Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ незадоваљан оптужницом за напад у Крушевцу: Где је налогодавац?

0

"Лакше телесне повреде - не знам како неко може да каже да су три избијена зуба Бобану Јовановићу лака телесна повреда, а то што сам ја био на ивици смрти, и у несвести са потресом мозга, да је то на граници телесне, да не говорим о нападу на службено лице", истиче он.

Припремно рочиште тројици оптужених за напад на Борка Стефановића у Крушевцу, заказано је за следећи уторак. У оптужници до које је дошао Инсајдер, не наводи се, међутим, по чијем налогу су представници опозиције нападнути уочи митинга. Стефановић није задовољан оптужницом и изражава сумњу да тужиоцу није дозвољено да ради свој посао.

Уместо у сред политичке трибине, Борко Стефановић се 23. новембра прошле година нашао у амбуланти у Крушевцу, заједно са још три особе.

Поломљене главе, избијени зуби, потрес мозга, одеротине – епилог су напада који су провела тројица мушкараца.

Како је тужилаштво накнадно утврдило, нападачи су Милош Шапоњић звани Шапа, Марко Живковић звани Бувац и Данијел Гмијовић звани Цафта. Сва тројица вишеструки повратници, осуђивани за разна кривична дела.

Међутим, неколико је нелогичности у оптужници, примећује Борко Стефановић.

„Лакше телесне повреде – не знам како неко може да каже да су три избијена зуба Бобану Јовановићу лака телесна повреда, а то што сам ја био на ивици смрти, и у несвести са потресом мозга, да је то на граници телесне, да не говорим о нападу на службено лице“, истиче он.

Стефановић подсећа да је од напада до оптужнице прошло више од пола године, да је особа коју је означио као организатора предложена за сведока, као и да ће суд тек донети одлуку о судбини телефонских листинга моблиних телефона, који би, према Стефановићу, показали везу са наручиоцем.

Тај потенцијални сведок, како је открио Инсајдер, био је оптужен за малверзације, заједно са контроверзним бизнисменима са севера Косова, Звонком Веселиновићем и Миланом Радоичићем, али су након првобитне осуде, у жалбеном поступку ослобођени, објашњава новинарка Инсајдера Сенка Влатковић Одавић.

„Ми не добијамо одговор на питање да ли је напад био раније планиран и организован и да ли га је и ко наложио. Сам Борко Стефановић је указао на једног цовека као могуцег организатора, тужилац је тог човека предложио за сведока и видећемо да ли ће суд прихватити да га и на суђењу саслуша. Оно што мора да буде потпуно јасно је да ће суд судити у оквирима оптужнице“, истиче Влатковић Одавић.

Новинарка инсадера објашњава да је добро да је оптужница подигнута, али упозорава да за терминологију да је „Борко Стефановић задобио лаку телесну повреду на горњој граници са тешком телесном повредом“, никада није чула.

Стефановић објашњава да због свега тога није задовољан радом тужилаштва.

„Упознавши тужиоца видео сам да је човек изузетно опрезан и деловало је да је то човек који јако води рачуна да не уради било шта што неко може да му оспори, али тај неко нису оштећени и јавност у Србији, вец вероватно неко трећи. Не желим да инсинуирам, верујем да је урадио најбоље што је могао, али у томе јесте проблем – ако тужилац у Србији ради најбоље што је могао, значи да постоје оконости које га спречавају да ради свој посао до краја и потпуно независно од било које власти или партије. То је тужна слика Србије у којој живимо“, оцењује Стефановић.

Сва тројица оптужних требало би да се у уторак појаве на припремном рочишту и на њега долазе са слободе. Полиција их је пронашла и ухапсила свега дан након напада, али их је суд, непуних месец дана касније пустио да се бране са слободе.

Образложење је било да су саслушани сви сведоци и изведени сви докази, због чега је и узнемирење јавности елиминисано као разлог за притвор, упркос чинејници да се ради о вишеструким повратницима, али и томе да је напад на Стефановића довео до протеста „Стоп крвавим кошуљама“, који и данас траје широм Србије.