Прочитај ми чланак

УЖИВО Приштинска полиција тврди да је убила тројицу нападача…

0

Један полицајац је убијен, а други је рањен у нападу на јединицу тзв. косовске полиције ноћас на улазу у селу Бањска на северу КиМ. Затворени су административни прелази Јариње и Брњак и формиране су дугачке колоне.

На скретању према Бањској, налази се више оклопних возила специјалних јединица полиције тзв. Косова.

Дуж магистрале видљиви су „полицајци“ РОСУ са дугим цевима и прстима на обарачу, иако долазак те јединице на север јужне српске покрајине није дозвољен ниједним споразумом ни договором.

На северу Косова и Метохије тренутно су за улазак затворени прелази Брњак и Јариње. Наиме, преко Јариња је дозвољен излазак са Косова и Метохије, али је затворен улаз.

Мештани су затворени у кућама и нико не сме да изађе напоље јер се повремено чују рафали на брдима око манастира Бањска, где се ноћас догодио напад у којем је један полицајац убијен, а други рањен.

19:33

Свечља: Убијена три нападача, ухапшено шест особа

У акцији у Бањском убијена су тројица нападача, док је шест особа ухапшено – двојица нападача и четворица која су пружала подршку путем радио везе, изјавио је министар унутрашњих послова такозваног Косова Џељаљ Свечља.

Он се новинарима обратио са севера КиМ, уз напомену да се акција трагања за нападачима наставља.

Он тврди да постоје информације да је реч о „терористичкој групи“ и да је полиција открила велику количину наоружања.

„Припреме су биле за масовни напад на Косовску полицију и косовске институције. Цела територија земље је стављена под контролу“, каже Свечља.

19:31

У селу Бањска тренутно је мирно, већ неколико сати не чује се пуцњава из правца манастира, али је прилаз ка селу и даље блокиран.

Пре неколико минута једна колона у којој је било десетак оклопних возила и џипова Косовске полиције прошла је из правца села ка Северној Митровици и даље ка Приштини.

19:28

Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ разговарао је данас са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

„Након данашњег ужасног и кукавичког терористичког напада на службенике Косовске полиције, Борељ је разговарао са премијером Куртијем. Он је најоштрије осудио данашњу агресију“, наводи се у саопштењу ЕУ.

Високи представник Борељ изразио је саучешће породици, колегама и најближима полицајца који је изгубио живот на дужности, а повређеним полицајцима пожелео брз опоравак.

Високи представник је позвао и председника Србије Александра Вучића.

„Борељ је поновио свој позив нападачима да се одмах предају и пусте ходочаснике из манастира Бањска, да безбедно оду“, додаје се у саопштењу.

Позвао је на поновно успостављање мира и стабилности.

Додаје се да Еулекс, као други безбедносни одговорни, прати ситуацију на терену и спреман је да подржи косовске институције у очувању стабилности и безбедности свих заједница, у складу са својим мандатом и у блиској сарадњи са Кфором.

У саопштењу се указује да је специјални представник ЕУ за Косово на терену у блиском контакту са властима.

19:06

Директорка Опште болнице у Митровици Љуљета Жуби саопштила је да је повређено лице српске националности послато на даље лечење у Универзитетски клинички центар у Приштини.

Повређени припадник полиције такозваног Косова је на прегледу и ван животне опасности, каже Жуби.

18:56

Епархија рашко-призренска: У манастиру Бањска тренутно мирно, али влада забринутост
Епархија рашко-призренска огласила се са новим информацијама о стању у манастиру Бањска, а кажу да је тренутно мирно, али влада неизвесност и забринутост монаха и верника.

„Епархија рашко-призренска обавештава јавност да је ситуација у манастиру Бањска тренутно мирна, иако се још увек осећа страх због данашњих дешавања како у околини, тако и у самој порти манастира. Наоружана лица која су данас провалила капију напустила су манастир, а тренутно је примећено присуство Косовске полиције испред улазне капије и у дворишту манастира“, наводе из Епархије.

У конаку манастира се још увек налази игуман са братијом, као и група поклоника из Новог Сада, међу којима је и двоје малолетне деце.

„Из управе манастира јављају да су за сада сви добро, да се врше редовна богослужења у капели конака, у нади да ће се ова драма што пре окончати“, поручили су из Епархије рашко-призренске.

