим Тачи сматра да би одлагање његове интергације у европски блок „отворило више простора“ Русији да шири свој утицај на Балкану.

Тачи сматра и да би изостанак евроинтеграција самопроглашеног Косова оставио простора и исламском фундаментализму и национализму да делује у региону.

Он се у интервјуу француској новинској агенцији пожалио да је док је био премијер Косова 2014, наводно примио претње смрц́у од лидера екстремистичке организације Исламска држава Абу Бакара ел Багдадија због његовог, наводног, противљења овој екстремистичкој организацији.

АФП подсец́а да је један од приштинских портала, не наводец́и међутим који, објавио почетком недеље детаље тог писма у којем наводно Ел Багдади позива Тачија да одустане од усклађивања косовске политике са Западом или ц́е се у противном суочити са „великом осветом“.

– Добијао сам претње смрц́у од (некадашњег председника Србије Слободана) Милошевиц́а и сада од Исламске државе… Са истим савезницима, уз чију помоц́ сам добио битку са Милошевиц́ем, победиц́у и у бици са Исламском државом – изјавио је Тачи на маргинама регионалне безбедносне конференције у Приштини.

Политичар – криминалац

Тачи је постао политичар пошто је завршио са координирањем војним операцијама Ослободилачке војске Косова (ОВК). У извештају Савета Европе из 2011. године је наведено да је предводио мрежу организованог криминала на Косову током и после рата и био умешан у ликвидације и трговину дрогом и људским органима, што он снажно негира.

Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК треба да почне са радом до краја године у Хагу, навео је АФП. Тачи се кандидује за председника Косова како би избегао да му се суди за злочине почињене над Србима на Косову.

АФП наводи да се око 300 грађана Косова, од укупно 1,8 милиона, придружило џихадистима Исламске државе у Ираку и Сирији током последњих година, што је највец́и проценат грађана ангажованих у тој терористичкој организацији у односу на укупан број становника у било којој европској држави.

 

Vesti online