Прочитај ми чланак

Срби у протесту у Косовској Митровици

0

 

Получасовним прекидом рада, запослени у образовним, здравственим, правосудним и другим установама и радним колективима на северу Косова упутили поруку да колективи у којима раде нису паралелне институције већ једине, легалне и легитимне институције државе Србије.

Запослени у државним институцијама на северу Косова и Метохије у подне су изашли испред тих установа, исказујући противљење укидању институција државе Србије.

Получасовним прекидом рада, запослени у образовним, здравственим, правосудним и другим установама и радним колективима на северу Косова упутили су поруку међународној заједници и властима у Београду да колективи у којима раде нису паралелне институције већ једине, легалне и легитимне институције државе Србије.

Директор Здравственог центра Милан Јаковљевић је рекао да „здравствени радници хоће да остану део институција државе Србије, а не део институција неке српске заједнице „.

Подсетио је на јасно изражену вољу грађана северног Космета, изражену на прошлогодишњем референдуму, када су рекли да не прихватају косовске институције и да желе да остану део Србије“.

„Ово је и порука нашем преговарачком тиму у Бриселу да се избори за права српског народа на Косову и Метохији, а то је да север Косова и институције на овом простору остану оно што су и до сада биле јер се показало да је то једини начин да српски народ остане да живи на простору Косова и Метохије, рекао је Јаковљевић.

Он је додао да данашњи скуп значи и подршку представницима локалних самоуправа са севера Космета који у Београду траже оцену уставности Споразума донетих током досадашњих преговора у Бриселу.

„Тражмо да Уставни суд што пре донесе одлуку да ли су преговори који се воде и постигнути Споразуми у склада са Уставом Србије или нису. Ако нису онда их треба поништити „, рекао је Јаковљевић.

(РТС)