Прочитај ми чланак

Свечано се заклињем 10. пут: Још једно обећање Вучића да ће отићи са чела СНС

0

Актуелни председник Србије Александар Вучић, мимо Устава већ други мандат истовремено је и лидер владајуће Српске напредне странке. Од када је преузео председничку државничку функцију Вучић најављује свој одлазак са чела странке. То је до сада обећао чак 10 пута. Последњи, у синоћном гостовању на РТС.

„У мају или јуну неко други ће бити председник Српске напредне странке“, рекао је Вучић током гостовања на РТС а затим додао да у фебруару очекује одлука хоће ли се поново кандидовати за председника Србије или ће бити први на листи за републичке изборе.

Додао је да ће замрзнути чланство у странци уколико буде поново изабран за председника Србије као и да ће бити носилац листа последњи пут. Додао је актуелни председник и да он има четири или пет кандидата који би могли да га замене на челу странке.Све ово јавност Србије чула је више пута. Пре јучерашњег обећања на РТС, то је урадио последњи пут и почетком новембра 2021.

Први одлазак из СНС најавио 2017.

А први пут је одлазак са чела СНС најавио јулу 2017. године, након победе на председничким изборима. Он је тада у емисији Ћирлица на ТВ Хепи рекао да ће у јануару 2019. предложити кандидата који ће га наследити на месту председника СНС.

“У 2018. је десет година СНС-а, ја мислим да се конгрес партије заказује за јануар 2019, почетак 2019, када планирам да изаберем наследника… да предложим наследника, а верујем да ће га изабрати већина у партији коју водим“, рекао је Вучић, а пренео је Истиномер.

Последњи пут о овоме је говорио у мају 2021. када је рекао да жели да остане још мало.

“Желим да бар до скупштине странке у октобру допринесем борби против криминалаца и тајкуна. То је један од снажних мотива који ме држи на том месту, да пружим отпор онима који су уништили и опљачкали Србију и којима сам опсесија“, рекао је Вучић.

Шта каже Устав а шта Вучић

Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност, стоји у члану 115 Устава Србије.

Пред тих 87 слова Александар Вучић упорно затвара очи. За протекле четири године, колико је на функцији председника државе, Вучић је често најављивао одлазак са чела Српске напредне странке, јер је неспојиво са његовим уставним овлашћењима да истовремено буде председник свих грађана и 750.000 страначких војника.