Прочитај ми чланак

Кад Ђука брани, ни пресуда за смрт девојке не значи затвор

0

Игор Марковић већ годину и девет месеци не издржава казну затвора на коју је правоснажно осуђен, због тога што је у саобраћајној несрећи у Младеновцу усмртио једну, теже повредио три и лакше још једну особу. Да издржавање његове казне и даље буде упитно, заслужан је његов нови бранилац, бивши народни посланик и члан Српске напредне странке, Владимир Ђукановић.

Игор Марковић звани Рус пре пуних девет година је у саобраћајној несрећи у Младеновцу усмртио једну девојку, а три особе су теже повређене. Два пута је првостепено осуђен на три године затвора, у марту 2022. Апелациони суд је преиначио пресуду и правоснажно га осудио на годину и по дана затвора.

Отац страдале девојке и даље чека правду.

– Врло болно, разочаравајуће. Веровао сам у систем, препустио се, видим да то не иде како треба. Нисам се жалио на пресуду – годину и по дана, годину и по дана. Ја и дотични Марковић смо имали сусрет после сахране. Питао сам га како се осећа, рекао ми је „осећам се кривим“. На шта сам му ја одговорио да тако каже и на суду и да смо нас двојица завршили – каже Саша Шмит, отац настрадале девојке.

Осуђени Марковић, али и даље на слободи и очито незадовољан исходом, ангажовао је још једног адвоката, тренутно најпознатијег у земљи, бар по чувењу, али и државним и политичким функцијама.

Јер, само Владимир Ђукановић у правосуђу успева скоро све што замисли. После две идентичне пресуде Основни суд у Младеновцу одлучује да трећи пут суди истом човеку за исто кривично дело, пише Н1.

– Очигледно се магија догодила, имајући у виду да је један ванредни правни лек – Захтев за заштиту законитости претходног адвоката одбачен као недозвољен и да се у предмету појављују адвокати Ђукановић и Дмитровић и да се подноси предлог за понављање поступка уз неке мени потпуно нејасне разлоге – рекао је адвокат Никола Ристовић.

А разлози су између осталог „ранији живот Марковића, његових личних прилика, његово држање после учињеног кривичног дела, као и друге околности које се односе на његову личност“.

– Ово што се наводи „ранији живот“ то је цењено. „Личност окривљеног“ и то је цењено. Наводи да је он власник фирме „Глечер“, то је апсолутно небитно, јер у уводу првостепене пресуде стоји да је он власник фирме. Оклоности за које суд зна, а које није ценио или није желео да цени или им није дао на значају, оне не могу бити чињенице које се могу утврђивати у овом поновљеном поступку – истиче адвокат Ристовић.

На страну што је сваки овај потез одбране правно могућ и дозвољен и да ће суд на крају ценити да ли има смисла то што адвокати предлажу, питање је да ли правоснажно осуђени Марковић може на слободи да чека нову одлуку.

– Ради се о ванредном правном леку, оном који се подноси након правоснажности пресуде. Он сам по себи не одлаже никакве последице те пресуде кад се изјави. То је правни лек који је везан за строге разлоге и, будући да је везан за строге разлоге, врло се ретко усваја у првом степену. Овде је био усвојен, али видели смо да је другостепени суд укинуо то првостепено решење, заједно са њим и одлуку о одлагању служења казне – објашњава професорка права у пензији Весна Ракић Водинелић.

Шта год да Основни суд у Младеновцу поново одлучи, поступајући тужилац ће имати право да се жали, а последња је свакако на Апелационом суду.