Прочитај ми чланак

СРЂАН: СНС пустио вест о убиству у затвору, Ђукановић би да буде министар правде

0

Јавност је тек после месец и по дана сазнала да је у затвору у Падинској Скели мучки убијен затвореник Станимир Брајковић (74), који је преминуо након физичког и сексуалног злостављања. Народни посланик Демократске странке Срђан Миливојевић каже да је вест тек сада процурила у медије јер је неко из Српске напредне странке желео да се то деси, истичући да се у СНС води борба око тога ко ће бити нови министар правде.

„Овог тренутка су велике турбуленције у СНС и око тога ко ће бити министар правде. Ово је атак дела СНС ко жели да узме Министарство правде за себе“, казао је Миливојевић у емисији Дан уживо на Н1.

Као главне актере тог сукоба он наводи адвоката и народног посланика у претходном сазиву Народне Скупштине и председника скупштинског Одбора за правосуђе Владимира Ђукановића и досадашњу министарку правде Мају Поповић.

„Овде је небитно што Владимир Ђукановић жели да буде министар правде па се онда изненади чињеницом да је изненада дрога са Јовањице враћена у судски предмет. Или, Маја Поповић жели да буде министарка правде па њен муж буде тај ко врати дрогу са Јовањице у судски предмет. Овде је важно пре свега да се утврди одговорност министра правде и Дејана Царевића, директора Управе за извршење кривичних санкција“, истакао је Миливојевић.

Он је додао да је супруг министарке правде Маје Поповић судија који је вратио дрогу са Јовањице назад у предмет, у којем се суди власнику тог имања Предрагу Колувији, а чији адвокат је Владимир Ђукановић.

Говорећи о сукобима у СНС, Миливојевић наводи да у тој странци „бесни рат“ око тога ко ће бити министар полиције, правде и директор БИА, зато сматра да је Ђукановић информацију о убиству затвореника изнео у јавност.

„Тај адвокат мафије пледира за веома високе државне функције иако тврди да то неће. То је унутарстраначки рат. Али важно је да су новинари сазнали, пренели јавности и да смо имали ипак некакву реакцију јавности, мада сувише млаку и сувише скромну“, рекао је Миливојевић.

Убијени Брајковић (74) је служио затворску казну за прекршајно дело од 30 дана пошто није платио казну од 30.000 динара изречену због бацања петарде. Он је преминуо од последица силовања и мучења 4. фебруара, тек 8. марта је стигао налаз обдукције о узроку смрти, а медији су тек 19. марта известили јавност.

Истог дана се огласила и Управа за извршење кривичних санкција, која је навела да је управник затвора смењен, а да је против седам запослених је тек тада покренут дисциплински поступак, не и кривични будући да је Брајковић у затвору данима брутално мучен до смрти.