Прочитај ми чланак

Стефановић и Папић, од најближих сарадника до непријатеља

0

Министар одбране Небојша Стефановић саслушан је јуче у Вишем јавном тужилаштву у Београду у оквиру истраге која се води против некадашњег заменика начелника УКП Горана Папића, а на околност враћања блиндираног возила Марку Миљковићу, члану екипа Вељка Беливука. Стефановић је рекао да га са поменутим случајем ништа не везају сем осумњиченог Папића, па се поставља питање како је дошло до разлаза између, до јуче, најближих сарадника у врху српске полиције.

Након Стефановићевог саслушања огласио се адвокат Бранислав Тапушковић, који је истакао да је министар негирао наводе чак неколико полицајаца, иначе сведока о поступку. Убрзо након тога се огласио и Стефановић, оштро демантовајући поменуте тврдње.

„Наводи да сам негирао изјаве седморице полицајаца потпуна су измишљотина, нити су они у тим истим изјавама рекли било шта што се везује за мене. Ниједан од тих полицајаца, у својим изјавама, онако како је то мени предочио јавни тужилац, није рекао да сам имао било какве везе са овим случајем, већ је то искључиво тврдио осумњичени, односно Тапушковићев клијент, чије тврдње негирам“, рекао је Стефановић и додао:

„Јасно ми је да Тапушковић штити свог клијента, као и да његов клијент има право да у изношењу своје одбране износи и неистине, док сам ја, као сведок, обавезан да говорим истину“, рекао је он.

Поставља се питања и када је дошло до несугласица између некашњег заменика шефа УКП и министра одбране, с обзиром да су својевремено, односно током Стефановићевог мандата у МУП, били најближи сарадници.

О њиховом односу се у више наврата говорило, а поједини медији навели су и да је Папић породични кум бившег министра полиције, те да је оставку поднео недуго након што је на чело ресора полиције дошао Александар Вулин.

Како је наш портал у више наврата писао, Папић је иначе у јавности познат као полицијски функционер који је без дана полицијске школе вртоглаво напредовао у МУП у време Стефановићевог мандата, а медији су о њему извештавали и због бруталног пребијања Дејана Пејовића, власника ресторана „Јахорина“.

За Папића се такође наводи да је купио факултетску диплому у Прибоју, да је од позиције у кабинету министра за мање од четири године напредовао до места заменика начелника СБПОК-а. Такође је наведено и да је Горан Папић власник стана у Прешевској 40 на Звездари од 160 квадрата у вредности од 200.000 евра, а да порекло те његове имовине никада није доказано.

Подсетимо, Папићево име се у жижи јавности затекло и пре неколико недеља када је ухапшен због сумње да је учинио кривично дело трговина утицајем. Папић се сумњичи да је одузето блиндирано возило вратио Марку Миљковићу, најближем сараднику Вељка Беливука, званог Веља Невоља.

Папић је негирао ово кривично дело, а како је наш портал раније писао, бивши заменика шефа УКП је чак тражио и да буде полиграфски тестиран, али је то, наводно, МУП одбио.

Иначе, Папићу је јуче укинут притвор.