Прочитај ми чланак

Стејт Департмент о фотографији Ђурића и Радоичића: Криминалац и мора да одговара

0

Амерички Стејт Департмент је саопштио да је упознат са медијским извештајима о састанку Марка Ђурића, амбасадора Србије у Сједињеним Америчким Државама (САД) са Миланом Радоичићем који се налази на листи санкција САД због умешаности у коруптивне радње и транснационални организовани криминал, као и на потерници Интерпола због догађаја у Бањској на Косову и Метохији.

„Имамо јасан став о господину Радоичићу. Он је преко својих адвоката преузео одговорност за напад у Бањској. Он је криминалац који мора да одговара“, наводи се у одговору портпарола америчког Стејт Департмента на упит Радија Слободна Европа (РСЕ).

Додаје се да Србија мора привести правди одговорне за напад „који су извеле паравојне структуре у Бањској на Косову које су резултирале трагичном смрћу“.

Фотографија на којој се виде Марко Ђурић, актуелни амбасадор Србије у Вашингтону и Милан Радоичић, бивши потпредседник Српске листе који се налази на листи санкција САД, објављена је 9. марта на друштвеној мрежи X. Ђурић и Радоичић се виде како седе заједно у ресторану. Није званично познато када и где је фотографија настала, као ни ко је аутор, а Твитераши и поједини медију су открили да је у питању ресторан „Ковач“ у Београду.

Такође није познато да ли је фотографија настала у време док је Ђурић амбасадор Србије у САД, земље на чијој се листи санкција налази Радоичић. Марко Ђурић, који се након објављивања фотографије огласио поруком „да се не стиди својих контаката“, није одговорио на питање РСЕ о детаљима сусрета са Радоичићем и када је фотографија настала.

Он је био директор Канцеларије за Косово Владе Србије који је именован за амбасадора у Вашингтону у октобру 2020. године. Председник Србије Александар Вучић се на конференцији за новинаре 10. марта кратко осврнуо на фотографију Ђурића и Радоичића.

„Нисам га (Марка Ђурића) питао ни кад, ни где, ни зашто. Ни да ли је устао од свог стола да се види са Миланом Радоичићем, да седне на минут – два или је дошао са њим, ништа га нисам питао“, рекао је Вучић загонетно.

Из Европске уније су раније 11. марта поручили да није на њима да коментаришу сваки појединачни састанак српских званичника, али да „то са ким се састајете говори о вама“.

„Поготово ако се ради о осумњиченима за кривична дела“, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано 11. марта у одговору на новинарско питање током брифинга о дијалогу Србије и Косова у Бриселу.

Догађај у Бањској збио се 24. септембра 2023. године, у међусобном сукобу наоружане групе предвођене Радоичићем и Куртијеве полиције, троје Срба је страдало и полицајац Албанац. 

Косово за напад оптужује Србију, док се званични Београд противи том ставу.
Радоичић је званично преузео одговорност за напад након што су објављени видео снимци из манастира (са камера на згради) и провео један дан у притвору, а након тога пуштен да се брани са слободе уз услов да не напушта Србију и да не сме да одлази на Косово и Метохију. У Вишем јавном тужилаштву у Београду су за РСЕ 8. фебруара рекли да још проверавају исказ осумњиченог Радоичића.