18:41

Османи: Сви смо на страни полиције

Председница такозваног Косова Вјоса Османи изјавила је да „су у одбрани интегритета и суверенитета Републике Косово сви на страни Косовске полиције“.

„У племенитој мисији, у одбрани интегритета и суверенитета Републике Косово, сви смо на страни Косовске полиције. Терористи нас не одбијају, већ само јачају нашу одлучност! Хвала нашим херојима у униформама! Косово је вечно“, написала је Османи на Фејсбуку.

18:00

Пре неколико минута из правца Бањске пут Приштине отишло је једно санитетско возило, у пратњи оклопног полицијског транспортера.

17:41

„Кљан Косова“: Специјална јединица ушла у манастир Бањска

Специјална јединица полиције такозваног Косова ушла је у манастир Бањска, јавља „Кљан Косова“.

Извори овог медија наводе да постоји могућност да се „акција заврши у року од једног сата“.

17:31

Колона кренула ка Бањској

Пре око пола сата са магистрале је пут Бањске отишла колона у којој је био камион на коме се налази један велики багер, више џипова, као и путничких возила пуних полиције, сазнаје РТ Балкан.

16:43

Полиција тзв. Косова: Убијене три особе

Полиција такозваног Косова саопштила је да је убила „тројицу терориста“ у селу Бањска, а једна особа је ухапшена.

„Агенције за провођење закона саопштиле су да је тешко наоружана група лакше повредила полицајца“, наводи се у саопштењу, преноси „Албанијан пост“.

„Према званичним информацијама са терена, приликом размене ватре, потврђено је убиство још двојице нападача, који су били маскирани, униформисани и тешко наоружани. Потврђено је и хапшење униформисаног и наоружаног нападача. Услед напада, полицајац КП је задобио лакше повреде“, додају из Косовске полиције.

Поред тога, како се наводи, ухапшене су још четири осумњичене особе на подручју села Рударе код којих су пронађена средства за комуникацију који су, како се тврди, повезани са „криминалним групама“. Додаје се и да је пронађена велика количина оружја, муниције и различите опреме.

У саопштењу се додаје да је безбедносна ситуација на подручју села Бањска и даље напета, те да се „напади ватреним оружјем на полицијске јединице настављају истим интензитетом“.

16:41

Немачка: Осуђујемо напад на полицију, Сарацин стиже на КиМ

Немачко Министарство спољних послова осудило је „напад на Косовску полицију“, додавши да ће специјални изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин данас допутовати на Косово и Метохију.

„Илегалне наоружане групе морају да престану са угрожавањем живота“, наводи се у објави немачког министарства на друштвеној мрежи Икс.

Додају да „починиоци морају да одговарају“.

„Наше мисли су са породицом убијеног полицајца и тешко повређенима“, наводе из немачког Министарства спољних послова.

16:23

Ховенијер: Забринути смо

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да је та држава дубоко забринута због ситуације на северу КиМ.

„Не можемо да кажемо ништа више од онога што смо већ рекли“, рекао је Ховенијер након састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, преноси „Коха“.

15:52

Барбано: Еулекс помно прати ситуацију

Шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано осудио је ноћашњи инцидент надомак Бањске и изјавио саучешће породици полицајца који је, како истиче, настрадао на дужности.

Барбано је на друштвеној мрежи Икс навео и да двојици повређених полицајаца жели брз опоравак.

Истиче да је Еулекс потпуно ангажован и помно прати ситуацију на лицу места и да је спреман да подржи косовске институције у највећој могућој мери, у одржавању стабилности и безбедности за све заједнице, у блиској сарадњи са Кфором.

„Згрожен сам насилним нападом на Косовску полицију. Изражавам искрено саучешће породици полицајца који је убијен на дужности. Двојици повређених полицајаца желим брз опоравак“, навео је Барбано у објави, уз саопштење шефа европске дипломатије Ђузепа Бореља поводом дешавања у Бањској.

15:47

Специјалци са дугим цевима у Митровици

У Северној Митровици у овом тренутку су на више места стационирани припадници специјалних јединица тзв. Косовске полиције.

Ови специјалци код старог водовода са дугим цевима и маскирани заустављају и претресају возила и грађане, а патрола има и на излазу ка Звечану код НИС-ове пумпе.

