Прочитај ми чланак

ШТА ЗНАЧИ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ шест месеци демонстрација 1 до 5 милиона?

0

Организатори протеста треба да уче на својим грешкама и да избегавају да најављују „велике ствари“, већ да грађанима упуте поруку како да делују у предстојећа два летња месеца, како се протести не би угасили до септембра – сматрају саговорници Данаса, који коментаришу најаву протеста „од Суботице до Грачанице“ за осми јун, те назнаку да ће тог датума бити саопштени „даљи кораци који ће угрозити већ озбиљно начету власт“.

Докторанд ФПН-а Бобан Стојановић сматра да је добро што су организатори одлучили да обележе шест месеци од напада на Борка Стефановића, то јест од почетка протеста, али да најаве не би требало да буду у тој мери помпезне. Он претпоставља да је најава о окупљањима широм Србије тог датума утемељена на потврдама локалних организатора да ће успети да изведу људе на улице.

FOTO: N.S.

– Самим тим што су најавили окупљања „од Суботице до Грачанице“, организатори су преузели терет да тог дана не сме да се догоди фијаско, нарочито јер идемо у сусрет лету. Надам се да су добро промислили, да се не би догодило да протести буду одржани у пет градова, са веома малим бројем људи – каже Стојановић.

Он указује да је штета што организатори нису научили на сопственим грешкама да не треба најављивати „велике ствари“, јер према његовом мишљењу, ниједан од тих протеста у датом тренутку не може да донесе нешто „велико“. Стојановић наводи да остаје да се види шта су организатори припремили за осми јун и шта ће бити наредни кораци. Он се нада да ће тог датума грађани имати прилике да чују неки план.

Цвијетин Миливојевић, политиколог, који коментарише најаве организатора да ће осмог јуна бити саопштени „даљи кораци који ће угрозити већ озбиљно начету власт“, оцењује да је реч о „политичком затрчавању“ и беспотребном орочавању датума уз велика обећања. Он верује да су они који су раније на протестима изрицали „велика обећања“ и тада били свесни да од тога што говоре неће бити ништа.

– За ових шест месеци грађански протести су фактички довели до једне врсте консензуса и опстао је један велики политички захтев; велики пре свега за опозицију, а за грађане мање-више. Ради се о захтеву за успостављањем дијалога између власти и опозиције у контексту обезбеђивања фер изборних услова. Даље се није требало затрчавати са неким вишком политичких захтева – сматра Миливојевић.

По његовом мишљењу, требало је форсирати грађанске захтеве који су карактеристични за сваку локалну заједницу понаособ. Миливојевић истиче да су организатори управо због мањка тих локалних, чисто грађанских захтева, дошли у ситуацију да протесте „спасавају“ изнуђеним перформансима и инсценираним догађајима који се смишљају на лицу места.

– То није добро уколико се рачуна на масовност протеста. С друге стране, неке ствари не иду у прилог масовности у овом моменту, јер је увелико пролеће, што подразумева да су људи заузети, у распону од пољопривредних радова па до испита на факултетима. Дакле, не може се очекивати да они поново буду масовни као у што су били зимус. Ипак, опозиција треба да поразмисли како да направи „мост“ између почетка јуна и почетка септембра, за када се може очекивати нека врста „нове енергије“ у тим протестима – објашњава Миливојевић и додаје да би организатори осмог јуна требали грађанима да упуте поруку како да делују у предстојећа два летња месеца, како се протести не би угасили до септембра.

Ужичани настављају

Ужице – Протест „1 од 5 милиона“ и протестна шетња грађана одржаће се у Ужицу у четвртак, 30. маја, од 20 часова испред Скупштине града. На деветнаестом окупљању незадовољних грађана говориће Марко Бастаћ, председник СО Стари град, и Иван Гајић, члан Председништва Народне странке. Н. К.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!