Прочитај ми чланак

Србија ће дати силне милионе евра за изградњу 130 хотела по „хитном поступку“

0

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће држава, за потребе специјализоване изложбе ЕXПО 2027, субвенционисати изградњу нових и проширење постојећих хотела. То ће бити само један у низу послова за нови омиљени мегаломански пројекат власти, на који ће се милиони евра трошити нетранспаренто, и то јер је закон омогућио да се сваки од послова додељује без иједног јединог расписаног тендера. А послове градње хотела широм Србије, досад су углавном добијале управо фирме блиске актуелном режиму и Српској напредној странци (СНС).

Синиша Мали најавио је да ће држава субвенционисати до 20 одсто вредности инвестиција у хотеле са три, четири или пет звездица, за овај пројекат, а претходно је Александар Вучић рекао да је потребно изградити њих 130.

Уредбу о субвенционисању изградње нових хотела или проширењу постојећих, према његовим речима, требало би да донесе Влада.

Од Министарства финансија, чији је први човек субвенције и најавио, до закључења овог текста нисмо успели да добијемо одговор на питање да ли постоје фирме које држава “има у плану” за овај пројекат. А како је за ЕXПО 2027 усвојен Закон о посебним поступцима, чиме је практично проглашен пројектом од националног значаја, постоји основана сумња да ће сваки посао који се додели, бити нетранспарентан.

То у пракси значи да се сви поступци који се спроводе за овај пројекат сматрају хитним, те за њихову реализацију неће бити потребно расписивање тендера, а сви државни и локални органи, институције и привредна друштва у обавези су да у те сврхе “без одлагања издају акте из своје надлежности”.

Иначе, буџетом за 2024. годину предвиђено је да за ЕXПО у наредне три године буде издвојено по 22,6 милијарди динара, што је укупно 67,8 милијарди, односно око 578 милиона евра.

Више од пола милијарде евра, колико је новца “у игри” и нетранспарентна додела послова – по закону, буде оправдану сумњу да ће послове, у овом конкретном случају, изградње хотела, добити фирме блиске напредњачком режиму. А то свакако не би био први пут да држава “упумпава” новац из државне касе за изградњу хотела. То се ради од 2019. године, откада је приватизација бања по Србији незаустављива.

Фирме блиске СНС-у „газдују“ српским бањама

За хотелски комплекс “Жубор” у Куршумлијској бањи који је купило АД Планинка за 1,4 милиона евра, а чијем је отварању присуствовао председник државе Александар Вучић лично, држава је издвојила чак 2,5 милиона.

Иначе, највише акција Планинке и функцију преседника одбора директора поседује Радован Раичевић, председник Општинског одбора Српске напредне странке у Куршумлији, који је од 2012. до 2014. године био и посланик исте странке у Скупштини Србије, а био је и СНС одборник у Скупштини општине Куршумлија. Још један од кључних људи Планинке је Радољуб Видић, који је такође одборник у СО Куршумлија. Осим што је на прошлим изборима био први на листи СНС-а, Видић је био председник општине у три мандата, од 2012. до 2021. године, када је поднео оставку.

А неколико година раније, 2019, Планинка је добила 1,6 милиона евра из државног буџета за изградњу хотела Бела Јела у Луковској бањи.

Потом, у уговору који је Министарство привреде потпислао са Промонт групом 2022. године види се да је ова компанија добила 4,8 милиона евра државне помоћи, односно 68.500 по запосленом, за изградњу “фамилy” хотела у Врднику, а дотад им је већ додељено бар 7,4 милиона. Већински власник фирме (95 одсто) је Милинко Цицмил, док пет одсто власничког удела држи Зорица Марчета. Ни отварање “Фрушких терми”, хотела у компексу чији је власник Промонт група, није могло да прође без Вучића.

Већ добро познат Миленијум тим, прецизније његова ћерка фирма Милленниум Ресортс, је 2021. године од државе добила 10 милиона евра, након што је приватизовала централни део Врањске бање, а потом најавила градњу луксузног комплекса и улагање 65 милиона евра. Рокови за завршетак радова су померани два пута, и требало би да буду готови до краја 2025. Како је у марту ове године писао Инсајдер, дотад је „Миленијум тим“ уложио тек шест, а од државе добио пола милиона евра.

Хотеле “Тонанти” и “Фонтана” у Врњачкој бањи су 2019. године купили бизнисмени блиски СНС, након чега су од државе добили помоћ од 2,5 милиона евра како би их реновирали. “Тонанти” је купила фирма Александра Папића, који је познат као бивши сувласник таблоида Објектив, кум и некадашњи близак сарадник Небојше Стефановић.

Он се такође помињао на суђењима клану Вељка Беливука и Марка Миљковића, када је речено да је неколико пута био виђен са Миљковићем на стадиону Партизана.

Хотел је убрзо продао Дмитру Ђуровићу, некадашњем функционеру СНС и директору Коридора Србије.

“Фонтану” је купила “Енерготехника – Јужна Бачка”, у власништву бзнисмена блиском СНС, Драгољуба Збиљића. Како је својевремено писао КРИК, хотел је потом пребачен на фирму “Вита асистент”, која је данас у власништву посланика СНС у Скупштини Војводине, Милана Влаисављевића.