Прочитај ми чланак

„Срби у свету нису никакав фактор“

0

srpska-dijaspora1

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да чланови дијаспоре могу да се боре за српске националне интересе само учешћем у власти у земљама у којима живе.

„Србе у Црној Гори поистовећују са опозицијом. Морамо да се боримо за национални интерес у Црној Гори, а та борба се остварује победом и учествовањем на власти“, рекао је Дачић на отварању пословне конференције „Србија и дијаспора“ у Београду.

Дачић је рекао да не верује да су Срби јединствени у свету и да треба да буду реални и свесни онога што јесу, јер само тако могу да исправљају грешке.

„Срби данас у свету не представљају никакав фактор, ни Србија као земља, нити Србија као дијаспора. То говорим зато што до сада нисам срео ниједног Србина у политичким структурама где сам био, али зато Бошњаке, Албанце и Турке јесам, а нас има много више“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је зато суштина у томе да се организујемо, а не само „да причамо, љубимо, грлимо се, наздрављамо и заклињено у љубав и верност, а иза тога нема ничег другог“.

Дачић је рекао да без Срба у региону нема владе у Хрватској и додао и да  Хашим Тачи влада уз помоћ Срба у Приштини.

Дачић је такође указао на то да српска дијаспора спада у најдарежљивије, да је међу првима у свету по дознакама које шаље у матицу, али да је по инвестицијама на самом зачељу и да зато држава треба да створи услове за улагање.

„Наставак дијалога са Приштином у јануару“

Премијер Србије је, такође, изјавио да ће наставак дијалога са Приштином бити у јануару, али да датум још није заказан.

„Још није заказан наставак дијалога. Више се помиње 17. него 19. децембар. Још нисам дао потврду тога управо зато што желим да знам шта је циљ“, казао је он у изјави новинарима.

Дачић је казао да сматра да је, без обзира на све, притисак да се наставе разговори неколико дана пред прву међувладину конференцију са ЕУ, вероватно уз очекивање да се мора доћи до неког договора „додатно оптерећење“.

„Када сам говорио да ће те тензије и притисци бити настављени управо сам мислио на тако нешто“, поручио је он.

Дачић је најавио да ће 9.јануара радне групе наставити рад на разним проблемима.

Он је рекао да очекује да ће се у наставку дијалога, сем о новим темама, разговарати и о онима о којима је постигнут договор.

Међу њима су имплементација питања као што је заједница српских општина, истакао је Дачић, додајући да мора да се ради на статуту и да дође до конститусисања.

Како је додао, биће речи и о правосуђу, телекомуникацији, али и новим темамама које је унео Београд, као што су, између осталих, питања имовине и положај Цркве.

dejton

„Дејтонски споразум донео мир и стабилност“

Дачић је данас оценио и да је Република Српска (РС) пример тога како један политички договор, Дејтонски споразум, који у одређеном тренутку није наилазио на прихватање грађана, може дугорочно донети мир и стабилност.

Он је, поводом 22. годишњице РС, која се обележава 9. јануара, унапред честитао и нагласио да је Дејтонски споразум, дугорочно гледано, донео мир и стабилност.

„Да није било Дејтонског споразума, данас не би било РС“, казао је Дачић новинарима после обраћања на конференцији „Србија и дијаспора“ у Сава центру, додајући да је Србија привржена Дејтонском споразуму и да ће неговати најближе могуће односе са РС, уз поштовање одредаба овог документа, а то значи Босне и Херцеговине као државе, а РС као ентитета.

„Надам се да ће наши односи бити све бољи и бољи“, казао је он подсећајући да је недавно одржана седница две владе и да је то институција која се састаје два пута годишње.

PASOS1

„Ако врате визе, то је катастрофа“

Ужице — Председник Владе Ивица Дачић изјавио је данас у Ужицу да Србија мора да учини све да не дође до суспензије визне либерализације.

„Ми ћемо појачати контроле на граничним прелазима, али је проблем што се боримо против непознатог противника, јер не добијамо информације из страних земаља који су људи у питању, јер то спада у домен људских права“, рекао је Дачић.

Премијер је истакао да постоје одређене организације које се баве транспортом илегалних миграната ка Западној Европи.

Оне, према његовим речима, нису истоветне са криминалним групама, које се баве много озбиљнијим криминалом него што су илегални мигранти.

„Ми смо тражили од Европола да нам достави податке о свему томе, међутим никад нисмо добили ниједну информацију“, тврди Дачић.

Премијер је истакао да је за Србију проблем азиланата дрвостук.

С једне стране су азиланти из Србије, углавном Роми и Албанци, који одлазе у Западну Европу.

„Ја сам упозорио да од 9.јануара ступа на снагу нова суспензивна клаузула о томе да се може суспендовати визна либерализација за неке земље уколико то затражи две трећине чланица ЕУ. Зато сви морају бити свесни тежине онога што ми радимо на своју штету. Упорно радимо да нам суспендују визну либерализацију. Уколико се то деси то би била катастрофална, аутодеструкција Србије, после свега што смо урадили“, поручује Дачић.

Други проблем је повећан број азиланата који се задржавају у Србији на путу ка Западној Европи.

„Од 100 азиланата годишње 2008.године, дошли смо данас до њих 5.000. Ми немамо објекте за смештај толиког броја људи“, рекао је Дачић и најавио решавање овог проблема кроз средства из европских фондова.

(Танјуг)