Прочитај ми чланак

СРПСКА: Патријарх Иринеј – да се одустане од протеста; Додик одговорио на захтев

0

Патријарх српски Иринеј позвао је данас, на празник Светог Василија Острошког, политичаре у Републици Српској да одустану од зборовања и масовних окупљања у суботу 14. маја у Бањалуци и замолио их да решење за све несугласице, проблеме и сукобе траже у разговорима у институцијама Српске.

milorad-dodik-patrijarh-irinej

„То свакако треба да буде кроз договоре у институцијама Републике Српске, као и у личним разговорима које треба да водите, јер ниједна та несугласица, ниједан проблем и ниједан сукоб није и не сме да буде већи од наше Републике Српске и нашег српског народа. Народ нам је поверен на старање, Вама световно, а мени духовно, то не смемо заборавити! Не дајте ни једни да дође до проблема са огромним последицама. Попустите и као браћа, пријатељи, домаћини и прави Срби пружите руку једни другима“, наводи се у апелу патријарха Иринеја.

Патријарх је позвао политичаре да пронађу решење, јер, како је истакао, не постоји нерешив проблем за православне хришћане.

„Неслога нас је десетковала, зауставите пропадање у тај понор у који срљамо као народ. Имајте љубав братску у срцима, имајте снагу разума над слабостима својим, имајте вере и наде у помоћ Господа нашег Исуса Христа и учините да се с благословом нашим и вашим смирењем смире страсти и узбуђење у народу, те да у миру и разумевању решите све несугласице, проблеме и сукобе“, истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј подсетио је да су велике припреме и велики посао пред Српском православном црквом уочи заседања Светог архијерејског сабора, али да их свака помисао на догађаје најављене за 14. мај у Бањалуци и могуће нежељене последице дубоко рањавају и веома забрињавају.

„Познато Вам је да се налазимо у великој и важној обавези припремања редовног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, који смо заказали за 14. мај и који ћемо, ако Бог да, свечано започети светом архијерејском Литургијом у храму Светих Aпостола у Великој лаври Пећкој Патријаршији.

Верујемо да исто тако знате да су и Свети Aрхијерејски Синод и Свети Aрхијерејски Сабор Српске Православне Цркве увек с љубављу и пажњом пратили све што се догађало и догађа у Републици Српској, те смо и ми лично учествовали у вашим разговорима и договорима. Обраћамо вам се и сада као и увек са љубављу, али и са очинском забринутошћу, због манифестација које најављујете за 14. мај ове године“, наводи се у писму упућеном политичарима у Српској.

„Као што верујемо да ће Свети Aрхијерејски Сабор, после Литургије у Пећкој патријаршији 14. маја и Литургије у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Призрену 15. маја, успети да у наступајућим данима, а потом и у радном делу заседања у Београду, уз припреме за Свеправославни сабор на Криту јуна ове године, одговори на сва питања и расправи и реши неке недоумице, желимо да верујемо да и ви тако, драга браћо у Христу и децо моја духовна, можете и треба да своје проблеме, својих политичких разлика којима припадате, решавати и решити разговорима и договорима – нешто пре, а нешто после 14. маја 2016. године“, поручио је патријарх српски Иринеј.

Патријарх српски Иринеј апел је упутио председнику СНСД-а Милораду Додику, СДС-а Младену Босићу, ДНС-а Марку Павићу, ПДП-а Браниславу Бореновићу, СП-а Петру Ђокићу, председнику НДП-а Драгану Чавићу, члану Председништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу и свим другим политичким лидерима у РС.

dodik srbin.info nenad zlatanovic425

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Додик: Отказаћемо митинг, ако га откаже и опозиција

Председник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да је са пуним разумевањем примио писмо патријарха српског Иринеја.

Он је навео да је схватајући патријархову поруку, спреман да откаже заказани митинг, уколико то учини и опозиција, пренели су бањалучки медији.

Додик, који је и председник Републике Српске, казао је да жели да изрази своју захвалност патријарху на упућеном писму и за исказану бригу за српски народ у Републици Српској.

„Сагласан сам да су српском народу потребни дијалог и слога, јер се нашој разједињености највише радују они који нам не желе ништа добро“, истакао је Додик.

Он је поручио да је спреман отказати најављени митинг, уколико то учини и опозиција, преноси РТРС.

„Уколико и они пристану да то учине, на тај дан сам спреман, уместо митинга, организовати састанак лидера свих политичких странака из Републике Српске, како бисмо сва размимоилажења решили кроз дијалог и на тај начин заједно допринели јачању, а не слабљењу Српске“, рекао је лидер СНСД-а.

Патријарх Иринеј је упутио писмо политичарима у Републици Српској у коме их је позвао да откажу окупљања заказана за 14. мај и замолио да решење за све несугласице, проблеме и сукобе траже у братским разговорима.

Патријарх је упутио председнику СНСД-а Милораду Додику, лидеру СДС-а Младену Босићу, председнику ДНС Марку Павићу, члану Председништва БиХ Младену Иванићу, председнику ПДП Браниславу Бореновићу, председнику СП Петру Ђокићу, председнику НДП Драгану Чавићу и свим осталим политичким лидерима у Републици Српкој писмо у вези са најављеним митинзима за 14. мај, преноси РТРС.