Више патрола косовских специјалаца налази се и на путу између Северне Митровице и Лепосавића.

Прилаз селу Бањска и даље је блокиран, али се неко време већ не чује пуцњава из правца овог села

15:42

„Кљан Косова“: Убијен још један „нападач“

„Кљан Косова“ јавља да је на северу КиМ убијен „још један нападач“.

Званичне потврде за ову информацију још увек нема, с обзиром да је раније полиција такозваног Косова саопштила да је убијена једна особа.

15:32

Ховенијер са Куртијем

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер састао се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

„Кљан Косова“ јавља да састанку нису присуствовали остали амбасадори земаља Квинте.

15:19

Амбасада Велике Британије: Осуђујемо напад на полицију

Амбасада Велике Британије у Приштини саопштила је да та земља осуђује „насилни напад на Косовску полицију у Бањској“ и позвала на мирно решавање ситуације.

„Велика Британија осуђује насилни напад на Косовску полицију у Бањској у раним јутарњим сатима. Наше најдубље саучешће упућујемо породици и колегама полицајца Косова Африма Буњакуа, убијеног на дужности“, наведено је на профилу амбасаде на друштвеној мрежи Икс.
Истичу да повређеним полицајцима желе брз опоравак.

„Позивамо на смиреност и мирно решавање актуелне ситуације у Бањској“, поручује се у саопштењу.

Додају да косовским институцијама мора бити дозвољено да истраже и идентификују починиоце.

„Косовским институцијама мора бити дозвољено да истраже и идентификују починиоце овог ужасног напада како би их привели правди у складу са владавином права. Поздрављамо блиску координацију Косовске полиције, као прве у ланцу одговорности, са Еулексом и Кфором“, наводе из амбасаде.

15:12

Члан породице убијеног поручио Куртију: Повуци се са севера и спречи даље губитке живота

Члан породице полицајца убијеног на северу Косова и Метохије позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се укључи у преговоре и повуче са севера и спречи даље губитке живота.

„Позивам премијера Косова да се укључи у преговоре, уздржи се од употребе наших униформи на северу и спречи даље губитке живота“, казао је.

15:10

Вархељи: Насиље одмах да се заустави, захтевамо детаљну истрагу

Европски комесар за проширење и суседске односе Оливер Вархељи поручио је да насиље мора одмах да се заустави.

Он додаје да најоштрије осуђује „напад на косовску полицију“.

Према његовим речима, ЕУ подржава рад Еулекса и Кфора на терену и захтева да се спроведе детаљна истрага.

„Шаљем најдубље саучешће породици косовског полицајца који је преминуо јутрос и желим брз опоравак повређенима“, написао је Вархељи на платформи Икс.

14:34

Кфор: Пратимо ситуацију, спремни смо да реагујемо ако буде потребно

Мисија Кфор саопштила је да наставља да помно прати ситуацију у Бањској, као и да су њене трупе присутне у том подручју и спремне да одговоре ако буде потребно.

Како се наводи у саопштењу достављеном Танјугу, косовска полиција има примарну одговорност за управљање инцидентом на терену.

Додају да је командант Мисије у блиском и сталном контакту са свим међународним инстанцама, укључујући ЕУ, начелника Генералштаба Војске Србије и са институцијама у Приштини, као и да интензивно ради на проналажењу решења.

„Мисија Кфора под водством НАТО-а оштро осуђује напад на косовску полицију и упућује изразе најдубљег саучешћа породици и вољенима преминулог“, наводи се у саопштењу.

14:28

„Репортери“: Погинуо „српски нападач“

Полиција такозваног Косова саопштила је да је на северу КиМ, тачније у Бањској, „убијен један од српских нападача“, пише „Репортери“.

„Јединице полиције су, у циљу одбране себе и грађана, принуђене да одговоре криминалним групама, у складу са ситуацијом и опасности коју представљају спорадични напади криминалних група. Један од нападача је погинуо“, наводи се у саопштењу.

Полиција истиче да је ситуација на северу „и даље напета“.

13:56

Свечља: Део нападача је у манастиру Бањска

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељал Свечља тврди да се део нападача налази у манастиру Бањска и позива их да се предају.

Како тврди, они врше повремено нападе на приштинске полицајце који су их опколили.

