Прочитај ми чланак

СВЕ ЈЕ ЈАСНО Ево зашто баш Ђукановић брани Јовичића

0

Владимир Ђукановић, посланик СНС и близак сарадник Александра Вучића, један је од бранилаца недавно ухапшеног председника Општине Палилула Александра Јовичића, који се сумњичи за злоупотребу службеног положаја. Адвокат Божо Прелевић у изјави за портал Нова.рс наводи да ангажман Ђукановића у овом "случају" види као контролу штету, те да је ту интерес да се контролише исказ Јовичића, како нешто "непромишљено не би рекао у истрази".

Председник Општине Палилула и члан Председништва СНС Александар Јовичић ухапшен је почетком јуна са још осам особа, због сумње да су омогућили нелегалне грађевинске радове у тој општини. Како је саопштено, сумња се да је од инвеститора противправно присвојио 28,8 милиона динара.

Foto:YouTube

За Јовичића се говорило да је близак Небојши Стефановићу, а био је и члан (његовог) Београдског одбора СНС. С друге стране Владимир Ђукановић се јавно залагао за смену Стефановића и веран је Александру Вучићу, лидеру СНС.

Поставље се питање како је дошло до тога да Ђукановић брани Јовичића. Адвокат Божо Прелевић, који је и члан Скупштине слободне Србије, наводи за Нова.рс да је то по њему “контрола штете”.

“Интерес је да контролишете њега и његов исказ да он не би рекао нешто непромишљено у истрази. Ви ту само додатно дезавуишете утврђивање чињеница у тужилаштву. То је контрола. Врло често, а Италија је била позната по томе, мафија би ономе кога је оштетила доводила адвоката коме није смео да откаже. Код сваке продаје дроге, наркотика, ви увек имате да онај ко је продавац дроге на велико даје адвоката ономе ко је ситан, да не би указао од кога набавља дрогу. У том смислу мени то делује као контрола штете”, закључује Прелевић.

Он наводи да су у случају “Јовичић” са исте политичке стране и полиција и тужилац и одбрана…

“Значи, контрола штете. Не могу да замислим да ће Ђукановић да заступа њега а не странку. Немам непосредна сазнања, могу само да кажем да мени тако делује”, додаје Прелевић.

Божо Прелевић Фото: Горан Срданов/Нова.рс
Он каже да њега само чуди што у овом случају не суди Маријан Ристичевић, те да му ово делује као суд партије.

“Замислите ви када је председник Одбора за правосуђе и члан ДВТ адвокат, онда само очекујем да Маријан Ристичевић буде судија и онда је то пуна гротеска ,онда је то права слика… Да будемо потпуно јасни, не знам ко суди и не бих хтео да прејудицирам. Ја сам неко ко верује у суд. Не знам ко ће ту да суди. Мени то делује као несхватљив притисак на правосуђе”, додаје Прелевић.

Ангажман Владимира Ђукановића у овом случају није интересантан само из овог угла. Спорно је и то што је Ђукановић посланик у Скупштини Србије, председник скупштинског Одбора за правосуђе, члан Државног већа тужилаца и Високог савета судства. Поставља се питање има ли ту сукоба интереса, будући да је реч о поступку који води држава против његовог клијента.

“Ја иначе заступам тезу и за друге адвокате да не можете да будете чланови ДВТ и ВСС и да се бавите адвокатуром. Ја стварно мислим да би Адвокатска комора требало да каже ‘ми ћемо овде да имамо истакнуте представнике који се у том периоду неће бавити адвокатуром’. То је боље него доводити људе у сукоб интереса. Бити посланик у парламенту, то је једно, а бити чак и члан Одбора за правосуђе, мени је то у садашњој констелацији на граници доброг укуса. А тек члан ВСС и ДВТ, ма хајте молим вас. Можда би неко ко се не бави кривицом могао да буде у ДВТ. Или, да се поставе строги услови”, сматра Прелевић.

Владимир Ђукановић је иначе један од заступника и брата председника Србије Андреја Вучића, кога заступа по тужби коју је поднео против члана Народне странке Мирослава Алексића, а због навода да о његовим везама са Предрагом Колувијом, већинским власником имања „Јовањица“, на коме су пронађени велики засади марихуане.

Занимљиво је да је Ђукановић бранилац и Предрага Колувије у случају “Јовањица”.

То имање посећивало је више државних функционера, међу којима су били Александар Вулин, тада министар за рад, као и Зоран Бабић, бивши директор Коридора Србије.