Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ ОДБАЦИО ОПТУЖБЕ НАПРЕДЊАКА: Општина Чајетина није купила награду

0

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, одбацио је оптужбе напредњака да је та локална самоуправа, из свог буџета, платила 3.000 фунти за награду „Иновативни менаџер године“.

То признање је Академска унија Оксфорда, у септембру ове године, доделила чајетинској опшини уз образложење да је „увела значајне новине и постигла успех у успостављању најбољих услова за економски развој туризма, како за инвеститоре тако и за добробит грађана“.

ФОТО. Уручивање награде у Лондону

Тада је из те локалне самоуправе саопштено и то да је та Унија „медјународно академско удружење, које чини више од 350 ректора универзитета, научника, истраживача и иноватора из 34 земље, које развија идеале академске изузетности, иновација и приступачности, и посвећена је ширењу суштинских вредности широм света“. Њен главни циљ је, како је објашњено, да споји напоре научника, образовних радника, индустријалаца и производјача и интегрише науку, образовање и посао у модерни свет“.

Уз захтев Повереништва СНС Чајетина да Стаматовић поднесе оставку, у саопштењима чајетинских и ужичких напредњака је наведено да је „разоткривено да је умешан у бруталној превари“.

„Стаматовић је путовао у Лондон са својом омиљеном сарадницом и новцем грађана општине Чајетина су плаћали хотелску собу 800 евра, како би, наводно, примили награду Оксфорда. Ову лаж дефинитивно је разоткрио угледни британски дневни лист Тајмс, који је разобличио преварантску организацију од које је Стаматовић купио признање за чак 3.000 фунти“, саопштило је чајетинско Поверништво СНС и захтева од државних органа да „хитно реагују и санкционишу несавесне челнике општине Чајетина, који су дебело завукли руке у џепове својих грађана како их брутално обманули“.

У скоро идентичном саопшењу Градског одбора СНС Ужице, наводи се да је Стаматовић „освојио признање лажне институције, које украјински преваранти продају за 3.000 до 10.000 фунти“.

Међутим, Милан Стаматовић је одбацио оптужбе и навео да „неистине напредњака штете држави, Чајетини и међународним институцијама“.

„Ако нађу рачун да смо платили награду из општинског буџета, нека га слободно покажу јавности, и нека дође било која инспекција да то провери“, рекао је Стаматовић за Данас.

Објаснивши да је Академска унија Оксфорда контактирала мејлом Општину и обавестила да се Чајетина налази у конкуренцији 50 локалних самоуправа из целе Европе за наведено признање, Стаматовић је навео да је тој Унији достављен кратак приказ свих активности, реализованих и планираних пројеката чајетинске општине.

„После процене, оцењивачка комисија Академске уније Оксфорда је одлучила да то признање припадне нашој локалној самоуправи. То нас је обрадовало и ни у једном тренутку од нас није тражено било какво плаћање како би се награда добила“, навео је Стаматовић и додао да су те оптужбе „још један доказ да СНС машинерија увек има задатак да напада политичке противнике, пошто је Чајетина међу ретким општинама у којима напредњаци нису на власти“.

Стаматовић оцењује да се иза напада крију покушаји напредњака да се он дискредитује, пошто инсистира на томе да се коначно реши статус државног земљишта од 2.213 хектара на Златибору, које је министарка Зорана Михајловић, пре три године, покушала да, без накнаде, додели приватизованом Пољопривредном комбинату „Златибор“, као и да се реши проблем у вези са земљиштем које користи приватно предузеће „Златибор-турист“.

„Очигледно је напредњацима то не одговара, али нећу одустати заштите државне имовине. Власт мора да јавно проговори о томе жашто не решава статус тог земљишта и коме га је Михајловићка наменила“, поручио је Стаматовић.

Напредњачка кухиња

„По истом принципу, министарка Михајовић нас је недавно оптужила да смо куплили застарелу опрему за златиборску годнолу од француске компаније Помагалски, за коју је рекла да је банкротирала и да више не постоји. То није тачно и та компанија је дала јавности све податаке о опреми и свом пословању. Исти су налогодавци и све то иде из напредњачке кухиње, само зато што покрећемо проблем земљишта ПК „Златибор“ и „Златибор-туриста“, казао је Стаматовић.