„Ови терористи су опкољени полицијским јединицама и крајње је време да се предају“, навео је Свечља.

13:53

Огласио се и шеф ОЕБС-а у Приштини

Шеф мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Приштини Мајкл Девенпорт осудио је, како је навео, „бруталан напад на косовску полицију“ у ком је један полицајац убијен и додао да мир и дијалог морају бити обновљени и настављени у интересу свих заједница на Косову.

„Најоштрије осуђујем јутрошњи брутални напад на косовску полицију у којем је један полицајац убијен, а други рањен док су били на дужности у близини Бањске. Искрено саучешће породици и колегама полицајаца“, поручио је Девенпорт на друштвеној мрежи Икс.

13:47

Полицајци наоружани дугим цевима на северу КиМ

Појачане патроле тзв. косовске полиције претресају свако возило на северу Косова и Метохије. Јаке полицијске снаге су и у Косовској Митровици.

13:42

Лајчак: Сви се морају одмах да се врате дијалогу

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Беоргада и Приштине Мирослав Лајчак огласио се на друштвеној мрежи Икс речима да осуђује најоштрије стравичан напад на косовску полицију.

„Насиље у било ком облику је апсолутно неприхватљиво. Моје срце је за жртве, њихове породице и колеге. Починиоци морају бити изведени пред лице правде. Сви се морају одмах да се врате дијалогу“, поручио је он.

Лајчак није открио да ли је отишао на Косово и Метохију, како су поједини албански медији известили раније данас.

13:38

Борељ: Напади на Косову морају одмах да престану

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да најоштрије осуђује „ужасан напад наоружане банде на припаднике косовске полиције у Бањској на северу Косова“.

Он је додао да је ЕУЛЕКС, као други безбедносни одговорни, на терену и у блиском контакту са властима и КФОР-ом.

13:28

Санитетска возила отишла у правцу Бањске, не зна се да ли има повређених

Пре око 40 минута у правцу села Бањска отишла су два оклопна транспортера косовске полиције, и за њима још два санитетска возила, али се до овог тренутка санитети нису вратили.

Из правца села се и даље чује спорадична пуцњава. По сведочењу људи из саме Бањске људи у селу су се затворили у своје куће још од јутрос, нико не излази на улицу, а село је буквално са свих страна опкољено полицијом и међу људима у селу је велики страх.

13:03

Рама: Последње звоно за узбуну, пре него што се криза отргне контроли и запали цео регион

Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас да је погибија косовског полицајца „звоно за узбуну“ и да међународна заједница мора да врати Косово и Србију дијалогу о нормализацији, понављајући своју идеју и мировној конференцији, која би, каже, уз мере Кфора обезбедила мир у региону, пре него што се криза отргне контроли.

„Трагедија губитка живота службеника Косовске полиције највеће је звоно за узбуну до сада, у континуираном ризику да дуготрајна криза ескалира у оружани сукоб“, написао је Рама на друштвеној мрежи Икс.

Он је навео да злочинци који су одузели живот недужном човеку, који је служио у униформи снага за спровођење закона Косово, морају бити изведени пред лице правде.

Поручио је и да евроатланстска заједница мора да уложи сву своју „импозантну снагу“ и да неповратно врати Косово и Србију за сто нормализацији.

„Сазивање ванредне мировне конференције, под надзором и уз гаранције ЕУ и САД и истовремено предузимање свих ванредних мера са Кфором, како би се спречила даља ескалација ситуације, стратешка су неопходност не само за ред и безбедност на Косову данас, већ и за сутрашњи мир и будућност региона, пре него што се продужена криза на северу Косова отргне контроли и претвори у дестабилизујући пожар за цео регион“, поручио је Рама.

12:49

Курти: Око Бањске 30 наоружаних специјалаца, позивам их да се предају

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да се на простору Бањске и Звечена крије 30 наоружаних људи који нападају Косовску полицију.

Он је на ванредној конференцији за новинаре рекао да су приштински специјалци окружили манастир, па их позива да се што пре предају.

11:49

Блиндираним возилом упали у манастир СПЦ

Група наоружаних, маскираних људи, упала је блиндираним возилом у манастир Бањска, при чему су провалили манастирску закључану капију, саопштила је епархија рашко-призренска.

Тренутно се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира.

