Прочитај ми чланак

Попис на „Косову“: Милион и по становника, на северу регистровано само хиљаду Срба

0

У јужној српској покрајини живи око милион и по људи, рекао је Авни Кастрати из Агенције за статистику тзв. Косова

Попис становништва „Косова“ показаће да у јужној српској покрајини (без дијаспоре) живи око милион и по људи, очекује извршни директор Косовске агенције за статистику (АСК) Авни Кастрати, а преноси „Коха“.

„До сада се пописало милион и три стотине хиљада становника, а имамо још недељу дана до 17. маја. Очекује се да ће Косово имати 1,5 милиона становника без дијаспоре“, изјавио је Кастрати у четвртак у „Интерактиву“ КТВ-а.

Од 2012. године, како је навео, очекује да „Косово“ има 200.000 становника мање, а то је, према његовим речима, последица исељавања.

„То је и природни прираштај, око 23.000 рођених годишње, 10.000 умрлих, било је и велико исељавање са Косова…“, рекао је он.

Кастрати наводи да је у српским заједницама на северу покрајине регистровано око 1.000 Срба од око 30.000 становника што он види као „охрабрујућу цифру“.

Ова „охрабрујућа цифра“ заправо је само једно од огледала у којима се види вишегодишњи процес етничког чишћења српског становништва са те територије.

Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва, јер сматрају да није тренутак да се учествује у том процесу док се над припадницима српског народа врши институционално насиље, док им се крше људска права и отимају све ингеренције.

Какве су размере прогона над Србима, открио је и историчар Петар Ристановић који је обелоданио да се са Косова и Метохије од почетка 1960-их па до 1989. године иселило између 130.000 и 140.000 Срба, односно од 40 одсто њих који су тамо живели.

Ристановић, који је докторирао на тему „Српска интелектуална елита и косовско питање 1974–1989“, у интервјуу за „Косово онлајн“ истиче да исељавање Срба са Косова и Метохије траје од 1950-их и 60-их, а да од средине 1960-их ескалира.