Прочитај ми чланак

Србија гради царину на прелазима са КиМ, жандамерија обезбеђује радове

0

Почела је изградња царинских пунктова на административним прелазима са Косовом и Метохијом сазнаје Пресонлине.

Радове изводе српске фирме, а обезбеђују их јаке снаге српске жандармерије. Влада Србије и медији у Србији ћуте о дешавањима на северу Косова, док се становништво спрема да изађе на барикаде.

Изградња административних прелаза је испуњење договора о интегрисаном управљању прелазаима (ИБМ) на северу покрајине које је договорено у Бриселу“, каже за Пресонлине Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

О почетку радова на изградњи административних прелаза Зоран Станковић, председник Координационог центра за југ Србије, каже да нема никаквих информација нити сазнања о овим вечерашњим догађањима.

– „Немам информацију да су почели радови на изградњи било каквих прелаза, више ћу знати сутра“ – кратко је рекао Станковић.

Бивши државни секретар у Министарству за КиМ, Оливер Ивановић, рекао је да ће вероватно бити организовани протести и барикаде, а како Прессонлине незванично сазнаје, у току вечери је већ почело окупљање незадовољних грађана севера Косова.

Борислав Стефановић, шеф преговарачког тима претходне Владе, у изјави за Пресонлине, каже да не зна зашто се све што се дешава на северу Косова одиграва под велом тајне.

– Не знам зашто Влада ћути о свему што се догађа. По сваком повратку из Брисела обавештавали смо јавност о свему о чему смо разговарали, а сада нема никаквих повратних информација од тимова који иду на преговоре. Приликом разговора о интегрисаном управљању прелазима на северу Косова и када је све договарано, све до детаља је договорено – објашњава Стефановић.

Ивановић сматра да није добар пут да се прво донесе одлука, а онда о томе обавесте Срби са Косова за које је рекао да морају бити укључени у процеш од тренутка стварања идеје, кроз фазу преговарања и на крају кроз имплементацију договореног.

– „Са нашом Владом се морају усаглашавати ставови, наша Влада мора да слуша ставове Срба са Косова, не значи да их послуша и прихвати апсолутно, али мора да их чује пре него што донесе одлуку“ – каже Ивановић.

Према његовом мишљењу договор о ИБМ почеће да се примењује првих дана децембра што је веома брзо и без припреме.

Председник Одбора за КИМ, Милован Дрецун, каже да је почетак изградње пунктова на административним прелазима само оно што је договорила бивша Влада. Према његовим речима прво ће почети изградња на прелазима Јариње и Мердаре, а касније и на осталим прелазима.

(Прес)