11:26

Одјекују пуцњи у Бањској

У Бањској су се око 11 часова чули пуцњи. Није познато ко је отворио ватру, јављају репортери „Косово онлајн“.

На улазу у Бањску налази се једно оклопно возило специјалних полицијских снага Косова и возило Еулекса, припадника Кфора нема.

Улаз у Бањску је блокиран. Један мештанин нам се пожалио да је покушао да прође ка овом месту како би нахранио стоку, али га нису га пустили.

Цивилна возила несметано пролазе кроз Балабан у оба правца.

11:30

Курти оптужио Србију да спонзорише насиље и тероризам на КиМ

Спонзорисање насиља и тероризма од стране Србије је грубо кршење наше националне безбедности и међународног права, принципа и вредности, објавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он је на друштвеној мрежи Икс опет оптужио Београд да стоји иза напада на приштинску полицију.

11:24

Немачки амбасадор: Починиоци морају да буду изведени пред лице правде

Починиоци напада на припаднике косовске полиције морају да буду изведени пред лице правде, рекао је немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

Он је рекао да владавина права треба да се спроводи на Косову.

„Моје искрено саучешће упућујем породици погинулих официра косовске полиције и рањеним официрима“, поручио је он и навео да је сагласан са изјавом својих америчких колега.

11:14

Шефица УНМИК-а позива обе стране на уздржаност

Шефица Мисије УНМИК-а Каролина Зијаде изјавила је да изражава своју дубоку тугу и саучешће због губитка живота косовског полицајца и оштро осуђује овај трагични инцидент.

Позива на одговорност оне који су учествовали у нападу, а повређеним полицајцима жели брз опоравак и позива све стране на уздржаност.

11:08

Тзв. Косовска полиција не дозвољава пролаз колима Хитне помоћи

Косовска полиција забранила је возилу Хитне помоћи да прође до места Бањска и пружи помоћ пацијенту који је затражио помоћ јер му је позлило, пренео је возач санитета репортеру „Косово онлајн“.

„Имали смо позив, човеку је позлило у Бањској, али нас не пуштају да идемо до њега. Човек може да умре сваког момента, али нама не дозвољавају да прођемо. Не знам како да прођемо“, рекао је возач Хитне помоћи за Косово онлајн.

Санитет је заустављен на магистрали, а полицајци који су му пришли рекли су возачу да настави да вози и да нема задржавања на магистрали.

11:06

РОСУ блокира улаз у село Бањска

Јединица специјалне војне полиције тзв. Косова блокира прилаз селу Бањска где се догодио наводни напад.

10:57

Приштински сајт: Лајчак дошао на Косово и Метохију

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак стигао је на Косово и Метохију, преноси албански сајт „Дукађини“.

За сада нема званичне потврде из Брисела за ову информацију.

10:48

Кфор и Еулекс обишли наводно место напада

Припадници мисије НАТО-а на Косову и Еулекса изашли су на лице места где се наводно догодио напад на јединицу косовске полиције у којем је према наводима Приштине, један полицајац погинуо, а други рањен.

Јединице Кфора примећене су у близини села Бањска и обезбеђују простор од око 1,5 километара приласка селу, јавља „Коха“.

10:48

Заседа Савет безбедности тзв. Косова

У 10 часова почела је седница Савета безбедности тзв. Косова. Курти је одржавање седнице најавио приликом посете повређеног полицајца.

10:27

Огласила се америчка амбасада: Осуђујемо напад

Америчка амбасада у Приштини огласила се саопштењем у којем оштро осуђује, како каже оркестриране, насилне нападе на косовску полицију.

„Полиција има пуну и легитимну одговорност за спровођење владавине закона на Косову. Починиоци морају и биће позвани на одговорност и изведени пред лице правде. Изражавам саучешће у име Сједињених Држава породици након смрти наредника косовске полиције који је убијен на дужности“, навео је амерички амбасадор Џеф Ховениер.

10:12

Шеф Еулекса стигао у станицу у северном делу Косовске Митровице

У станицу полиције у Северној Митровици, како сазнаје „Косово онлајн“, стигао је шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано.

Испред станице, како јавља репортер, до пре неколико тренутака налазило се пет возила Еулекса. У међувремену, четири возила су отишла, а једно је остало.

10:06

Орлић: Насиље одговара искључиво Куртију

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за догађаје у Бањској одмах појурио први да оптужи Србе, а да би свако озбиљан рекао да видимо шта се тачно догодило па да коментаришемо.

„Ако ћемо да причамо о онима који су све само не то, онда сте видели и реакцију Аљбина Куртија који је одмах кренуо, појурио први да оптужи Србе, да каже да је то нека организована не знам шта акција и да су то професионалци неки извели, сигурно их је у међувремену лично већ легитимисао па зна ко су и шта су, дакле јасно вам је све“, рекао је Орлић за Прву ТВ.

„Али, ако причамо о томе коме одговара насиље било какво – то је искључиво Аљбин Курти и то сви знају. И све што је радио претходних месеци са најбруталнијим могућим терором који је проводио над голоруким српским народом радио је управо зато што је желео отворену ескалацију и зато што је хтео да доведе до неког насиља“, истакао је Орлић.

Указао је да је јасно ко једини може да буде задовољан уколико се деси било какав сукоб, а поготово ако је неки који подразумева и људска жртве.

10:02

Блокирани прилази селу Бањска

По незваничним информацијама и јутрос се повремено чује пуцњава у близини села Бањска, у коме се налази и чувени манастир СПЦ.

Бањска се иначе налази са леве стране пута, од Северне Митровице према Лепосавићу, са магистралом је повезана путем дугим око 5 километара.

У овом тренутку не чује се пуцњава из правца села, а неки сведоци наводе да се јутрос од зоре у неколико наврата чула пуцњава из правца Бањске.

Излаз са Косова и Метохије преко Јариња у овом тренутку је могућ али косовска полиција ригорозно контролише и претреса сва возила све путнике који са Косова прелазе у централну Србију.

10:02

Османи: Криве су „српске криминалне банде“

Огласила се и председница Вјоса Османи која је за напад на полицајце оптужила „српске криминалне банде“.

09:25

Курти: Нападачи имали подршку Београда

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је на Фејсбуку да је јутрос око три часа убијен један косовски полицајац, и да су нападачи били тешко наоружани професионалци.

Погинули полицајац (А.Б), према овим наводима имао је чин водника, а повређени је припадник граничне полиције и ван животне је опасности.

„У овом тренутку се наставља пуцање из ватреног оружја различитог калибра на нашу полицију. Нападачи су професионалци са маскама и наоружани тешким наоружањем. Осуђујемо овај злочиначки и терористички напад. Организовани криминал уз политичку, финансијску и логистичку подршку званичног Београда напада нашу земљу. Влада Косова и државне институције су спремне и у координацији да одговоре на криминал и криминалце, терор и терористе“, навео је Курти.

09:09

Тзв. Косовска полиција: Напад на улазу у село Бањска, погинуо полицајац

Јединица косовске полиције наводно је нападнута ноћас на улазу у селу Бањска код Лепосавића, а један полицајац је убијен, док је други рањен, саопштила је дирекција полиције у Приштини.

„Приликом обављања полицијских послова, у 02.34 у Северној Митровици, јединица за брзу интервенцију граничне полиције приметила је да су на улазу у село Бањска два тешка камиона (без регистарских ознака) постављена на мост, те је улаз моста био блокиран“, саопштила је полиција.

Три јединице су, додаје полиција, кренуле у правцу локације.

„Чим су стигле на место блокаде, наишле су на отпор, где је са неких положаја пуцано из различитог арсенала ватреног оружја, укључујући ручне бомбе и пиштоље, при чему су упуцана два полицајца“, наводи се у саопштењу.

Јединице полиције, како тврде, реаговале су у самоодбрани и успеле су да одбију почетни напад како би створиле услове за пружање помоћи и повлачење погођених колега.

„Повређени полицајци су извучени са локације и превезени у Регионалну болницу у Јужној Митровици, где је лекар констатовао смрт једног, док је други повређен“, наводи се у саопштењу.

На терену су активиране све релевантне полицијске јединице по профилима, које су с времена на време нападнуте ватреним оружјем са различитих положаја, од организованих и наоружаних група, наводи се у саопштењу.

„Полиција Косова, у сарадњи и координацији са надлежним институцијама и правосудним органима, предузима радње у циљу одржавања реда и јавне безбедности, као и извођења пред органима правде извршилаца напада на полицијске службенике“, саопштила је полиција.